Skip to main content

Het kleine dorpje Nong Khiaw ligt in het noorden van Laos in een prachtige omgeving en is gemakkelijk te bereiken vanaf Luang Prabang. De omliggende karstgebergten en de rivier maken dit een fotogeniek plaatsje. Het toerisme heeft hier ook zijn toetreden gedaan. Dat is te merken aan de vele touristenbureautjes.

Wat te doen in Nong Khiaw

1. Ga wandelen of huur fietsen

De omgeving van Nong Khiaw leent zich prima om te wandelen en te fietsen. In Nong Khiaw kan je voor gemiddeld voor 50.000 kip per dag een mountainbike huren. Onderweg kom je door veel kleine dorpjes.

Sommigen afstanden zijn in mijn ogen te groot om te wandelen, maar we kwamen onderweg wel wat wandelaars tegen. Als je erg van wandelen houdt en het niet erg vindt om een aantal uur te lopen, is het goed te doen! Ik ga liever fietsen.

Fietsen huren nong khiaw2. 100 waterfalls

De 100 waterfalls is één van de bekendste bezienswaardigheden in Nong Khiaw. Deze waterval  die in allemaal kleinere watervallen uitkomt is te bezoeken door middel van een trekking. Bij de tourbureaus kost deze trekking tussen de 150.000 en 200.000 kip per persoon per dag. Wanneer je met een grote groep bent, kan het een stuk voordeliger zijn om zelf een boot en gids terplekke te regelen.

3. Patok cave

Deze grot werd in de tweede wereldoorlog door honderden mensen gebruikt om te schuilen. Door middel van een grote betonnen trap kan je deze grot betreden. Van binnen ziet het er niet heel spectaculair uit, maar met kennis van de historie voelt het toch bijzonder. Voordat je de grote trap oploopt, kan je voor de grot ook nog een stukje naar rechts lopen waar je een kleinere grot vindt. Terwijl je naar de grot loopt, komt er iemand je entreegeld van 10.000 kip ophalen.

Een local bij de grot raadde ons aan om een stuk verder te fietsen om een kleine waterval te bezoeken. Dit stelde alleen niet zoveel voor. De route door de dorpjes er naar toe is wel interessant!

Patok cave

4. Pha Kuang cave

De Pha Kuang grot bevindt zich noordelijk in Nong Khiaw na het viewpoint. Bij het betalen van de 10.000 kip entree, krijg je een hoofdlamp die je zeker nodig zal hebben. Smalle en breedde passages wisselen elkaar af. De afstand die je hebt gelopen en gekropen moet je ook weer op de terugweg afleggen.

5. Phadeng Viewpoint

In Nong Khiaw bevinden zich, net als de grotten, ook twee viewpoints. Na ruim een uur lopen bevind je je op de top waar je een waanzinnig uitzicht hebt over het dorp. ’s Ochtends vroeg is het vaak nog bewolkt waardoor je minder ziet dan als je aan het eind van de ochtend gaat. Het viewpoint kost 20.000 kip.

Nong khiaw viewpoint6. Nang None Viewpoint

Noordelijk van het dorpje vind je het Nang None Viewpoint. Dit minder bekende viewpoint is een stukje steiler dan het Phadeng Viewpoint, maar niet minder mooi. Kijk op maps.me waar het pad begint.

7. Eet een taartje bij Delilahs

Bij dit guesthouse met eetgelegenheid kan je onwijs lekkere taartjes en andere toetjes eten. Ook verkopen ze huisgemaakt bruin brood en granola. Onze apple crumble en banoffee taartje waren onwijs lekker!

8. Zwembad tussen de bergen

Zuidelijk van Nong Khiaw bevindt zich ook een zwembad tussen de bergen, hoe tof is dat?! Voor 30.000 kip kan je hier een duik nemen.

Waar verblijven in Nong Khiaw?

Het leukste is om in Nong Khiaw aan de zuidelijke kant van het water te verblijven. Hier zitten ook de meeste restaurantjes en accommodaties in Nong Khiaw. Voor 100.000 kip heb je een prima tweepersoonskamer met warm water. Je kunt gemakkelijk terplekke een kamer regelen. Er bevinden zich ook bungalows en luxere accommodaties in het dorp. Het is aan te raden om de luxere accommodaties wél van te voren te boeken.

Het centrum aan de andere kant van het water doet wat ongezellig aan. Hier zitten de meeste tourbureaus en de instapplaats van de boot.Booking.com

Hoe lang verblijf je in Nong Khiaw?

In Nong Khiaw kan je een enkele dag blijven, een aantal dagen of wellicht een hele week als het je erg bevalt.

Als je er van houdt om even helemaal niks te doen of bijvoorbeeld te genieten van een goed boek, is het fijn om langer te blijven. Houd je er van om veel te zien op een dag, zoals ik, dan zijn 2 nachten voldoende!

In november/december kan het behoorlijk fris ’s nachts en in de ochtend zijn. Neem dus wat warmere kleding mee. Heb je geen warme kleding? In Nong Khiaw kan je het ook kopen! Overdag is het er wel lekker warm.

Nong Khiaw bereiken

shuttle busJe kunt Nong Khiaw bereiken vanuit Luang Prabang met een minivan. Deze rit duurt ongeveer 5 uur. Het busstation bevindt zich ongeveer 20 minuten lopen vanaf de brug. Er staan tuktuks klaar die je voor 10.000 kip per persoon een rit geven naar de overkant van de brug.

BootWanneer je vanuit Vietnam naar Laos over land reist, kan je Nong Khiaw bereiken vanaf Muang Khua per boot. Deze vaart duurt 6 uur.

Nong KhiawVerder reizen

Vanuit Nong Khiaw is het dus mogelijk om verder te reizen naar Vietnam. Je kunt dan als volgt verder reizen: Nong Khiaw 》 (eventueel tussenstop in Muang Ngoi) 》Muang Khua 》Dien Bien Phu.

Voor de boot naar Muang Ngoi betaal je 25.000 kip en deze vaart duurt 1 uur. Deze boot vertrekt om 10:30 en om 14:30. De boot naar Muang Khua doet er ongeveer 6 uur over en hiervoor betaal je 150.000 kip. Deze boot vertrekt één keer per dag om 10:30.

De boot naar Muang Ngoi en Muang Khua boek je het best gewoon in Nong Khiaw bij het kantoortje bij de instapplaats van de boten.

Alle posts over Laos