Skip to main content

Vlak nadat ik terug was van mijn geweldige reis door Zuidoost-Azië, begon het alweer te kriebelen. Ik wil weer op reis! Van meerdere backpackers die ik tijdens het reizen ben tegengekomen heb ik hele goede verhalen gehoord over Myanmar. Daar moet ik heen! Maar natuurlijk moeten er van te voren wel wat dingetjes geregeld worden. Wat dacht je van de aanbevolen vaccinaties en het aanvragen van een visum voor Myanmar.

Ik heb ontzettend veel positieve verhalen van backpackers gehoord over Myanmar. En wat ik het meest heb gehoord is dat er nog zo weinig andere toeristen in Myanmar zijn en de bevolking zo ontzettend vriendelijk is. De grenzen zijn namelijk nog niet zo lang open, waardoor de bevolking nog niet is gewend aan toeristen en jij soms dus echt een attractie bent! Wil je ooit gaan backpacken door Myanmar? Doe het dan nu!

Visum Myanmar aanvragen

Voor Myanmar is het nodig om een visum te regelen. Om Myanmar binnen te komen, hebben namelijk alle reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit een visum nodig. Hieronder vertel ik je precies alle opties voor het aanvragen van het visum voor Myanmar.

Het is helaas niet mogelijk om een visa on arrival te krijgen in Myanmar, dus regel altijd je visum van te voren!

Wil je Myanmar alleen bezoeken om te gaan reizen en niet te gaan werken? Dan kies je voor een toeristenvisum.

Met het toeristenvisum mag je 28 dagen in Myanmar blijven. Wanneer je het visum Myanmar hebt aangevraagd, is deze 90 dagen geldig. Dat betekent dat je binnen 90 dagen na het ontvangen van het visum, 28 dagen in Myanmar mag verblijven. Dankzij deze maatregel heb je een flexibele aankomstdatum. Maar vraag het visum ook niet té ver van te voren aan want dan is hij niet meer geldig.

Om een visum voor Myanmar aan te vragen is het goed om te weten dat:

  • je paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn,
  • het niet is toegestaan om (vrijwilligers)werk uit te voeren met een toeristenvisum,
  • je bij aankomst in Myanmar aan moet kunnen tonen dat je het land weer verlaat
  • er minimaal één overnachting geboekt moet zijn,
  • het visum alleen geldig is als je aankomt op de luchthavens Mandalay of Yangon, of als je via Thailand reist via de grensposten Tachileik, Myawaddy of Kawthaung.

Aanvragen via de ambassade

In Brussel

Je visum voor Myanmar kan je aanvragen via de ambassade in Brussel. Het aanvragen van het visum kan enkel op werkdagen, want in het weekend is de ambassade gesloten.

Het aanvragen van het visum in Brussel is een van de goedkoopste manieren, maar kan ook weer heel omslachtig zijn omdat je voor je aanvraag naar Brussel moet reizen. Helaas zit er geen ambassade of consultaat van Myanmar in Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van de ambassade in Brussel.

In bangkok

Ben je al op reis in Azië, dan is het ook een optie om je visum Myanmar bij de ambassade in Bangkok aan te vragen. Voor deze aanvraag heb je 2 pasfoto’s nodig en geef je je paspoort af. Deze procedure duurt ongeveer 3 werkdagen, maar kan (voor een hoger tarief) ook sneller worden geregeld.

Deze optie is dus ideaal als je eerst door Thailand reist of vliegt op Bangkok voordat je naar Myanmar gaat.

Aanvragen op Khao San Road in Bangkok

Ook op Khao San Road bevinden zich veel tour bureautjes en guesthouses die ook het visum voor je kunnen regelen. Ook voor deze optie heb je 2 pasfoto’s nodig die je samen met je paspoort afgeeft. Na maximaal 3 werkdagen krijg je je paspoort weer terug.

Visum Myanmar Online aanvragen

Wil of kan je niet naar Brussel reizen, reis je ook niet via Bangkok of heb je gewoon liever je visum van te voren in Nederland al aangevraagd, ga dan je visum voor Myanmar online aanvragen via een professioneel visumbureau. Deze aanvraag voorloopt vaak heel gemakkelijk en je ontvangt de eVisa approval letter binnen 7 dagen via de mail. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen, is de approval letter te printen. Bij aankomst in Myanmar krijg je het visum in je paspoort.

Kosten voor het visum via een visumbureau zijn €69,90.

Het regelen van je visum via een visumbureau kost wellicht iets meer, maar dan weet je wel zeker dat het goed is geregeld en heb je er zelf minder omkijken naar. Dat is natuurlijk wel zo relaxt.

Myanmar visser*Dit artikel is geschreven in samenwerking met visumbuitenland.nl