Skip to main content

De Batu Caves zijn een populaire bezienswaardigheid in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. De Batu Caves bevinden zich in het noorden van Kuala Lumpur en zijn naar mijn mening een echte aanrader tijdens je bezoek aan deze grote stad. Tijdens mijn reis door Zuidoost-Azië vloog ik vanaf Cambodja naar Thailand, met 2 nachten overstap in Kuala Lumpur. Ik bezochte in deze tijd onwijs veel toffe bezienswaardigheden in Kuala Lumpur, waaronder de Batu Caves.

Batu Caves

Het indrukwekkende 42 meter hoge gouden standbeeld bij de ingang en de kleurige trap naar de grot zijn al van ver te zien. Na maar liefst 272 treden klimmen, bereik je uiteindelijk de top en heb je een tof uitzicht. In de grootste 400 meter lange en 100 meter hoge kalkstenen grot bevinden zich meerdere kleine, kleurige Hindoetempels. Deze Hindoetempels waren leuk om te zien, maar niet heel erg bijzonder. Binnen was ik vrij snel uitgekeken.

Batu Caves

Aapjes bij de Batu Caves

Waar ik daarentegen niet snel op uitgekeken was, waren de vele aapjes rondom de Batu Caves. Ik vond het onwijs leuk om te zien hoe ze over de trap renden en hoe behendig ze tussen de takken slingerden. Verrassend veel apen hadden een kleine babyaapjes aan hun buik hangen waarmee ze zonder problemen van de ene naar de andere kant renden. Heel schattig! Ik zou hier uren naar kunnen kijken.

Helaas geven nog veel toeristen de aapjes te eten, wat hun gezondheid niet ten goede komt en waardoor ze steeds brutaler worden. Let daarom goed op je spullen en houd geen eten in je hand. De kans is zeer aannemelijk dat de aapjes dit zullen proberen af te pakken.

Apen Batu Caves

Dark Cave

Bovenaan de trap bevindt zich naast de Batu Caves, ook nog de Dark Cave. De entree is inclusief een gids. Je krijgt, voordat je de grot betreedt, een hoofdlamp die je zeker nodig zult hebben. Het is er namelijk pikkedonker. De gids vertelt je tijdens het lopen informatie over de grot.

Batu Caves bereiken

De Batu Caves bevinden zich uit het centrum, maar zijn gemakkelijk te bereiken. Je bereikt de grotten gemakkelijk met de metro vanaf KL Sentral voor niet meer dan omgerekend een paar euro. De bezienswaardigheid is ook gemakkelijk te bereiken met een Grab Taxi (De Zuidoost-Aziatische variant van Uber). Een Grab kost ongeveer RM20 vanaf het toeristische centrum, Bukit Bintang.

Openingstijden en kosten Batu Caves & Dark Cave

De Batu Caves zijn gratis te bezoeken en zijn dagelijks van 7.00 – 21.00 geopend.

Entree voor de Dark Cave is RM35 inclusief gids. De Dark Cave heeft andere openingstijden. Deze is doordeweeks van 9:30 – 17:00 geopend en in het weekend van 10:00 – 17:30.

Handige Tips voor je bezoek

  • Bezoek de grotten vroeg op de dag om de drukte én de hitte voor te zijn.
  • Er gelden kledingvoorschriften voor de Batu Caves. Er wordt van je verwacht dat je je schouders en knieën bedekt. Heb je dit niet gedaan, dan kan je een sarong huren voor RM5. Geen zin om de hele dag in een lange broek of rok te lopen? Neem deze dan mee in je tas zodat je die over je kleding aan kunt doen.
  • Neem geen eten mee naar boven omdat de aapjes dit zeker van je af zullen pakken. Stop alles in je tas. Een camera om mijn nek was geen probleem.
  • Voor de ingang van de Batu Caves bevinden zich tientallen winkeltjes waar je souvenirs, drinken en typische Indiase snacks kan scoren. De beste plek om te lunchen, is dit echter niet naar mijn mening. Er bevinden zich genoeg leuke Foodcourts en Winkelcentra in het centrum.