Skip to main content

Koh Lipe is een prachtig eiland in het zuiden van Thailand tegen Maleisië aan. Hier vind je de échte witte stranden en het kraakheldere blauwe water met prachtige vissen en koraal. Koh Lipe wordt door sommigen ook wel het paradijs van Thailand genoemd. Koh Lipe was de laatste bestemming van mijn backpack route door Thailand in 5 weken.

Het eiland is relatief klein, maar beschikt over verschillende leuke stranden. Op Koh Lipe vind je een ruime keus aan ho(s)tels, restaurants, winkeltjes en zelfs twee 7-elevens! De aanwezigheid van een 7-eleven op zo’n klein eiland zegt uiteraard wat over de drukte.

De laatste jaren is Koh Lipe namelijk aan het uitgroeien tot een toeristische badplaats. Elk jaar wordt het er drukker en drukker. En hoe drukker het wordt, hoe meer de prijzen helaas omhooggaan.

Toen ik het eiland in januari 2019 bezocht, had ik het heel anders verwacht vanwege de verhalen op internet. Maar blijkbaar wordt het er elke jaar alleen maar drukker. Ik vond Koh Lipe eigenlijk al te toeristisch.

4 leukste activiteiten in Koh Lipe

1. Walking street

Vanaf Pattaya Beach tot aan Sunrise Beach loopt de gezellige Walking Street. Aan de Walking Street bevinden zich meerdere hostels en guesthouses, restaurantjes, winkeltjes en twee 7-elevens. Ik vond er wel een hele gezellige sfeer hangen en ’s avonds is het er best druk. Echt goedkoop shoppen kan je er niet, dat zou ik op een andere plek doen, zoals bijvoorbeeld in Bangkok.

Walking street koh lipe

2. Snorkelen en duiken

De zee rondom Koh Lipe is waanzinnig helder en je kan er daarom fantastisch snorkelen en duiken! Een snorkeltripje boek je bij de meeste tourbureautjes. Ook zijn er een aantal duikshops in de Walking Street waar je divingtrips kan doen.

3. Kayakken

Als de zee een beetje rustig is en er niet te veel wind staat, dan is kayakken een hele leuk activiteit. Er bevinden zich twee eilandjes vanaf Sunrise Beach waar je omheen kunt kayakken. Een kayak huur je voor zo’n 150 Baht per uur bij bijvoorbeeld Cast Away.

4. Koh Adang Viewpoint

Noordelijk van Koh Lipe bevindt zich het grotere eiland Koh Adang. Dit eiland is een stuk rustiger dan Koh Lipe en kun je bereiken met een gehuurde longtailboot. Op het eiland kun je wandelen naar het Koh Adang viewpoint waarvan je een waanzinnig uitzicht hebt over Koh Lipe.

Het huren van een longtailboot kan je op Sunrise Beach doen en kost 200 Baht per persoon retour.

5. stranden op Koh Lipe

1. Pattaya Beach

Het zuidelijke strand waar je aankomt met de boot heet Pattaya Beach. Aan het strand bevinden zich veel hotels, resorts, restaurants en barretjes. Je kan er erg lekker relaxen en snorkelen, maar je bent dan zeker niet de enige.

Het uitzicht wordt op Pattaya Beach helaas vaak belemmerd door de honderden aangemeerde longtailboten. Met behulp van zwemlijnen worden delen van het strand afgebakend waar je kunt zwemmen. Maar het feit dat deze zwemgebieden worden aangegeven omdat er anders longtailboten liggen, zegt eigenlijk wel genoeg; het is er overdag behoorlijk druk. Onderstaande foto is ook ’s ochtends genomen.

Pattaya beach Koh Lipe

2. Sunrise Beach

De naam zegt het natuurlijk al, vanaf Sunrise Beach kan je het best de zon zien opkomen. Aan dit strand bevinden zich ook accommodaties, maar je vindt er een aantal bungalows. Ook restaurantjes en gezellige barretjes zijn op Sunrise Beach te vinden. Wanneer je het strand helemaal afloopt richting het noorden, kom je uit op een zandbank. Vanaf deze zandbank kan je mooi de zonsondergang zien.

Sunrise Beach Koh Lipe

3. Sunset Beach

Maar op welk strand je het best de zonsondergang kan zien, is natuurlijk Sunset Beach! Dit strand bevindt zich in het noorden van het eiland en is een stuk rustiger dan de andere stranden. Vanaf de Walking Street is het ongeveer 15 minuutjes lopen.

Aan het einde van de middag is het hier ontzettend druk, omdat iedereen graag de mooiste zonsondergang wil zien. Na de zonsondergang staan er daarom ook tientallen motoren met zijspan klaar om je een rit aan te bieden.

