Skip to main content

Myanmar is misschien niet de allereerste bestemming in Zuidoost-Azië waar je aan denkt om naartoe te gaan. Of misschien juist wel? Na mijn eerste backpack route door Zuidoost-Azië van 3 maanden stond Myanmar voor de volgende reis met stip op nummer 1. Waarom Myanmar? Ik had er namelijk zulke goede verhalen over gehoord dat het mijn interesse genoeg had gewekt om dit land zelf te gaan ontdekken. Dus besloot ik tijdens mijn reis voor onbepaalde tijd te gaan backpacken in Myanmar! Ik vertel je hier alles over mijn reisroute door Myanmar van 1 maand.

Ik vond Myanmar een verrassend mooi en leuk land dat eigenlijk hartstikke gemakkelijk te bereizen is. Ook als solo reiziger. Er bevinden zich namelijk genoeg hostels op bijna elke toeristische bestemming. Ook het ontmoeten van nieuwe mensen bleek geen enkel probleem.

Reisroute Myanmar van 1 maand

Yangon ➤ Hpa-An ➤ Kalaw ➤ Inle Lake ➤ Mandalay ➤ Bagan ➤ Yangon

Reisroute-Myanmar

Myanmar heeft 2 grote internationale luchthavens, namelijk in Yangon en in Mandalay. Je kunt dus één van beide steden kiezen om je reisroute door Myanmar te beginnen. Kies er bijvoorbeeld voor om een rondje te maken en in dezelfde stad te beginnen én te eindigen. Maar het is dus ook mogelijk om in de ene stad te beginnen en in de andere stad te eindigen en naar je volgende bestemming te vliegen.

Yangon

Mijn reisroute door Myanmar begon in Yangon, ook bekend als Rangoon. Yangon is de grootste stad van Myanmar en was tot 2007 de hoofdstad van het land totdat deze titel werd overgenomen door Naypyidaw.

Ondanks dat ik al meerdere maanden aan het rondreizen was door Azië, uitte mijn bezoek aan deze stad toch even tot een kleine cultuurshock. Ik kwam ’s nachts op het vliegveld aan en regelde een taxi naar mijn hostel. De straten waren zo goed als uitgestorven, met uitzondering van hordes blaffende straathonden, en ik was maar wat blij dat ik me in die auto bevond. Het eerste wat mij eigenlijk opviel was dat het verkeer aan de rechterkant van de weg rijdt, maar dat het stuur zich ook aan de rechterkant bevindt. Een gek feitje, maar dat komt omdat de auto’s worden geïmporteerd uit links-rijdende landen.

Yangon-Straat-Myanmar

Wat te doen in Yangon

Om de stad op eigen houtje te verkennen, kun je rondlopen in Downtown Yangon. Dit is tevens ook de leukste plek voor het verblijven in een accommodatie. Ik vond het indrukwekkend en interessant om te zien wat er allemaal op straat gebeurd. Na een paar uur lopen voelde ik me aardig moe van alle drukte en nieuwe indrukken.

Een andere manier om te stad te verkennen is per trein. Rond Yangon rijdt namelijk de Circle Train. Een kaartje voor deze 3 uur durende trip kost slechts 200 Kyat (€0,12). Tijdens deze treinrit krijg je ook een goede indruk van de cultuur en het dagelijks leven.

Eén van de meeste bezochte bezienswaardigheden in Yangon is de Schwedagonpagode, dat één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld is. Deze pagode is de grootste van het land en is bedekt met maar liefst 50.000 kg bladgoud. Bijzonder om te zien! Na een kleine bijdrage mag je het complex (zonder schoenen) betreden en zo lang rondlopen als je zelf wilt.

Schwedagonpagode-Yangon-Myanmar..

Eén van de meest originele (en voor mij persoonlijk één van de leukste) bezienswaardigheden in Yangon is het verlaten pretpark naast Yangon Zoo. Sinds wanneer dit pretpark verlaten is, weet ik niet, maar aan de staat ervan te zien wordt het al jaren niet meer gebruikt. De ingang is vrij lastig te vinden. Via het parkeerterrein kun je er naartoe lopen en tussen of over het hek klimmen. Gelukkig wezen een aantal lokale kinderen mij de weg en kreeg ik een heuse privé rondleiding.

Hier lees je álles over mijn ervaring met het verlaten pretpark in Yangon.

