Skip to main content

Koh Lanta is één van de grootste eilanden van Thailand. Soms vergeet je even dat je je op een eiland bevindt, totdat je de stranden bezoekt en geniet van de rustige, chille sfeer. Dit maakt het een ideaal eiland voor gezinnen en rustzoekers. Koh Lanta was één van mijn laatste bestemmingen van mijn backpack route door Thailand in 5 weken.

Het eiland bestaat uit twee gedeeltes: Koh Lanta Noi (het noordelijke gedeelte waar de Thai wonen) en Koh Lanta Yai (het zuidelijke gedeelte waar je als toerist verblijft). Op het grote eiland zijn genoeg leuke dingen te doen. Lees hier alles over Koh Lanta tips, bezienswaardigheden en de leukste activiteiten!

5 leukste activiteiten Koh Lanta

1. Huur een scooter en bezoek de stranden van Koh Lanta

Praktisch gezien bevindt zich op het eiland één hoofdweg die van het noordelijkste naar het zuidelijkste puntje loopt. Deze goed begaanbare weg is op veel plekken geasfalteerd, maar werd toen ik Koh Lanta bezocht nog verder uitgebreid en geasfalteerd.

Dit maakt Koh Lanta uitermate geschikt om lekker rond te rijden op je gehuurde scootertje. Het is de ideale manier om de vele stranden te bezoeken. Op het langgerekte eiland bevinden zich aan de westkust veel stranden en aan de oostkust mangrovebossen.

En maak niet dezelfde fout als ik en voorkom een lekke band, door met je scooter over een onverharde weg met flinke stenen naar het strand te rijden… Oeps.

lekke band Thailand

Stranden Koh Lanta

Van noord naar zuid zijn dit de stranden van Koh Lanta:

  • Klong Dao Beach: twee kilometer lang strand in het noorden van het eiland vlakbij de pier met een aantal leuke hostels.
  • Long Beach: populair zwemstrand van ruim drie kilometer lang.
  • Relax Bay Beach: relatief klein strand bereikbaar per zandpad.
  • Klong Khong Beach: lang strand waar zich veel accommodaties en barretjes bevinden.
  • Klong Nin Beach: ruim 2 kilometer lang strand gelegen aan een stadje.
  • Nui Bay Beach: strand verscholen in een baai tussen rotsen zonder accommodaties.
  • Klong Hin Beach: rustig strand met flinke rotspartijen in het water.
  • Bamboo Bay: rustig strand van nog geen kilometer lang verscholen tussen de bomen.
  • Mu Ko Lanta National Park: kiezel- en zandstrand aan beide zijden van de iconische vuurtoren.

Stranden koh lanta

2. Mu Ko Lanta National Park

Het Mu Ko Lanta National Park is écht de moeite waard om te bezoeken. Vanaf de rots waar zich de iconische vuurtoren bevindt, heb je een tof uitzicht over het national park en twee stranden. Aan de linkerkant bevindt zich een kiezelstrand en op het zandstrand aan de rechterkant is het heerlijk rustig en kun je lekker relaxen in de zon of in de schaduw van de bomen.

Je hebt ook een gaaf uitzicht vanaf het viewpoint ter hoogte van het nature trail aan de rechterkant. Wanneer je het pad vanaf het zandstrand omhoog volgt heb je al redelijk snel een mooi uitzicht op het strand en de vuurtoren. Je kunt ervoor kiezen om het pad nog verder af te lopen (ongeveer een half uurtje) of om weer terug naar beneden te lopen. Als je besluit het pad helemaal af te lopen kom je uit bij het kantoortje waar je je entreekaartje hebt moeten kopen. Kies er daarom bij voorkeur voor om bij aankomst je scooter bij dat kantoortje neer te zetten en het nature trail daar te starten, of om daar te eindigen. Als het goed is, is het parkeren van je scooter daar wél gratis.

Mu Ko lanta national park

Eigenlijk vond ik het nature trail na het viewpoint niet meer heel interessant. Daarom raad ik je aan, als je niet dol bent op wandelen, enkel het viewpoint te bezoeken en daarna lekker te relaxen op het zandstrand. Zet in dat geval wél je scooter beneden op het parkeerterrein.

Vanaf het noordelijke puntje van het eiland is het ongeveer een uur rijden met de scooter naar het national park. Het is natuurlijk goed te combineren met een relaxte tussenstop op één van de vele stranden.

