Skip to main content

Op zoek naar zon, zee en strand aan de westkust van Maleisië? Dan zit je op Pulau Pangkor goed. Het eiland heeft een oppervlakte van 18 km² en beschikt over dichte jungle in het binnenland en een aantal relaxte stranden. Ik bezocht Pulau Pangkor tijdens mijn 2-weekse reisroute door Maleisië en kan het iedereen aanraden die op zoek is naar rust en natuur.

Wat te doen op Pulau Pangkor

Pulau Pangkor is een populaire bestemming voor Maleisiërs in het weekend. Het is er een stukje drukker, levendiger en gewoon wat gezelliger in het weekend. Zo zijn er ook nightmarkets in het weekend waar je lekker en goedkoop kunt eten, maar ook souvenirs kan inslaan. Maar ook doordeweeks is het eiland natuurlijk prima te bezoeken, het is er dan lekker rustig.

Nightmarket-Pulau-Pangkor-Maleisie

Tempels

Een dikke aanrader is om een scooter te huren en het eiland op eigen houtje te ontdekken. Er is weinig verkeer en de omgeving is erg mooi. Er bevinden zich een aantal Hindoeïstische en Chinese tempels op Pulau Pangkor waaronder de Sri Pathirakaliamman en de Fu Lin Kong. Deze tempels zijn beide gratis te bezoeken.

Tempel-Pulau-Pangkor-Maleisie

Stranden

Natuurlijk bezoek je een eiland voor de stranden. En gelukkig bevinden zich er een aantal heerlijke stranden op Pulau Pangkor.

Het strand Pantai Pasir Bogak bevindt zich het dichtstbij het stadje waar je aankomt met de boot. Aan dit uitgestrekte strand bevinden zich voldoende eettentjes, maar ook accommodaties. Het is één van de drukst bezochte stranden. Wanneer je meer naar het noord rijdt, kom je uit bij Pantai Teluk Nipah. ’s Avonds in het weekend is hier een nightmarket.

Nog een stukje verder naar het noorden is Coral Beach dat als één van de mooiste stranden wordt beschouwd. Er zijn hier slechts een aantal eettentjes waarvan Daddy’s Café een aanrader is.

Het noordelijkste strand is Pantai Teluk Dalam in het gelijknamige dorpje. Dit is geen mooi strand, maar het is wel leuk om er rond te rijden. Rijd bijvoorbeeld door richting het kleine Teluk Dalam Lookout Point en volg de weg verder naar het noorden om op een ‘verlaten’ strand uit te komen. Pas op, want de weg naar dit strand is van hele slechte kwaliteit (toen ik er was tenminste).

Rijd ook eens helemaal naar het zuiden via de oostkust totdat de weg doodloopt. Ergens tussen de huizen bevindt zich een jungle pad dat leidt naar Pantai Teluk Segadas, een verlaten paradijsje. Het is echter absoluut géén aanrader om dit pad tijdens het regenseizoen te bewandelen, want geloof me, er zitten honderden muggen achter je aan. Aanrader voor in het droge seizoen dus! Onderweg zag ik ook nog een aantal gigantische varanen wegschieten en een paar aapjes.

Pantai-Teluk-Segadas-Maleisie

Wildlife

Wat ik één van de tofste dingen vond op Pulau Pangkor, waren de vele neushoornvogels. Deze prachtige vogels hebben hun broedgebied op het eiland. Er komen verschillende soorten voor, namelijk de dubbelhoornige neushoornvogel en de bonte neushoornvogel.

De dubbelhoornige neusvogel is één van de grootste soorten en laat zich niet snel zien, maar met wat mazzel kun je deze vogel soms zien overvliegen, met name ’s ochtends en ’s avonds. De bonte neushoornvogel is daarentegen een stuk minder schuw en laat zich ook voeren. Zo kun je ter hoogte van Sunset View Chalet deze neushoornvogels rond 18:30 banaantjes voeren. De vogels komen het fruit vliegend uit je handen pakken. Ontzettend gaaf!

Naast deze indrukwekkende vogels komen er ook veel aapjes voor, namelijk makaken (waar zijn ze niet..). Deze aapjes kunnen behoorlijk brutaal zijn als ze zien dat je eten hebt, maar gelukkig laten ze je over het algemeen wel met rust. Het wordt daarom hartstikke afgeraden om ze te voeren.

Zoals ik al eerder noemde, komen er ook veel varanen voor op het eiland. Deze reptielen kunnen behoorlijk groot worden, maar gevaarlijk zijn ze niet als je ze gewoon met rust laat.

Hornbill-Pulau Pangkor

Waar verblijven op Pulau Pangkor

Er zijn verschillende plekken om te overnachten. Zo kun je in het stadje verblijven waar de boot aankomt (Pekan Pangkor), maar dit zou ik niet aanraden.

De leukste plek om te verblijven is naar mijn mening ter hoogte van Teluk Nipah. Aanraders hier zijn Nazri Nipah Camp (voor backpackers), Pangkor Waterfall Beach Resort (goedkoop guesthouse) en Nipah Guesthouse Pangkor (privébungalows).

Het is ook leuk om bij het strand Pantai Pasir Bogak te verblijven. Er bevinden zich hier verschillende guesthouses en homestays.

Pulau Pangkor bereiken

Om Pulau Pangkor te bereiken neem je eerst de bus naar het havenstadje Lumut. Vervolgens kun je een retour bootticket kopen voor 14 RM naar het eiland. De boot gaat tussen 6:30 en 20:30.

De boot stopt eerst bij het dorpje Sungai Pinang Kecil (hier stappen vooral locals van de boot) en vaart vervolgens door naar het stadje Pekan Pangkor. Bij Pekan Pangkor ga je van de boot (anders vaar je weer terug naar Lumut) en kun je één van de vele taxi’s nemen naar je guesthouse. Je zou hier eventueel ook al een scooter kunnen huren.

Bustickets naar Lumut zijn eenvoudig online te boeken via BusOnlineTicket, Easybook, maar ook via 12GoAsia.

Pulau-Pangkor-Maleisie