Skip to main content

Tijdens mijn reisroute door Myanmar heb ik ontzettend veel mooie plekjes ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan het prachtige Bagan dat vol staat met ruïnes en tempels. Maar ook Hpa-An was voor mij een hoogtepunt. Dit stadje bevindt zich ten oosten van Yangon, gescheiden door de zee. Het is met name een populaire bestemming voor backpackers en er hangt een prettige sfeer. Ik vertel je hieronder alles wat je moet weten over Hpa-An!

10x wat te doen in Hpa-An

De meeste bezienswaardigheden in Hpa-An bevinden zich buiten de stad, zoals verschillende tempels en grotten. Om de meeste te zien, zou je ongeveer 2 à 3 dagen moeten uittrekken. Besteed bijvoorbeeld 1 dag voor de bezienswaardigheden aan de linkerzijde van de rivier en 1 of 2 dagen voor de rest. Het huren van een scooter of het boeken van een tour zijn de beste opties. Ik vond het fantastisch om met de scooter rond te rijden door de prachtige omgeving. Een scooter huren kost omgerekend gemiddeld €5 per dag.

1. Night market Hpa-An

In het centrum is niet zoveel te beleven. Naar mijn mening is voornamelijk de night market ten noorden van het Kan Thar Yar meer leuk om te bezoeken. Je kunt er voor weinig geld je buik rond eten. Er bevinden zich in de buurt ook een paar cafeetjes waar je een biertje kunt drinken met locals. Ook een leuke ervaring!

Night-Market-Hpa-An

2. Kyar Inn Hill

Net buiten het centrum bevindt zich de Kyar Inn Hill. Het beklimmen van deze heuvel is niet al te moeilijk en het uitzicht is absoluut erg mooi. Ik raad je wel aan om dit in de ochtend te doen wanneer het nog niet bizar heet is.

3. Linno Gu Cave

Aan de linkerkant van de rivier vind je als eerste de Linno Gu Cave. Deze grot staat ook bekend onder de naam Bat Cave omdat er rond de zonsondergang duizenden vleermuizen uitvliegen. Wil je dit spektakel graag bewonderen, zorg er dan voor dat je rond 17:00 klaar staat.

4. Yathae Pyan Cave

De Yathae Pyan Cave vond ik één van de indrukwekkendste grotten van Hpa-An. De vele Boeddhabeelden zijn een bijzonder tafereel. Maar dat is niet alles. Wanneer je de grot helemaal tot aan het einde doorloopt, kom je uit bij een fantastisch viewpoint. Via een metalen brug bereik je een platform waar je kunt genieten van het uitzicht over het indrukwekkende landschap.

Yathae-Pyan-Cave-Myanmar

5. Kaw Gon Cave

Weer een stukje verder bevindt zich de Kaw Gon Cave. De rijkelijk versierde grot is niet erg groot, maar wel ontzettend mooi. De wanden zijn beschilderd en er staan veel Boeddhabeelden. Daarnaast kun je ook de heuvel beklimmen via de brede trap. Op de top staat een waanzinnig uitzicht op je te wachten. En waarschijnlijk een aantal apen waar ik niet erg blij van werd. Ze waren helemaal niet zo agressief maar ik ben doodsbang voor die makaken!

Kaw-Gon-Cave-MyanmarHpa-An-Myanmar

6. Kaw Ka Thaung Cave

Aan de rechterkant van de rivier bevinden zich de andere bezienswaardigheden. Je zou een rondje kunnen maken via de hoofdwegen om alles te bezoeken. Begin bijvoorbeeld bij de Kaw Ka Thaung Cave. De grot herbergt tientallen kleurige beelden. Het (letterlijke) hoogtepunt van deze bezienswaardigheid vond ik echter het viewpoint. Via Maps.me vond ik een pad naar het startpunt. Op Google Maps vind je dit pad vlakbij de Public Toilets hier. Loop door de blauw-gele poort. Het was even klimmen, maar het uitzicht was het dubbel en dwars waard!

Kaw-Ka-Thaung-Cave-Hpa-An-Myanmar

7. Loon Nya Blue Lake

Een stuk meer naar het zuiden bevindt zich Loon Nya Blue Lake. Dit is als het ware een blue lagoon dat een populaire plek is onder locals op een zonnige dag. Het meer heeft echter alleen een blauwe kleur tijdens het regenseizoen, tussen juni en november. In het droge seizoen is er te weinig water en is het geen grote aanrader om te bezoeken.

8. Mahar Sadan Cave

Een stuk meer naar het zuiden bevindt zich de Mahar Sadan Cave. Deze gigantische grot herbergt een aantal flinke stalagmieten en stalactieten. Wanneer je bij het einde bent aangekomen, kun je ervoor kiezen om je terug te laten brengen met een traditionele kano door het prachtige landschap. Zeker een aanrader!

Tip: Voordat je de grot in mag, moeten je schoenen uit. Maar neem je schoenen mee en laat deze niet achter bij het begin. Nadat je bent teruggebracht door de kano, moet je namelijk nog een stukje lopen en dan is niet prettig op blote voeten.

Mahar Sadan Cave-Myanmar

9. Kyaut Ka Latt Pagoda

Op de terugweg naar Hpa-An kom je praktisch langs de Kyaut Ka Latt Pagoda. Wat deze pagode zo bijzonder maakt, is dat het op een gammel-uitziende rots is gebouwd dat zich bevindt in een meer. Het is een belangrijke plek voor boeddhisten en waarschijnlijk zul je ze hier ook tegenkomen. Wanneer je de brug oversteekt heb je de mogelijkheid om via de trap de pagode te beklimmen. Maar het mooiste uitzicht heb je toch echt vanaf de burg of vanaf de zijkant van het meer.

Kyaut-Ka-Latt-Pagoda-Hpa-An-Myanmar

10. Mt Zwegabin

Oostelijk hiervan bevindt zich de Mt Zwegabin. Je kunt deze berg beklimmen en aangeraden wordt om dit ’s ochtends vroeg te doen zodat je de zonsopgang vanaf het hoogtepunt kunt bewonderen. Het is een flinke klim, maar het uitzicht maakt alles goed. Onderweg zul je waarschijnlijk ook wat nieuwsgierige apen tegenkomen.

Hpa-An bereiken

  • Yangon – Hpa-An: Er rijden een aantal bussen per dag van Yangon naar Hpa-An. Deze rit duurt ongeveer 8 uur.
  • Kalaw – Hpa An: Het is ook mogelijk om direct van Hpa-An naar Kalaw te reizen. In theorie duurt deze busrit zo’n 10 uur, maar in de praktijk deed onze bus er 14 uur over. Niet erg prettig!
  • Naypyidaw – Hpa An: Je kunt ook een tussenstop maken in Naypyidaw onderweg naar Kalaw om de reis op te breken. Dit duurt ongeveer 7 à 8 uur.
  • Myawaddy – Hpa-An: Indien je van of naar Thailand over de grens reist, kun je ook vanaf het grensplaatsje Myawaddy naar Hpa-An reizen. Je neemt dan een minivan die er ongeveer 5 uur over doet.
  • Mawlamyine – Hpa-An: Maar je kunt ook eerst naar Mawlamyine reizen en vervolgens per boot (2 uur) naar Hpa-An reizen.