Skip to main content

Het Taunggyi Balloon Festival wordt elk jaar in Myanmar gevierd ter ere van het einde van het regenseizoen. Dit vind meestal ergens in november plaats en duurt een aantal dagen. Het festival wordt altijd gevierd in het plaatsje Taunggyi dat zich vlakbij het Inle Lake bevindt. In 2019 vond dit halverwege november plaats en ik had de eer er aanwezig bij te zijn tijdens mijn reis door Myanmar van 1 maand. En goh dat was me een ervaring!

Kijk zeker onderstaande video om een goed beeld te krijgen van dit bizarre festival.

Taunggyi Balloon Festival

Festivals in Myanmar kunnen er behoorlijk bijzonder aan toe gaan heb ik ervaren. Want het Taunggyi Balloon Festival is geen gewoon festival met gezellige ballonnen. Tijdens deze festivaldagen worden er ’s avonds heteluchtballonnen opgelaten die zijn voorzien van vuurwerk onder het toeziend oog van duizenden mensen.

Oké dat klinkt leuk, denk je misschien. Maar het is echter levensgevaarlijk! Het vuurwerk wordt namelijk al aangestoken wanneer de ballonnen nét de lucht in gaan en de pijlen zijn ook nog eens naar beneden gericht in plaats van naar boven. Oh en de ballonnen zijn ook nog eens voorzien van brandende kaarsjes. Dus je raad het al, het is één grote chaos. Maar wel een gezellige chaos met beschonken locals. En om eerlijk te zijn is het een prachtig gezicht om de heteluchtballonnen te zien opstijgen.

Mijn ervaring

Tijdens mijn driedaagse trekking van Kalaw naar Inle had ik een aantal leuke reisgenoten ontmoet waarmee ik naar het festival zou gaan. We huurden een driver met pick up en vertrokken ergens in de middag naar Taunggyi vanaf het stadje Nyaung Schwe (Inle Lake). De driver zou ons diezelfde avond rond middernacht weer terugrijden.

Inle-Pickup-taxi-Myanmar

Toen we door de hoofdstraat met lokale winkeltjes liepen viel ons de drukte al op. Toeristen waren ze hier niet gewend en mensen keken ons nieuwsgierig na. In de verte zagen we al ballonnen in de vorm van dieren de lucht in gaan. Na enkele tientallen meters stonden we vast in de menigte. Blijkbaar was het te druk of was het hek nog dicht waardoor we met z’n allen om moesten lopen.

Eenmaal aangekomen op het festival terrein, verbaasde ik me over de grootte ervan. Het terrein stond vol met kraampjes, kermisattracties en geluidsinstallaties met verschillende keiharde muziek. De publieke wc’s waren trouwens een drama. Wat bleek nou, iedereen deed z’n behoefte midden op één van de veldjes achter de kraampjes. Jakkes!

Taunggyi-festival Food Myanmar

Na de zonsondergang was het tijd om de eerste ballon de lucht in te laten gaan. En dat was net zo bijzonder als ik had verwacht. Toen de luchtballon zich op een hoogte van zo’n 50 meter bevond ging het vuurwerk al af en begon iedereen te juichen. Het was vrij bijzonder om mensen lachend te zien wegrennen van vuurpijlen die op hen af sjeesden.

Elke opgelaten luchtballon was weer een heel spektakel en ontzettend leuk en spannend. Eén van de ballonnen landde dankzij de wind ergens in een boom en een ander botste weer tegen een gebouw aan. Gelukkig vlogen de meeste wel recht omhoog.

Naarmate de avond vorderde en iedereen iets meer onder invloed was, kwamen er steeds meer locals op ons af die met ons op de foto wilden. Familie en vrienden werden gefacetimed terwijl ze een praatje met ons probeerden te maken en iemand zelf zijn baby aan ons om mee te poseren.

Het was ontzettend bijzonder en heel erg leuk om mee te maken. Reis je rond november in Myanmar, houd dan zeker de festivaldata in de gaten! Het Taunggyi Balloon Festival vindt plaats op dit terrein. Ik kan me voorstellen dat er jaarlijks slachtoffers vallen, dus ik raad je zeker aan om op veilige afstand te blijven!

Taunggyi-balloon-festival