Skip to main content

Bagan was voor mij de indrukwekkendste plek tijdens mijn rondreis door Myanmar. Wat deze plek zo bijzonder maakt, is dat de omgeving vol staat met oude tempels en stoepas. Bagan heeft zelfs de grootste verzameling Boeddhistische tempels, stoepas en ruïnes ter wereld! Tussen de 11de en 13de eeuw zijn er op deze plek maar liefst 4446 boeddhistische bouwwerken gebouwd waarvan er op dit moment nog 3822 in redelijk goede staat verkeren.

Sinds juli 2019 staat Bagan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Als gevolg van deze ontwikkeling is het niet meer toegestaan om de tempels te beklimmen en staan er bij grotere tempels ‘guardians’ om een oogje in het zeil te houden. De meeste tempels kun je nog wel van binnen bezichtigen, maar de trappen naar boven in de grote tempels zijn afgesloten met hekken om de staat van de tempels te bewaren.

Tempel Bagan

Bagan verkennen

De beste manier om het gebied te verkennen is per scooter. Aan toeristen worden geen normale scooters verhuurd, maar elektrische scooters. Het rijden op zo’n scooter voelt alsof je een speelgoedauto bestuurd. Leuk is het zeker! Meestal gaan ze tot 50 km/u. Daarnaast kun je op sommige plekken ook fietsen huren, mocht een scooter niet jouw ding zijn.

Het huren van een elektrische scooter kost ongeveer 6000 – 8000 kyats per dag (€3,80 – €5). Vaak kun je deze om 5:00 ’s ochtends al huren en moet je hem rond 19:00 weer terugbrengen.

De meeste tempels bevinden zich tussen New Bagan en Nyaung-U. Via zanderige paadjes door het graslandschap kun je van tempel naar tempel rijden met overal een waanzinnig uitzicht. Wat ik dan ook kan aanraden is om een paar dagen door het gebied te rijden zodat je de omgeving optimaal kunt verkennen. Voor mij voelde het soms alsof ik door een sprookjesland reed en ik genoot er elk moment van.

Bagan tempels locatieTempels Bagan

Zonsopgang en zonsondergang

Bagan staat bekend om de fantastische zonsopgangen en zonsondergangen die je er kunt zien. Met name de zonsopgangen zijn spectaculair vanwege het tegelijkertijd opstijgen van tientallen heteluchtballonnen. Het is dan ook zeker een grote aanrader om rond 5:30 een mooi plekje uit te zoeken voor het bekijken van dit schouwspel.

Het kan nog best een uitdaging zijn om de perfecte plek te vinden. Daarom rijden er ’s ochtends vroeg genoeg locals rond die je aanbieden je naar een goed sunrise viewpoint te brengen. Wat ze er vaak voor terugvragen, is dat je achteraf de tijd neemt om hun schilderijen te bekijken. Wil je liever niks kopen, dan kun je ze een kleine fooi geven. Over het algemeen brengen deze mensen je daadwerkelijk naar hele mooie plekken, al moet je misschien soms ook wel een beetje mazzel hebben.

Een plek die ik zeker kan aanraden, is dit sunrise viewpoint vanaf een kleine heuvel met een stenen muurtje met uitzicht op de Dhammayan Gyi Tempel. Op de foto hieronder kun je het fantastische uitzicht zien. Op deze plek vliegen de luchtballonnen achter de tempel langs, maar sommigen vliegen ook over je heen.

Zonsopgang Bagan

Om de zonsondergang te bekijken, zijn verschillende sunset hills tussen de tempels populair. Deze zijn eenvoudig te vinden op de app Maps.me. Ook aan de rivier in het westen kun je mooi de zon zien ondergaan. Het nadeel van deze plekken is echter dat het er druk kan worden.

Ballonvaart

Natuurlijk kun je ook besluiten om zelf een ballonvaart te maken. Hiervoor moet je daarentegen wel diep in de buidel tasten, want een ballonvaart kost rond de €300 per persoon. Als ik de verhalen van anderen mag geloven is dit wel een lifetime experience. Helaas was deze activiteit voor mij flink boven het budget!