’s Avonds is de 19th street the place to be. Alle cafeetjes plaatsen in de avond de plastic stoelen buiten op de straat en er hangt een gezellige sfeer. Alleen al het drinken van een biertje met uitzicht op het voorbij wandelende publiek en verkopers is een bezienswaardigheid op zich. Toen ik hier zat kreeg ik een korte flashback naar de walking straat in Ho Chi Minh, Vietnam. Dat is een soortgelijk idee.

Verlaten pretpark Yangon

Hpa-An

Hpa-An is een stadje dat zich ten oosten van Yangon bevindt, gescheiden door de zee. Er zijn hier veel minder toeristen dan in veel andere populaire bestemmingen in Myanmar en de plek wordt vooral bezocht door backpackers. Ik vond er een prettige sfeer hangen en de omgeving is waanzinnig! Er is genoeg te zien en te beleven om zeker 3 dagen zoet te zijn. Hpa-An behoorde zeker tot mijn favoriete bestemmingen tijdens mijn reisroute door Myanmar.

Wat te doen in Hpa-An

In het centrum is los van de night market niet zoveel te beleven, maar de échte bezienswaardigheden bevinden zich buiten het stadje. Ik vond het fantastisch om met de scooter rond te rijden door de prachtige omgeving. Een scooter huren kost omgerekend gemiddeld €5 per dag. Dit geeft je de ultieme mogelijkheid om alle grotten en tempels te bezoeken.

Alles over de prachtige bezienswaardigheden in Hpa-An lees je hier!

Mahar Sadan Cave-Myanmar

Hoe kom je er

Hpa-An is prima te bereiken per bus. De bus vanuit Yangon doet er ongeveer 8 uur over. Hpa-An is vaak ook één van de eerste bestemmingen in Myanmar wanneer je via de grens van Thailand reist. Je kunt dan reizen via Mawlamyine per boot (2 uur), maar ook in direct per minivan vanuit het grensplaatsje Myawaddy (5 uur). Reis je door naar je volgende bestemming? Het “busstation” bevindt zich bij de Clock-Tower van Hpa-An.

Hpa-An-Myanmar

Kalaw

Kalaw is een stadje gelegen in de bergen in centraal Myanmar. Heel veel bezienswaardigheden heeft het niet, maar het is o.a. hét startpunt van verschillende trekkings door het landschap.

Wat te doen in Kalaw

Het centrum van Kalaw is prima te verkennen per voet. Loop bijvoorbeeld over de lokale Kalaw Myoma markt waar je kleding, eten en andere dingen kunt kopen. Hier kocht ik mijn longyi, een traditionele rok die in Myamar veel wordt gedragen.

Zoals ik al benoemde is Kalaw dé plek voor het doen van een trekking. Zo deed ik een driedaagse trekking van Kalaw naar Inle Lake. We hebben in 3 dagen 60 km afgelegd en hebben een nacht bij mensen thuis geslapen en een nacht in een klooster. Een hele leuke, mooie maar ook pittige ervaring. 3 dagen lang geen westerse wc maar een gat in de grond en geen westerse douche. Dat wil zeggen buiten douchen in je ondergoed met bakjes koud water uit een ton. Een hele ervaring!

Hier kun je alles lezen over mijn driedaagse trekking van Kalaw naar Inle.

Hoe kom je er

De rit van Hpa-An naar Kalaw duurt in theorie zo’n 10 uur, maar in de praktijk deed onze bus er maar liefst 14 uur over. Onderweg naar Kalaw kun je ook besluiten een tussenstop te maken in Naypyidaw, de (nieuwe) uitgestorven hoofdstad van Myanmar. Je kunt natuurlijk ook direct van Yangon naar Kalaw reizen. Deze busrit duurt in theorie ongeveer 9 uur.

Trekking-bloemen-Myanmar

Inle Lake (Nyaung Schwe)

Het Inle Lake heeft een oppervlakte van 116 km2 en bevindt zich oostelijk van Kalaw. Inle Lake vond ik een mooie, maar wellicht een iets te overschatte bestemming In Myanmar. Dé bezienswaardigheid is het zien van de vissers op hun traditionele bootjes tijdens de zonsopgang. Maar eigenlijk is dit een grote tourist trap. Best jammer natuurlijk! Maar gelukkig zijn er genoeg andere toffe bezienswaardigheden en activiteiten rond Inle Lake!

Reis je naar Inle Lake, dan verblijf je in het plaatsje Nyaung Schwe. Het centrum is klein maar ik vond er een prettige sfeer hangen.

