Skip to main content

Na mijn rondreis door Myanmar stond mij een nieuw avontuur te wachten, namelijk Nepal. En dit avontuur begon in de hoofdstad Kathmandu. Kathmandu is gelegen op een hoogte van maar liefst 1350 meter, ten zuiden van het Himalaya gebergte. De eerste keer dat ik zicht had op dit gebergte was vanuit het vliegtuig. Niet lang daarna veranderde dit sprookjesachtige uitzicht in een grijze massa van gebouwen en een dikke laag smog. Er stond mij een ware cultuur shock te wachten zodra ik het vliegtuig zou uitstappen.

Nepal Himalaya

Over het algemeen vond ik de stad erg vies en was de verkeerschaos opvallend. Reizen door Azië was ik inmiddels gewend en onveilige verkeerssituaties dus ook, maar Kathmandu was een fractie erger. Motoren en barrels van auto’s scheuren door kleine straatjes en wijken niet snel uit voor voetgangers. Het is een paar keer voorgekomen dat ik aan de kant moest springen of werd geraakt door een autospiegel. Wees dus gewaarschuwd!

Kathmandu is over het algemeen geen plek om even te ontspannen. Integendeel. De combinatie van alle geluiden, geuren en verkeerschaos kunnen voor velen zorgen voor een overbelasting aan prikkels, zeker als je het reizen in Azië nog niet gewend bent. Betekent dit dan dat ik Kathmandu afraad? Nee, zeker niet! Het is een hele bijzondere plek die rijk is aan cultuur, maar die voor sommige beginnende reizigers een beetje te heftig kan zijn.

Hier lees je mijn complete reisroute door Nepal voor 2 – 3 weken.

Kathmandu vervuilde rivier

Kathmandu bezienswaardigheden

Er is genoeg te zien en te doen in Kathmandu. De stad staat bekend om de 17e-eeuwse Boeddhistische en Hindoeïstische tempels en paleizen. Het is daarnaast ook dé plek voor het boeken en starten van verschillende hikes en trekkings door de Himalaya.

1. Thamel

Thamel is één van de leukste wijken in Kathmandu en staat ook wel bekend als het backpackersdistrict. In Thamel bevinden zich de meeste tourbureaus voor het boeken van een trekking. Daarnaast is het één van de leukste wijken om te verblijven. Je vindt er zowel hostels als guesthouses en hotels.

2. Garden of dreams

Middenin de stad, grenzend aan Thamel, bevindt zich de Garden of dreams. Binnen de tuinmuren vind je even rust van de drukke en stinkende stad. De in 1920 aangelegde tuin was bijzonder modern voor zijn tijd. Er zijn paviljoens, fonteinen en Europees geïnspireerde bouwwerken. Ook is er een restaurant waar je prima kunt lunchen of gewoon iets kunt drinken.

Entree voor de tuin is 400 Rs.

3. Monkey temple (Swayambhunath Stupa)

Eén van de bekendste en populairste bezienswaardigheden in Kathmandu is de Swayambhunath Stupa, ook wel bekend als de Monkey Temple. De tempel bevindt zich op een heuvel in het westen van Kathmandu.

De tempel heeft zijn bijnaam te danken aan de vele apen die het terrein bewonen. En dat is zeker oppassen geblazen. De apen weten je feilloos te vinden als je eten en drinken bij je draagt of iets van plastic. Zorg er dus voor dat alles veilig zit opgeborgen in je tas, dan is er niks aan de hand.

Entreekosten voor de Monkey Temple zijn 200 Rs.

Monkey Temple Nepal

4. Durbar-Plein

Het Durbar-plein bevindt zich middenin het centrum van Kathmandu en is een populaire bezienswaardigheid. De naam Durbar-plein wordt in Nepal gebruikt om pleinen aan te duiden die zich tegenover een koninklijk paleis bevinden.

Naast het paleis kun je er ook de Vishnu-tempel, de Indrapur-tempel, de Shiva-Parvati-tempel, de Taleju-tempel, de Degutale-tempel en de Bhagwati-tempel bezichtigen.