Entree voor het national park is 200 Baht per persoon.

mu ko lanta national park

3. Four islands tour

De four islands tour is een erg populaire en daarom ook een behoorlijk toeristische activiteit vanaf Koh Lanta. Maar het is wel erg mooi en leuk om te doen. Je bezoekt namelijk vier eilanden (deze eilanden verschillen vaak per tourorganisatie) waar je veel gaat snorkelen, de emerald cave bezoekt en op een eiland gaat lunchen. Tijdens het snorkelen had ik behoorlijk goed zicht en zag een aantal hele mooie vissen. Soms voeren ze de vissen vanuit de boot terwijl jij er tussen zwemt en dat ziet er onder water ongeveer zo uit (zie foto hieronder).

Deze tour is in alle vormen en maten te koop bij verschillende tourorganisaties. Betaal nooit meer dan 1000 Baht per persoon. Je kan de tour per speedboat of per longtailboat afleggen. Kies je, net zoals ik, voor een longtailboat dan ben je goedkoper uit. Zo rond de 700 Baht. Ik betaalde na goed zoeken en een beetje onderhandelen 550 Baht.

4 islands tour vissen

4. Lanta Animal welfare

Wil je graag honden en katten aaien én een goede taak verrichten? Breng dan een bezoekje aan Lanta Animal Welfare. Hier worden verwaarloosde, zieke en gewonde dieren opgevangen en verzorgd.

Elke dag kun je tijdens je bezoek een gratis rondleiding krijgen waarbij je meer te weten komt over de goede taken die Lanta Animal Welfare verrichten. Speel en knuffel in Kitty City met zo’n 30 vriendelijke poezenbeesten terwijl je relaxt in het café met een hapje en een drankje. In het winkeltje kun je leuke spulletjes kopen waarvan de opbrengt naar het verzorgen van de dieren gaat.

Ook kun je een handje helpen door honden uit te laten of te helpen met andere dagelijkse klusjes. Wil je graag nóg meer helpen, dan kun je je ook aanmelden als vrijwilliger.

Bezoektijden zijn tussen 9:00 en 17:00.

5. Fitness & Yoga

Wil je graag de Thaise curry-kilo’s eraf trainen? Dan zit je op Koh Lanta goed! Voor de echte diehards bevinden zich op het eiland namelijk aardig wat fitness en yoga scholen. Ik heb me er niet aan gewaagd, omdat het gewoon veel te warm was. Ja, laten we het daar maar op houden…

Waar verblijven op Koh Lanta?

Koh Lanta is echt een heel groot eiland, dus er zijn heel wat plekken waar je kunt verblijven. Maar ook Koh Lanta wordt steeds toeristischer. Omdat er tijdens mijn bezoek flink werd geasfalteerd en gebouwen werden bijgebouwd, voelde het soms alsof ik in een bouwput verbleef. Niet heel fijn. Waar is het dan wel leuk om te verblijven?

Op het noordelijke stukje van het eiland aan Klong Dao Beach bevinden zich veel (goedkope) accommodaties en gezellige hostels. Zo is het Hey Beach Hostel met klein zwembad een hele leuke plek om te verblijven.

Aan het strand meer richting het zuiden: Long Beach, bevinden zich ook leuke accommodaties. Zoals Blanco Hostels At Lanta met gezellige groene tuin en het Hub of Joys Hostel met ontzettend vriendelijk personeel en goede locatie. Ook het Metallic Hostel dat ook beschikt over tweepersoonskamers wordt aangeraden vanwege de fijne locatie en vriendelijke eigenaren.

Ook op Klong Khong Beach bevinden zich veel goedkope accommodaties en gezellige barretjes. Veel backpackers verblijven daarom ook hier.

Koh Lanta bereiken

Vanaf Krabi: Vanaf Krabi, van zowel Krabi Town als Ao Nang (Nopparat Thara Pier) neem je gemakkelijk de ferry naar Koh Lanta. Op de boot passen veel mensen en hij vaart erg langzaam. Deze vaart duurt zo’n 2 uur. Er vertrekken ook de gehele dag minibusjes vanaf Ao Nang, Krabi Town én Krabi Airport naar het eiland (via de ferry en de brug tussen Koh Lanta Noi en Koh Lanta Yai.

Vanaf Koh Phi Phi: Koh Phi Phi en Koh Lanta liggen niet heel ver van elkaar. De boot vanaf Koh Phi Phi duurt zo’n 1,5 uur.

Vanaf Koh Lipe: In het hoogseizoen reis je vanaf Koh Lipe in ongeveer 6 uur met de directe speedboat naar Koh Lanta. Dit kost een flinke 1300 Baht. De goedkoopste optie is 900 Baht voor de boot-bus-boot combinatie via de Pak Bara pier.

4 islands tour

Alle posts over thailand