Skip to main content

In Thailand móet je gewoon wat tempels bezichtigen. En Ayutthaya is dé plek om dat te doen. Ayutthaya in Thailand staat bekend om de vele eeuwenoude Boeddhistische tempels die zich er bevinden. De stad werd gesticht in 1351 en was rond het jaar 1700 één van de grootste steden van die tijd. De stad werd in 1767 verwoest door het Birmaanse leger waardoor het koninkrijk ineenstortte. De ruïnes bevinden zich in het Historisch Park Ayutthaya. In 1991 is een gedeelte van het Historisch Park Ayutthaya uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

De stad is echt een aanrader als je Thailand bezoekt. De tempels die hier staan zijn anders dan bijvoorbeeld de tempels in Bangkok en zeker het bezichtigen waard. Hier komen de mooiste tempels, allemaal een mondvol!

De mooiste tempels in Ayutthaya

Sommige tempels zijn gratis en voor andere tempels betaal je een kleine entree van ongeveer ฿50. Wil je veel tempels bezoeken? Koop dan bij één van de tempelcomplexen een ticket waarmee je 6 tempels voor 220 baht mee kan bezichtigen.

1. Wat Chaiwatthanaram

De Wat Chaiwatthanaram wordt gezien als één van de mooiste tempelcomplexen van Ayutthaya omringt door een groen grasveld. Het is ook één van de bekendste bezienswaardigheden in Ayutthaya. Het is een erg groot en indrukwekkend complex die echt het bezichtigen waard is! De Wat Chaiwatthanaram bevindt zich aan de zuidwesten aan de overkant van de rivier.

Entree voor de Wat Chaiwatthanaram is ฿50.

2. Wat Mahathat

De Wat Mahathat staat bekend om het Boeddhahoofd waar een boom omheen is gegroeid. Naast dit Boeddhahoofd staat er een groot complex waar je doorheen kunt lopen. Het complex bevindt zich midden in het centrum.

Entree voor de Wat Mahathat is ฿50.

Wat Mahathat Ayutthaya

3. Wat Phra Ram

De Wat Phra Ram bevindt zich vlakbij de Wat Mahathat en de Wat Ratchaburana in het centrum. De gigantisch hoge toren van het complex trekt zeker de aandacht. Het is een wat kleiner complex, maar zeker niet minder mooi.

Entree voor de Wat Phra Ram is ฿50.

4. Wat Ratchaburana

De Wat Ratchaburana bevindt zich direct noordelijk van de Wat Mahathat. De belangrijkste Chedi van de tempel is een van de mooiste en grootste van de stad. De details zijn waanzinnig mooi!

Entree voor de Wat Rathaburana is ฿50.

Wat Ratchaburana Ayutthaya

5. Wat Phanan Choeng

De Wat Phanan Choeng ziet er anders uit dan de tempels hiervoor in het rijtje. Deze tempel staat bekend om het 19 meter hoge Boeddhabeeld dat zich binnenin bevindt. Binnen kan je om het gigantische Boeddhabeeld bewonderen. De Wat Phanan Choeng bevindt zich in het zuidoosten aan de overzijde van de rivier.

Entree voor de Wat Phanan Choeng is ฿20.

6. Wat Phra Si Sanphet

De Wat Phra Si Sanphet is één van de belangrijkste en meeste heilige tempels in Ayutthaya en is te herkennen aan de drie ronde stoepa’s die in een rij staan. Het diende als koninklijke tempel en particuliere rechtbank. Ook dit complex is omringt door een grasveld en wat bomen waar je een beetje verkoeling kan zoeken. De Wat Phra Si Sanphet bevindt zich in het centrum vlakbij het oude paleis.

Entree voor de Wat Phra Si Sanphet is ฿50.

Wat Phra Si Sanphet Ayutthaya

7. Wat Yai Chai Mongkhon

De Wat Yai Chai Mongkhon bevindt zich aan de oostzijde van de rivier en is dus een kleine stukje uit het centrum. De rijen Boeddhabeelden zijn indrukwekkend om te zien. De echte eyecatcher is het 7 meter lange liggende Boeddhabeeld deels versierd met bladgoud.

