Skip to main content

Het stadje Vang Vieng vond ik één van de mooiste plekken die ik heb bezocht tijdens mijn reisroute door Laos. Het prachtige karstgebergte, de rijstvelden, de blue lagoons én de grotten maken de omgeving gewoon ongelooflijk mooi. Als je hier komt, wil je misschien nooit meer weg.

Een aantal jaren terug stond Vang Vieng bekend om de stad waar de backpackers komen om te feesten, te zuipen en te tuben. Na een aantal dodelijke incidenten door de combinatie van alcohol/drugs en tuben, heeft de overheid strengere maatregelen opgelegd. Hierdoor is de gekte verleden tijd.

Maar Vang Vieng is nog steeds een populaire bestemming onder backpackers en er is veel meer te doen dan alleen maar te feesten. Ik zet de tofste bezienswaardigheden in Vang Vieng voor je op een rijtje.

7 Tofste bezienswaardigheden in Vang Vieng

1. West Vang Vieng Loop

Eén van de tofste bezienswaardigheden in Vang Vieng, is de West Vang Vieng Loop. Deze loop van 26 km is écht een aanrader. Onderweg word je getrakteerd op de meest toffe uitzichten.

De loop is af te leggen per mountainbike of met de scooter. Alhoewel met de mountainbike ontzettend pittig is en ik dit niet zo snel zou aanraden. Een mountainbike kun je huren bij Maylyn guesthouse aan de overzijde van het water. Maar de meest relaxte manier is met de scooter. Deze huur je in de stad voor ongeveer 80.000-120.000 kip voor 24 uur (afhankelijk van je onderhandelingsskills).

Om de loop te starten moet je eerst over de Namsong brug. Hiervoor betaal je een klein bedrag. Het kost als Voetganger 4.000 kip, als fietser 6.000 kip en voor scooters en motoren is het 10.000 kip. Het ticket is geldig voor heen en terug.

De weg na de brug is nog geasfalteerd en van prima kwaliteit. Maar al redelijk snel gaat de fijne geasfalteerde weg over in een onverharde weg met losse stukken steen, wat het grootste gedeelte van de route zo blijft. Niet heel relaxt. Daarom denk ik dat het afleggen van de route per mountainbike zeer onprettig is…

Op de afbeelding hieronder zie je de West Vang Vieng Loop route op de kaart.

West Vang Vieng Loop

2. Pha Ngern Viewpoint

Het mooiste viewpoint van Vang Vieng, is het Pha Ngern Viewpoint. Ik vond het ook gelijk een van de meest pittige viewpoints. Ik deed er 1,5 uur over om boven te komen en moest zeker een half uur bijkomen van de belachelijk zware klim. Want om het viewpoint te bereiken, kan je niet omhoog hiken, maar moet je echt klimmen via puntige rotsen, gammele houten trappetjes en smalle bruggetjes.

Maar daartegenover staat een fantastisch uitzicht!

Ik was erg verbaasd om te zien dat er bovenop de berg een “winkeltje” is gemaakt van houten planken. Hier kun je instant noodles en drinken kopen. Ik heb respect voor de locals die dit viewpoint elke week moeten beklimmen!

Pha Ngern Viewpoint

3. Blue lagoons Vang Vieng

Wanneer je de West Vang Vieng Loop rijdt, zul je meerdere blue lagoons tegenkomen. Deze worden aangeduid als blue lagoon 1, 2 en 3.

Maar naast deze grote lagoons, zijn er ook een aantal kleine pareltjes van lagoons. Deze worden net als de grote, aangegeven op een bord met een foto langs de weg. Het is zeker de moeite waard om deze kleinere lagoons te bezoeken en de kans is groot dat je ze met niemand hoeft te delen!

In de meeste blue lagoons bevinden zich kleine visjes. Als je aan de rand zit met je voeten in het water, dan knabbelen de visjes aan je tenen. Zo word je getrakteerd op een gratis fish spa!

De blue lagoons kosten allemaal 10.000 kip per stuk. Vaak bevindt zich bij de lagoons ook een grot en soms een viewpoint. Neem zelf wel altijd voldoende water en eten mee. Niet bij alle blue lagoons kun je wat eten of drinken kopen.

Blue Lagoon 1

Blue lagoon 1 ligt het dichtst bij de stad en is ook de meest bezochte van allemaal. De blue lagoon is onderdeel van veel georganiseerde tours waardoor het er ’s middags gewoon heel erg druk is. Bezoek de blue lagoon 1 daarom bij voorkeur ’s ochtends vroeg. Er bevindt zich een grot (Tham Phu Kham Cave) met een liggend Boeddhabeeld.

Blue Lagoon 2

Blue Lagoon 2 bevindt zich in het zuiden van de West Vang Vieng Loop en is erg leuk om te bezoeken. Je kunt er van grote hoogte van houten constructies afspringen en met touwen het water in slingeren. Op het grasveld staan ligbedden en picknicktafels waar je heerlijk kunt relaxen. En je kunt er ook ziplinen!

Blue Lagoon 3

Blue lagoon 3 ligt het meest afgelegen en is daarom ook de rustigste van de 3. Er liggen vlotten in het water en er staat een houten constructie met een touw waarmee je het water in kunt slingeren. Ook hier kun je ziplinen.

Blue Lagoon 2 Vang Vieng

4. Grotten in Vang Vieng

Overal in het karstgebergte van Vang Vieng bevinden zich veel grotten, wel honderden. Ook langs de West Vang Vieng Loop. Maar de meest bekende grotten vind je ongeveer een half uur rijden richting het noorden. In deze mooie omgeving bevinden zich 5 grotten: Elephant Cave, Water Cave, Phatao Cave, Loup Cave en Hoi Cave.