Inle-Lake-Visser

Wat te doen in Inle Lake

Er bevinden zich een aantal pagodes in het centrum waaronder de Yadana Man Aung Su Taung Pyay Pagoda en de Kyaung Daw Pagoda. Juist, een hele mond vol en die hoef je ook niet per see te onthouden want er zijn mooiere tempels te bezichtigen tijdens je reisroute door Myanmar.

In het centrum bevindt zich ook een kleine night market waar ik een aantal leuke souvenirs heb weten te scoren én lekker heb gegeten. Het is wel echter ietwat toeristisch. Wil je liever naar een traditionele markt, bezoek dan Mingalar Market waar ze verse groente, fruit, kleding en andere spulletjes verkopen. Hier kocht ik een kleine zilveren ketting voor een spotprijsje.

Daarnaast zitten er een aantal ontzettend goede Indiase restaurants in Nyaung Schwe waaronder Dosa King Restaurant. Met het populaire Innlay Hut Indian Food House had ik een hele slechte ervaring. De eigenaar (die zwaar onder invloed leek te zijn) schopte en sloeg zijn hond met grof geweld het restaurant uit onder toezien van alle gasten. Niet heen gaan dus!

Je zal het misschien niet verwachten, maar je kunt in Nyaung Schwe ook je smaakpapillen testen tijdens een wijnproeverij bij de Red Mountain Estate Vineyards & Winery. Indien je al eens eerder een wijnproeverij hebt gedaan, kan deze weleens tegenvallen. Er wordt namelijk geen uitleg gegeven bij de wijnen en de manier van proeven. Gelukkig was ik met een stel Franse vrienden die de hele proeverij een stuk leuker maakten met hun kennis! Het uitzicht vanaf de wijnproeverij is trouwens wel waanzinnig tijdens zonsondergang.

Inle-Lake-Wijnproeverij

Een stukje lokale cultuur bewonderen kun je bij Aung Puppet Show. Deze zeer getalenteerde meneer voert al jaren traditionele poppenkastshows voor het voortbestaan van zijn vak. Deze poppen worden door middel van tientallen touwen aan een houten handvat bestuurd. Erg bijzonder om te zien!

Jaarlijks wordt rond de maand november, ter ere van het einde van het regenseizoen, het Taunggyi Balloon Festival gevierd. In 2019 had ik de eer hierbij aanwezig te kunnen zijn. Het is alleen geen gewoon festival. Tijdens deze dagen worden er ’s avonds heteluchtballonnen opgelaten die zijn voorzien van vuurwerk. Levensgevaarlijk, maar ontzettend bijzonder om mee te maken (van een afstandje natuurlijk).

Hier kun je alles lezen over mijn bezoek aan het bizarre Taunggyi Balloon Festival.

Hoe kom je er

Wat dus een echte aanrader is, is het doen van een 3-daagse trekking naar Nyaung Schwe. Zie je dit niet zitten, dan kun je er ook met de bus naar toe reizen.

Taunggyi-Balloon-Festival Myanmar

Mandalay

Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar. Het centrum is druk en vond ik alles behalve sfeervol. Maar de stad beschikt ook over hele leuke plekjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Wat te doen in Mandalay

Mandalay beschikt over een heleboel gave bezienswaardigheden. Zo bevinden zich met name in het noorden van de stad prachtige paleizen, kloosters en pagode’s. Een aantal kun je prima tijdens een wandeling bezoeken, zoals het Shwenandaw Monastery, Sanda Muni pagoda, Kuthodaw Pagoda en Kyauktawgyi Pagoda die zich allemaal op loopafstand van elkaar bevinden. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden, de Mandalay Hill met de rijkelijk versierde Su Taung Pyae Pagoda, zitten hier praktisch naast.

Ook het Shweinbin Monastery, meer richting het zuid-westen, is een aanrader vanwege het mooie houtsnijwerk in het klooster. Nog meer naar het zuiden is nog een klooster, namelijk het Bagaya Monastery. Wanneer je nog een stukje verder naar het zuiden reist kom je bij de U-Bein Bridge. Bezoek deze brug zeker tijdens de zonsondergang, maar verwacht zeker niet de enige te zijn!

Ubein-Bridge-Mandalay-Myanmar

Wat ook écht een aanrader is, is het bezoeken van Mingun. Je neemt dan de boot vanaf de Mingun Jetty en kan dan een paar uur later weer terug. Deze oude stad staat vol met ruïnes en tempels met als hoogtepunt de Mingun Pahtodawgyi. Deze tempel is door de aardbeving behoorlijk beschadigd, maar nog steeds ontzettend indrukwekkend om te bezichtigen. Ook de witte Mya Thein Tan Pagoda is een aanrader, net als Mingun Bell.