Entree voor de Wat Yai Chai Mongkhon is ฿20.

8. Wat Phra Mongkhon Bophit

Ook de Phra Mongkhon Bophit is in een andere stijl gebouwd. De tempel ziet er zowel van buiten als van binnen prachtig uit. Binnen bevindt zich één van de grootste bronzen Boeddhabeelden van Thailand. Het beeld is 9,5 meter breed en bijna 12,5 meter hoog. Het Boeddhabeeld staat op een hoge basis waardoor de totale hoogte maar liefst 17 meter is. Om het beeld heen staan bustes van Boeddha’s versierd met bladgoud.

Entree voor de Wat Phra Mongkhon Bophit is gratis.

Wat Phra Mongkhon Bophit Ayutthaya

Ayutthaya bereiken

Ayutthaya is in ongeveer 2 uur te bereiken vanaf Bangkok met de lokale trein voor een prikkie. Ook vanaf Pak Chong, waar je het prachtige Khao Yai National Park kan bezoeken, is de stad super gemakkelijk te bereiken met de trein.

Na Ayutthaya reis je eenvoudig door met de (nacht)trein naar Chiang Mai. Kies bij voorkeur voor de nieuwste nachttrein (treinstel #9) die om 19:44 vertrekt. De trein komt ongeveer 11,5 uur later aan in Chiang Mai.

Bekijk hier mijn hele backpack route door Thailand.

Vervoer in Ayutthaya

Het beste vervoersmiddel tussen de bezienswaardigheden in Ayutthaya is de fiets of een tuktuk.

Een fiets huur je al voor ฿50. Bij de tempels staan voldoende fietsenrekken waar je je fiets kan stallen. Maar in Ayutthaya is het overdag erg heet. Het is een behoorlijk grote stad, dus vergis je niet in de afstanden. Fietsen is dus niet de meest comfortabele optie. Wees ook voorzichtig op de fiets, want op sommige plekken is het onwijs druk, zeker in de spits. Er zijn een aantal fietspaden, maar vaak fiets je ook op de drukke weg. Toen ik Ayutthaya bezocht, bezocht ik de tempels met de fiets, maar dat was soms best even spannend in de drukte!

Fiets je liever niet? Neem dan een tuktuk. Voor een tuktuk betaal je ongeveer ฿200 per uur. Spreek de prijs van te voren af met de tuktuk driver en betaal de driver achteraf. Het is waarschijnlijk een een veiligere en vooral comfortabelere optie.

Fietsen Ayutthaya

Waar verblijven in Ayutthaya?

Het centrum van Ayutthaya is volledig omringt door een rivier. De handigste plekken om te verblijven in Ayutthaya zijn in het centrum, of vlakbij het treinstation aan de oostzijde van de rivier. Zit je namelijk krap in tijd, dan is het erg handig om dicht bij het treinstation te zitten om gemakkelijk door te reizen naar bijvoorbeeld Chiang Mai of naar andere plekken.

Indien je aan de oostzijde van de rivier verblijft, houd er dan rekening mee dat de laatste pont naar het centrum rond 20:00 vertrekt. De enige manier om het centrum lopend te bereiken is dan via een erg drukke autobrug. Kom je dus ’s avonds na 20:00 aan in Ayutthaya? Overweeg dan om vlakbij het station aan de oostzijde van de rivier te verblijven.


Booking.com

 

Ayutthaya tips

  • In Ayutthaya kan het onwijs heet worden. Neem dus voldoende water mee en doe het liefst luchtige kleding aan.
  • De tempels zijn voor de Boeddhisten een heilige plek. Kleed je dus altijd gepast: bedek je schouders en je knieën.
  • Verblijf vlakbij het treinstation als je ’s avonds aankomt en/of vroeg weer weg gaat met de trein.
  • Op sommige plekken in Ayutthaya worden olifanten gebruikt voor het vermaak van de toeristen. Maak nooit, maar dan ook nóóit een olifantenritje, want er schuilt heel veel dierenleed achter.

Alle posts over thailand