Longtailboat sunset beach Koh Lipe

4. Sanom Beach

Dit kleine strand is minder bekend bij de meeste bezoekers en ligt ook een beetje verstopt. Je vindt Sanom Beach door Pattaya Beach af te lopen richting het westen. Daar vind je een houten looppad die leidt naar Sanom Beach. Er bevindt zich een restaurant en er zit een accommodatie vlakbij.

Onderweg naar Sanom Beach kwam ik honderden gekleurde krabben tegen die met één grote schaar aan het zwaaien waren. Het zag er zo bijzonder uit!

Sanom Beach Koh LipeKrabben met een grote schaar

5. Patai Galah Beach

Maar het best verstopte strand is toch echt Patai Galah Beach, tenminste ik denk dat het zo heet. Vanaf Sanom Beach loop je de heuvel op en ga je naar links op de geasfalteerde weg. De weg gaat uiteindelijk over op een onverharde zanderige weg. Na een paar minuten lopen op de onverharde weg, sla je linksaf richting een pad die door de struiken naar beneden loopt.

Download Maps.me om de route ongeveer te kunnen zien. Op Patai Galah Beach vind je hooguit een handjevol mensen en kan je er heerlijk relaxen!

Patai Galah Beach Koh Lipe

Eten op Koh Lipe

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten restaurantjes te vinden op Koh Lipe. Traditioneel Thais, Indiaas, Italiaans, Mexicaans en noem het maar op. Maar Koh Lipe is helaas behoorlijk duur in vergelijking met de rest van Thailand. Ook het eten op Koh Lipe is prijzig. Toch zijn er aardig wat goedkope tentjes te vinden!

Mexicaans bij Aroy

Mexicaans vind ik altijd een goed idee. En bij Restaurant Aroy kun je onwijs lekkere burrito’s, enchilada’s, nacho’s en nog veel meer eten, voor een prima prijsje! Het restaurant wordt gerund door een supervriendelijk gezin en ik voelde me in hun restaurant heel welkom. Aanrader!

Pizza bij Paolo

Ben je op zoek naar een betaalbare lunch/diner, ga dan eens een pizza eten bij Paolo Pizzeria in de Walking Street. Je betaalt 100 Baht voor een flinke slice. En ze zijn ontzettend lekker! Ze hebben een aantal zitplekken aan de bar, maar de pizza kan natuurlijk to-go!

Coconut Donut bij de zingende meneer

Koh Lipe kun je natuurlijk niet bezoeken zonder een coconut donut te hebben gegeten! Wie Koh Lipe wel eens heeft bezocht, kent het deuntje wel: “coconut donut 10 baht 10 baht coco”. Deze zingende meneer verkoopt de zoete hapjes aan het einde van de Walking Street op de hoek van de 7-eleven. Maar dankzij het deuntje hoor je al van een afstandje waar hij de coconut donuts verkoopt!

Hosteltips Koh Lipe

Zoals ik al vertelde liggen de prijzen op Koh Lipe hoger dan elders in Thailand (zeker in vergelijking met het noorden van Thailand), dus ook aan de hostels hangt een hoger prijskaartje. Maar een beetje budget is niet onmogelijk.

Een superleuk en brandschoon hostel is Bloom Hostel. Het bevindt zich in de Walking Street vlakbij de 7-eleven. Een ideale locatie! Een bed in een dorm kost zo’n €13 en voor een nette tweepersoonskamer betaal je ongeveer €35.

Ook A-Plus Hotel bevindt zich vlakbij de Walking Street en is ook erg schoon. Voor een bed op een slaapzaal betaal je ongeveer €8 en privékamer kost zo’n €35.

Vervoer op Koh Lipe

Op Koh Lipe maakt je eigenlijk alleen maar gebruik van de benenwagen omdat de afstanden niet zo groot zijn. Mocht je om een of andere reden geen zin hebben om te lopen, dan kun je ook een motor met zijspan nemen. Die rijden op bijna heel Koh Lipe rond.

Motor met zijspanKoh Lipe bereiken

Koh Lanta ? Koh Lipe

Vanaf Koh Lanta zijn er twee manieren om Koh Lipe te bereiken.

speedboatZo kun je een directe speedferry nemen, maar daar hangt een flink prijskaartje aan: zo’n 1300 Baht per persoon. Dit ticket kan je kopen bij verschillende tourbureautjes. Probeer hier zeker af te dingen! De boottocht duurt zo’n 6 uur.

speedboatBusspeedboatAls je een goedkopere optie wil en het niet erg vindt om langer onderweg te zijn, kan je voor 900 Baht per persoon via de Pak Bara Pier reizen (boot – bus – boot). Niet de meest ideale route, maar wel de goedkoopste.

Krabi ? Koh Lipe

BusspeedboatOok vanaf Krabi is Koh Lipe te bereiken. Voor deze optie betaal je 850 Baht voor de bus van Krabi naar Pak Bara Pier en de boot naar Koh Lipe.

 

Alle posts over thailand