Een bezienswaardigheid die zich een stukje van de stad vandaan bevindt is de Dee Doke Waterfall (ook wel Deedote Blue Lagoon). Het is ongeveer 1,5 – 2 uur rijden vanaf Mandalay. Je kunt bijvoorbeeld een tuktuk of taxi huren, maar vanaf Ostello Bello Hostel gaan er ook tours bij genoeg animo. Bij aankomst is het ongeveer een half uurtje hiken, maar het uitzicht is geweldig! Goed om te weten: het water is alleen zo mooi blauw gedurende het droge seizoen.

Hoe kom je er

Mandalay is erg goed bereikbaar vanaf verschillende bestemmingen in Myanmar. Vanaf Kalaw en Nyaung Schwe is het ongeveer 5 tot 7 uur met de bus.

Dee-Doke-Waterfall-Myanmar

Bagan

Bagan kan ik tot mijn favoriete plek benoemen tijdens mijn reisroute in Myanmar. Het stikt er van prachtige tempels, stoepa’s en ruïnes. Sinds dit jaar staat Bagan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dat is te merken aan het aantal nieuwe regels. Zo mocht je begin dit jaar nog omhoog op de tempels, maar zijn nu alle trappen met hekken afgesloten. De meeste tempels kun je nog wel in, maar mag je niet meer beklimmen.

Wat te doen in Bagan

Ik huurde elke dag een elektrische scooter (toeristen mogen niet op een normale scooter rijden) en reed over kleine paadjes door het graslandschap. Overal doemden kleine en grote tempels op en het voelde als een avontuurlijk sprookjesland. Twee dagen stond ik vroeg op om de zonsopgang te bekijken vanaf één van de tempels met een fantastische schouwspel van overvliegende luchtballonnen.

Lees hier mijn uitgebreide artikel over alle tips, informatie en bezienswaardigheden in Bagan.

Hoe kom je er

Bagan is vanaf Mandalay eenvoudig te bereiken met de bus die er ongeveer 4 à 5 uur over doet. Maar ook per boot kun je de stad bereiken. Deze boottrip duurt echter wel zo’n 10 uur en is duurder dan het nemen van de bus. Vanaf Kalaw is Bagan in zo’n 6 à 7 uur te bereiken.

Bagan Myanmar

Yangon

Met deze reisroute door Myanmar eindig je weer in Yangon. Vanaf Yangon reis je vrij eenvoudig door naar je volgende bestemming. Zo reisde ik door naar Nepal.

Hoe kom je er

Vanaf Bagan naar Yangon is een behoorlijk trip van ongeveer 10 uur per bus.

Alternatieve Reisroute Myanmar

Onderweg naar Kalaw kun je ook besluiten een tussenstop te maken in Naypyidaw, de (nieuwe) hoofdstad van Myanmar. Een tevergeefse poging om deze stad tot grootste hoofdstad te maken heeft ertoe geleid dat het er uitgestorven is. Lege pleinen en metersbrede snelwegen zonder auto’s. Een bijzonder tafereel!

Daarnaast is de strandbestemming Ngapali ook een aanrader. Dit strand bereiken is echter een stukje lastiger, maar er zijn een paar opties mogelijk.

  • Er gaan directe binnenlandse vluchten tussen Yangon en Thandwe, maar tickets zijn niet goedkoop.
  • De budget optie is het nemen van de bus vanaf Yangon die er maar liefst 15 uur over doet.
  • Wil je vanaf Bagan naar Ngapali, dan is je enige optie het nemen van verschillende minibussen die rijden via Pyay. Deze rit duurt maar liefst 24 uur.

Ngapali is dus een lastige bestemming om via door te reizen. Er gaan namelijk geen directe vluchten naar Mandalay of Bagan. Het vliegtuig op en neer nemen vanaf Yangon is dus de beste optie.

Accommodaties Reisroute Myanmar

In alle bestemmingen uit deze reisroute door Myanmar bevinden zich meer dan genoeg accommodaties. Er zijn zelfs in bijna elke bestemming hostels met dorms te vinden, iets wat ik niet van te voren had verwacht! Zo zijn OstelloBello en Baobabed de populairste hostels die in de meeste steden zijn te vinden. Vaak hebben deze ook een zwembad. Het is dus helemaal niet zo moeilijk om mensen te ontmoeten als (solo)reiziger.

De handigste website voor het boeken van je accommodatie in Myanmar is gewoon Booking.com.