Je kunt deze grotten door middel van een tour bezoeken, maar het leukste is toch echt om ze op eigen houtje te verkennen. Wij waren heel vaak de enige in een grot. Soms heel spannend maar ook supertof!

Voor de kleine Elephant Cave betaal je dacht ik 5000 of 10.000 kip. Binnenin de grot vind je een kleine tempel met Boeddhabeelden en een steen die lijkt op een olifant. Een beetje fantasie is hierbij wel nodig. De grot zelf stelt niet zoveel voor.

De Water Cave is, jawel, een grot in het water. Je verkent de grot terwijl je drijft op een opgeblazen binnenband van een auto (tube) en je je voortrekt aan een touw mét uiteraard een hoofdlamp. Want het is er pikkedonker.

Omdat ik geen zwemkleding aan had, probeerde ik mijn kleding droog te houden door een zo groot mogelijke tube te kiezen. Maar na het bezoek was ik alsnog behoorlijk nat. Bij de Water Cave kun je ook ziplinen.

De Phatao Cave, Loup Cave en Hoi Cave verken je lopend met hoofdlamp die je krijgt nadat je entree hebt betaald.

Ingang grot Vang Vieng

Toen we aankwamen bij de grotten parkeerden we onze scooters ergens op een groot terrein. Een vrouw liep naar ons toe, schreef onze nummerplaten op en vroeg een klein bedrag. Waarvoor? Geen idee, maar hoogstwaarschijnlijk omdat ze ziet dat we toeristen zijn.

Het is heel bijzonder, maar in Laos vragen ze eigenlijk óveral geld voor. Ook voor de brug om naar de grotten te kunnen komen én voor de grotten zelf. Deze bedragen liggen vaak tussen omgerekend €0,50 tot enkele euro’s.

Eigenlijk waren we vergeten te lunchen en zagen we in de buurt ook geen plek om wat eten te scoren. De locals wezen naar een aantal houten huisjes op een paar honderd meter afstand. Daar zat een gezin te lunchen en wilde voor een klein bedrag ook een kom noedelsoep voor ons maken. En het was de lekkerste noedelsoep die ik tijdens mijn reis gegeten had! Super smakelijk met verse kruiden en groenten.

Noedelsoep Laos

5. Tuben

Tuben was een aantal jaren terug dé activiteit van Vang Vieng. Nadat de regering strengere regels heeft opgelegd betreft het alcohol en drugs gebruik na veel incidenten, wordt er veel minder getubed. Maar het kan nog wel! Het is nog steeds een leuke activiteit om met een groep te doen.

6. Luchtballonvaart in Vang Vieng

Een hele populaire activiteit is een luchtballonvaart rond zonsondergang boven de prachtige bergachtige omgeving. Ik had tijdens mijn bezoek te weinig tijd om deze ballonvaart te maken, maar had het anders zeker wel gedaan!

7. Nachtleven

De overheid heeft dan wel strengere maatregels opgelegd wat betreft het alcohol- en drugsgebruik, in Vang Vieng kun je nog steeds heel goed feesten. Elk uur vanaf een uurtje of 20:00 tot 0:00 kun je namelijk in steeds een andere bar een gratis drankje scoren. Alcohol is ontzettend goedkoop in Laos, maar het verdienmodel van gratis Wodka Cola weggeven snap ik nog niet helemaal.

Beste plek om te verblijven in Vang Vieng

Vang Vieng is niet heel erg groot, maar toch is het fijn om te weten waar je het beste een hostel kunt zoeken.

Wil je graag in het centrum tussen de backpackers verblijven en feesten, zoek dan een hostel in de buurt van de Sakura Bar. Dit is ’s avonds the place to be.

Verblijf je liever op een rustigere plek, kies dan voor een ho(s)tel zuidoostelijk van de Namsong bridge of juist westelijk van deze brug. Zou je bijvoorbeeld altijd al eens tussen de rijstvelden met uitzicht op het karstgebergte willen slapen, kies dan voor Vieng Tara Villa. Ook Lao Valhalla Bungalows wordt erg aangeraden vanwege de rustige ligging en fijne kamers. Houd er wel rekening mee dat je een fiets of scooter nodig hebt om naar het centrum te komen en boek op tijd!

koeien in Laos op de weg

Restaurant tips in Vang Vieng

Zin in Thais? Bij Happy Mango eet je zonder twijfel de lekkerste Thaise gerechten in Vang Vieng. Een heerlijke pad thai, pittige curry’s en mango sticky rice kun je hier allemaal eten. Het is goedkoop en erg lekker.

Na alle rijst en noedels had ik ontzettend veel trek in Mexicaans. De gerechten bij het restaurant Amigos voldeden volledig aan mijn wensen. Nacho’s, Quesadilla’s, guacamole gingen er maar wat goed in!

Hoe kom je in Vang Vieng?

BusDe stad is prima te bereiken vanaf Luang Prabang met de bus. Deze rit duurt 5+ uur afhankelijk van de route die de bus aflegt. De bus kan namelijk door de bergen heen, of er deels omheen rijden.

Verder reizen vanuit Vang Vieng

Vanuit Vang Vieng kun je verder reizen richting het zuiden naar Vientiane (zo’n 3+ uur), maar ook naar Thakhek (8+ uur) en zelfs naar Vietnam. Maar of je daar blij van wordt… Bekijk hier een overzicht van vertrektijden en reisduur vanuit Vang Vieng met de bus.

Alle posts over Laos