Skip to main content

Het Khao Yai National Park werd opgericht in 1962 en is het eerste officiële nationale park in Thailand. Met ruim 2000 vierkante kilometer is het het op twee na grootste nationale park in Thailand. Omdat het Khao Yai National Park zich vlakbij Bangkok bevindt en er ontzettend veel wildlife voorkomt, is het een aantrekkelijk park om te bezoeken vanuit de hoofdstad van Thailand. In totaal leven in het national park meer dan 70 soorten zoogdieren en 300 vogelsoorten.

Khao Yai National Park

Vanaf het dichtstbijzijnde plaatsje Pak Chong is het ongeveer een half uur rijden naar het national park. De weg door het national park is erg bochtig en heuvelachtig en onderweg kom je prachtige uitzichtpunten tegen.

Vlakbij Pak Chong bevindt zich een bron waar je heerlijk kan afkoelen in het blauwe water. Deze bron wordt voornamelijk in het weekend drukbezocht door locals die hier komen om te picknicken en te zwemmen.

Wildlife

Voordat je aan een trekking in het Khao Yai National Park met een gids begint, krijg je leechsokken aan. Deze sokken beschermen je tegen bloedzuigers en teken die veelvuldig aanwezig zijn in de jungle. Met name in het regenseizoen zijn er veel bloedzuigers in het national park. Tijdens onze trekking in het droge seizoen heb ik maar één bloedzuiger op het pad gezien.

Tijdens het rijden was onze gids druk op zoek naar dieren. Een poosje later stopte hij de auto en sprong er snel uit met zijn telescoop op zijn rug. Toen we door de telescoop heen keken zagen we onze eerst echte neushoornvogel, wouw! Even later vloog hij weg en kon ik dit mooie plaatje schieten.

Neushoornvogel

Tijdens onze wandeltocht door de dichte jungle zijn we verschillende dieren tegen gekomen. Zo spotte onze gids een goed gecamoufleerde bruine boomhagedis en even later zagen we verschillende gibbons zwaaien tussen de takken. Door de telescoop konden we deze super goed bewonderen. Ook een groene giftige slang spotte hij feilloos tussen de bladeren.

Slang khao yai national park

Ook komen er in het Khao Yai National Park nog wilde olifanten tegen. Met heel veel geluk kun je deze prachtige dieren in het wild spotten. Dat geluk hadden wij helaas niet.

In Khao Yai bevinden zich veel grotten. ’s Avonds vliegen alle vleermuizen uit de grotten op zoek naar insecten. Wij zagen maarliefst 2 miljoen vleermuizen achter elkaar de grot verlaten. Aan deze stroom van vleermuizen lijkt geen eind te komen.

Vleermuizen khao yaiWatervallen

In het national park bevinden zich meerdere watervallen. De Haew Suwat Waterfall is waarschijnlijk de populairste waterval en is ook druk bezocht. Het water stroomt aan twee kanten naar beneden. De Haew Suwat waterval wordt veelbezocht door locals en toeristen om mooie plaatjes te schieten.

Haew suwat waterfall

De Haew Narok Waterfall bevindt zich dieper in het national park. Het is een flinke wandeling in de hitte, maar het uitzicht is het meer dan waard. Vanaf een hoogte van maarliefst 60 meter klettert het water naar beneden. Het is een waanzinnig gezicht om zo’n grote hoeveelheid water van zo’n grote hoogte te zien kletteren. Vooral in het najaar is deze waterval op zijn krachtigst en zijn mooist.

Haew narok waterfallTours naar Khao Yai National Park

Het leukst is om Khao Yai te bezoeken door middel van een tour. Het is mogelijk om bij het national park een gids te huren waarbij je een trekking doet.

Wij hebben een tour geboekt bij Greenleaf. Dit is een guesthouse en touroperator in één. Je kunt alleen gebruik maken van het guesthouse indien je een tour hebt geboekt bij hen. Een tweepersoons kamer met ventilator en koud water kost 300 baht per nacht. Het is ook mogelijk om een hotel ernaast te boeken met airco en warm water voor een hogere prijs.

Tips voor Khao Yai National Park

  • Doe goede dichte schoenen aan. Sportschoenen met genoeg grip zijn prima.
  • Bezoek het national park indien mogelijk doordeweeks. In het weekend is het erg druk met locals.
  • Doe zonnebrand en muggenspray op voordat je het park bezoekt.

Khao Yai National Park bereiken

treinVanuit Bangkok reis je in zo’n 3,5 uur naar het dichtstbijzijnde plaatsje Pak Chong met de trein. De prijs voor een derdeklas treinticket van Bangkok naar Pak Chong is rond de 180 baht. Bekijk de vertrektijden vanaf Bangkok. Ook vanuit Ayutthaya is Pak Chong bereikbaar met de trein. Deze rit duurt zo’n 2 uur. Bekijk de vertrektijden vanaf Ayutthaya.

shuttle bus Ook is het mogelijk om de bus te nemen vanuit Bangkok naar Pak Chong. Deze bussen vertrekken vanuit de Mo Chit Bus Terminal in Bangkok. Tickets kun je kopen bij ticket balie 49. Deze bussen vertrekken elk uur en de reis duurt ongeveer 3,5 uur.

Het wordt afgeraden om een minivan te nemen omdat deze vaak erg gevaarlijk rijden.

Alle posts over thailand