Zonsopgang tempels

Waar verblijven in Bagan?

In de omgeving van Bagan kun je eigenlijk op drie verschillende plekken verblijven: Old Bagan, New Bagan of Nyaung-U. De meeste accommodaties en restaurantjes bevinden zich in New Bagan en Nyaung-u en in Old Bagan bevinden zich voornamelijk prijzigere hotels en resorts.

Ik verbleef 3 nachtjes in Nyaung-U, maar ik had makkelijk nog een paar nachtjes langer kunnen blijven. Elke dag huurde ik een scooter en reed ik tijdens de zonsopgang en zonsondergang door de tempelomgeving. Overdag kan het ontzettend warm worden, waardoor ik je zou aanraden om net als ik in de ochtend en aan het eind van de middag op pad te gaan.

Populaire hostels waar je over het algemeen veel backpackers kunt ontmoeten zijn Ostello Bello in New Bagan en Baobabed in Nyaung-U. Deze hostels bevinden zich daarnaast ook op veel andere populaire plekken in Myanmar. Daarnaast bevinden zich er genoeg andere leuke accommodaties voor verschillende budgetten.

Zonsondergang heuvel Bagan

Bagan bereiken

Bagan is goed te bereiken per bus vanuit verschillende populaire bestemmingen in Myanmar. De stad beschikt daarnaast ook over een treinstation en een vliegveld.

  • Bagan – Yangon. Deze busrit duurt ongeveer 9 uur en kost tussen de 13.000 en 25.000 kyats afhankelijk van welke bus je neemt. Voor dit lange traject raad ik een VIP bus aan, want hier zit je toch een stuk lekkerder in.
  • Bagan – Mandalay. De route tussen deze twee plaatsen duurt ongeveer 4 à 5 uur en kost rond de 15.000 kyats. Daarnaast kun je ook besluiten om de boot te nemen die er ongeveer 11 uur over doet. Deze optie is een stukje duurder, maar ook relaxt.
  • Bagan – Kalaw. Voor deze rit van ongeveer 8 uur betaal je tussen 15.000 en 18.000 kyats. Ook op deze route is een VIP bus aan te raden.
  • Bagan – Mindat. Over deze route doe je zo’n 6,5 uur en prijzen liggen rond de 20.000 kyats.
  • Bagan – Pyay – Ngapali. Deze rit in een minibus duurt ongeveer 9 uur en kost 20.000 kyats. Wil je daarna verder reizen naar Ngapali beach, dan neem je vanuit Pyay een minibus voor 20.000 kyats die er ruim 10 uur over doet. De gehele reis is erg lang en moet zeer oncomfortabel zijn. Daarom zou je ook kunnen vliegen tussen Bagan en Thandwe.

Wanneer je met de bus arriveert, word je afgezet op het Bagan Shwe Pyi Busstation en neem je vervolgens een taxi naar je accommodatie. De taxichauffeurs vragen hier belachelijke prijzen, maar laat je niet misleiden. Normale prijzen zijn 6000 kyats naar Nyaung-U, 8500 kyats naar New Bagan en 9500 kyats naar Old Bagan per auto. Nog steeds erg prijzig, maar het vervoer in Bagan is over het algemeen behoorlijk duur.

Boeddhabeelden

Entreegeld Bagan

Voor de archeologische plek van Bagan betaal je entreegeld van 25.000 kyats per peroon. Voor de tempels hoef je niet te betalen. De bus of je taxichauffeur rijdt vaak langs een kantoortje waar je het bonnetje kunt kopen. Ik ben er alleen niet langs gereden en wist er eerst niet eens vanaf. Er wordt in Bagan ook eigenlijk niet om je bonnetje gevraagd. De enige keer dat er bij mij om is gevraagd was bij de Sunset Hill. Zorg er dan voor dat je een foto hebt van iemand anders zijn bonnetje of zeg dat je hem bent vergeten.

Beste reistijd Bagan

Je kunt Bagan het best bezoeken aan het begin van het droge seizoen dat rond november begint. Vanaf februari kan het ontzettend heet worden in Bagan met temperaturen rond de 40° C. De beste reistijd is daarom ongeveer van november tot en met februari.