Vervoer Reisroute Myanmar

Myanmar is groot en de afstanden tussen de verschillende populaire bestemming is flink. Zo is het al ruim 600 km rijden tussen Bagan en Yangon! Dat is verder dan van Amsterdam naar Parijs, wat 500 km is.

De meeste afstanden in Myanmar zijn uitstekend per bus te overbruggen. Deze touringbussen zijn verrassend modern en comfortabel. Er rijden standaard touringbussen, maar ook VIP bussen met super comfortabele stoelen en vaak ook een interactief scherm in de stoel voor je. Voor een rit van 8 uur betaal je gemiddeld niet meer dan €20.

Tickets zijn online gemakkelijk te boeken, maar ook op de busstations of in je guesthouse kun je kaartjes kopen. Het kopen van je kaartje op de busstations kan erg verwarrend en chaotisch zijn, waardoor ik je zou aanrader om ze online of in je guesthouse te boeken. Dat gaat namelijk lekker makkelijk.

In praktijk gaan de busritten vaak verre van vlekkeloos. Het gebeurde mij regelmatig dat ik veel te laat werd opgehaald en dat de bussen ontzettend veel (zinloze?) stops maakten. Daarnaast lag het gangpad regelmatig vol met bagage en zakken groente of fruit.

Tijdens een van mijn busritten riep de chauffeur in het midden van de nacht iets in het Birmaans door de bus. Vervolgens stapten de meeste mensen de bus uit en ik dus ook. Ik was wel toe aan een plaspauze! Maar toen ik gehurkt achter het bosje stond, reed de bus opeens weg! Hij liet mij en tientallen andere passagiers achter. Gelukkig stond er een Engelssprekende vrouwelijke monnik die de toeristen uitlegde dat de bus te zwaar was voor de tolpoort. Hij moest dus met zo min mogelijk gewicht door het tolpoortje zodat wij daarna weer konden instappen. Nou, dat is toch handig om te weten mocht het jou ook overkomen!

Daarnaast rijden er ook Grab taxi’s in veel plaatsen in Myanmar. Via de app kun je precies zien hoeveel de rit gaat kosten. Een ideaal type vervoersmiddel!

Zonsondergang heuvel Bagan

Cultuur in Myanmar

Myanmar is een overwegend boeddhistisch land. Maar liefst 89% van de bevolking is boeddhist. Het is handig om te weten dat het dragen van kleding of tattoo’s met een afbeelding van Boeddha niet wordt gewaardeerd. Je kunt er zelfs voor worden gearresteerd wat verschillende toeristen al is overkomen vanwege hun Boeddha-tatoeage. Bedek deze dus goed!

In Myanmar wordt nog veel traditionele kleding gedragen, namelijk de longyi. Het is een laken van ongeveer 2 meter lang en 80 cm breed. Zowel mannen als vrouwen dragen deze “rokken”, maar ze worden wel op een andere manier geknoopt. Het wordt ontzettend door de locals gewaardeerd als je ook zo’n longyi draagt. Vraag ze ook zeker om hulp om deze te knopen, want ze lachen je zonder schaamte uit wanneer je het kledingstuk verkeerd draagt.

Daarnaast versieren veel locals hun gezicht met thanaka, een lichtgele pasta dat wordt gebruikt als zonnebrand en als cosmetica. Het wordt gemaakt van de schors van de thanakaboom dat wordt vermalen tot poeder en wordt vermengd met water. Het is ook een soort mode en het wordt in verschillende motieven aangebracht.

Een ander opvallen tafereel is het kauwen van betel quid. Betel quid is een stimulerend en zeer verslavend middel dat vaak ook wordt gecombineerd met tabak. Deze bladeren worden gekauwd en vrolijk op elke hoek van de straat uitgespuugd. Verbaas je dus niet over de vele rode vlekken op de grond. Een gevolg van dat vele kauwen zijn roodgekleurde tanden. Volgens de locals resulteert het kauwen ervan tot sterkere tanden en wordt het gezien als een vorm van schoonheid. Ik vond de smaak ontzettend ranzig en eerlijk gezegd hou ik mijn tanden liever wit.

Een gevoelig onderwerp, maar wel belangrijk om te weten is de vervolging van het etnische volk de Rohingya. Volgens de Birmaanse overheid horen de Rohingya niet bij de minderheden van Myanmar en ook niet tot volkeren die in Myanmar wonen. Er wordt al jaren extreem geweld gebruikt tegen dit volk en volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya één van de meest vervolgde minderheden ter wereld. De meeste van hen vluchten naar de buurlanden.

Cultuur-Myanmar