Kathmandu Nepal plein

5. Pashupatinath Tempel

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Kathmandu is de Pashupatinath tempel. De tempel zelf is niet super bijzonder, maar wel wat er zich afspeelt. De Pashupatinath staat namelijk bekend om de openbare crematies die er plaatsvinden. Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar dit zo openlijk gebeurd als hier. De plek is namelijk toegankelijk voor iedereen en de lichamen worden voor het oog van honderden mensen gecremeerd.

Ik vond het een ongelooflijk bijzondere ervaring. Ik ben er ruim een uur gebleven en was getuige van meerdere crematies. Ook de sociale hiërarchie was zichtbaar. De crematieplekken zagen er verschillend uit en ook de opkomst verschilde enorm. Na afloop werd het as in de heilige (en zeer vervuilde) rivier gespoeld. Een ander bijzonder tafereel was dat er iemand besloot zich te wassen in deze rivier.

Kathmandu-Nepal-pashupatinath

6. Bouddhanath Tempel

In het westen van de stad in de wijk Bouddah bevindt zich de Bouddhanath Tempel. Het is één van de grootste antieke stoepa’s in Zuid-Azië. De tempel staat sinds 1979 zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst, als onderdeel van de Kathmandu-vallei.

7. Kopan Monastery

Het Tibetaans-boeddhistische Kopan Monastery bevindt zich buiten het centrum van Kathmandu op een heuvel. Het klooster staat bekend om de voornamelijk westerse toeristen die hier komen om het boeddhisme te leren.

In klooster worden verschillende cursussen gegeven en het is mogelijk om er te overnachten. Bijzondere ervaring gegarandeerd! Kijk voor meer informatie op de website van het Kopan Monastery.

Het Kopan Monastery is in een uur te voet te bereiken vanaf Bouddha. Het is ook mogelijk om er met de bus te komen, maar dit duurt blijkbaar langer. Ten slotte kun je ook een taxi nemen voor 500 – 700 Rs.

Kathmandy Monastery

8. Stadwandeling Kathmandu

De leukste manier om de meeste bezienswaardigheden in Kathmandu te bezoeken is een stadswandeling met een local. Ik deed een stadswandeling met Mr. Shiva van Himkala Adventure. We bezochten verschillende tempels, Durbar Square en de Monkey Temple en onderweg wist hij ons ontzettend veel te vertellen. Ook de schade van de aardbeving uit 2015 was op veel plekken nog goed zichtbaar. Niet iedereen had genoeg geld om hun huis te restaureren.

Ik vond het één van de leukste en fijnste manieren om de stad te leren kennen. En de tour is ook nog eens helemaal gratis! Natuurlijk is een donatie wel op z’n plaats.

Lijkt het jou ook leuk om deze stadswandeling te doen, stuur dan een WhatsAppje of bel naar Mr Shiva: +977-9841376470.

Kathmandu Nepal

9. Patan

Niet alleen in Kathmandu bevindt zich een Durbar-plein, ook in Patan is er één te vinden. In tegenstelling tot die in Kathmandu, heeft het plein in Patan nauwelijks schade opgelopen van de aardbeving. Je kunt er een aantal prachtige paleizen bewonderen die zich in zeer goede staat bevinden.

Er rijden dagelijks bussen naar Patan, maar de taxi is een snellere maar ook duurdere optie.

10. Bhaktapur

Ook in Bhaktapur bevindt zich een Durbar-plein. Deze stad bevindt zich zo’n 13 kilometer van Kathmandu. Het is samen met Kathmandu en Patan de derde oude koningsstad van Nepal die zich in de Kathmandu-vallei bevinden.

Je reist vrij eenvoudig met de bus naar Bhaktapur die er ongeveer een uurtje over doet. Daarnaast is het nemen van de taxi ook een goede optie, maar wel de duurste.

Verder reizen vanaf Kathmandu

Vanaf Kathmandu reis je eenvoudig verder naar andere bestemmingen in Nepal. Kies voor de langeafstandsbussen of een binnenlandse vlucht.

Naar Pokhara: deze busrit duurt ongeveer 8 uur en kost 1000 Rs. Er zijn verschillende busmaatschappijen met een paar vertrektijden per dag. Zo vertrok ik om 7:00 en kwam om 15:00 aan in Pokhara. Vervolgens kun je ervoor kiezen om te lopen of een taxi te nemen (niet meer dan een paar 100 Rs naar het centrum van Pokhara.