Skip to main content

Bali is het populairste eiland van Indonesië. En toch is het één van de eilanden waar ik het minst tijd heb doorgebracht tijdens mijn reis van 2 maanden door Indonesië. Dat komt met name doordat ik voor de minder toeristische bestemmingen koos. Maar Bali wordt natuurlijk niet zonder reden zo veel bezocht! Het eiland heeft ontzettend veel te bieden met name op het gebied van natuur en cultuur. Mijn favoriete bestemming in Bali was het plaatsje Ubud. Wat je er allemaal kunt zien en doen lees je in deze mini reisgids!

Wat te doen in Ubud

Ubud bevindt zich in het midden van Bali omringt door een oase van groene rijstvelden en jungle. Veel prachtige reisfoto’s van Bali zijn ook gemaakt in de omgeving van Ubud. Het is niet zonder reden een veel bezochte bestemming en het is er behoorlijk toeristisch. Voor mij was het er iets té druk, maar dat komt vooral doordat ik daarvoor door Sumatra reisde en vervolgens 2 weken door Java waar het veel minder toeristisch is.

Dat betekent wel dat er genoeg is te doen en te zien en je je niet snel zult vervelen! Als je besluit 3 dagen uit te trekken voor Ubud maar er uiteindelijk een week blijft, dan ben je niet de enige!

Ik vond het erg tof om met een gehuurde scooter langs alle bezienswaardigheden te tuffen, maar het verkeer is er behoorlijk chaotisch. Enige rijervaring is dus wel aan te raden. Mocht je het niet aandurven om zelf te rijden, dan kun je ook prima achterop bij een motorbiketaxi of een gewone taxi. De Zuidoost-Aziatische taxi-app Grab werkt vaak niet in Ubud, doordat de gewone taxi’s de boel domineren. dus houd hier rekening mee.

Spot aapjes in het Ubud Monkey Forest

Aapjes kijken is in Bali niet heel lastig, want het eiland wordt overspoeld door langstaart makaken. Mocht je ze nog niet gespot hebben, dan wordt het je bij het Monkey Forest in Ubud wel heel makkelijk gemaakt. Voor 80.000 IDR kun je het park in om een route te bewandelen.

De apen kunnen het park gewoon in en uit over de muren dus zijn vrij om te hangen en liggen waar ze willen. Het personeel zorgt er echter wel voor dat er zoveel mogelijk apen in het park blijven voor de bezoekers. Dit doen ze door de apen te voeren waarbij ze de apen soms ook een trucje leren.

Makaken zijn slimme ondeugende dieren en zijn niet vies van het jatten van een flesje water of zakje chips uit jouw tas. Het komt regelmatig voor dat een bezoeker wordt belaagd door tientallen apen. Stop dus alles in je tas en houd deze tijdens je bezoek dicht!

Monkey-forest-Ubud

Neem een verfrissende duik in de watervallen

De Kanto Lampo waterfall is één van de mooiste én meest toeristische watervallen in de omgeving van Ubud. Als je het niet erg vindt om met tientallen anderen in de rij te staan voor een foto, is het een prachtige plek. Voor mij was het eerlijk gezegd geen succes en ik ben snel weer omgedraaid. Bezoek de waterval daarom heel vroeg op de dag. Wil je voor of na je bezoek wat lunchen, ga dan zeker naar Bubur Bali tussen de rijstvelden. Erg lekker en spotgoedkoop!

Ook de Tengenungan waterfall is een hele indrukwekkende locatie. Voor 20.000 IDR kun je deze waterval bezichtigen. Er zijn meerdere ingangen, maar als je via het dorpje aan de oostzijde binnenkomt, hoef je maar eenmaal entree te betalen om bovenaan de waterval te komen.

Kanto-Lampo-waterfallTengenungan-waterfall-Ubud-Bali

Ga een rondje tempels hoppen

In Ubud stikt het van de prachtige tempels. Wanneer je 30 minuten op je scooter rondrijdt, kom je al tientallen mooie tempels tegen.

De Tirta Empul is één van de populairste tempels van Ubud (zie onderstaande foto). Het staat bekend om de heilige waterbron waar bezoekers via een ritueel kunnen baden. Hiervoor buig je stuk voor stuk onder het ijskoude water van elke fontein. Entree is 50.000 IDR en als je je wilt reinigen, betaal je 10.000 IDR voor een speciale sarong. Voor een kluisje betaal je ook 15.000 IDR.

Ik vond de Candi Tebing Gunung Kawi een hele indrukwekkende tempel zonder hordes toeristen. Wat deze tempel kenmerkt zijn de gigantische uitgehakte beelden in de rotsen. Om de beelden te zien moet je heel wat treden naar beneden lopen, die je uiteraard ook weer omhoog moet lopen. Entree is 50.000 IDK en als je met de scooter komt, betaal je 2.000 IDR per scooter.

De Gunung Kawi Sebatu, niet te verwarren met de Candi Tebing Gunung Kawi, is een erg mooi tempelcomplex ook zonder al te veel toeristen. Ook hier kun je je reinigen via het ritueel voor 1.000 IDR. Het is een fijn en rustig alternatief van het veel drukkere Tirta Empul.

Tirta-Empul-Ubud

Wandel door de rijstterrassen

Ubud is omringt door prachtige natuur en rijstterrassen. Een wandeling door de Tegallalang Rice Terraces (zie onderstaande foto) kan daarom eigenlijk niet ontbreken wanneer je in Ubud bent! Het ligt op slechts 20 minuten rijden vanaf Ubud en je wordt gevraagd 15.000 IDR te betalen als je de rijstvelden in wilt.

Vind je het niet erg om 1,5 onderweg te zijn, dan zijn de Jatiluwih rijstvelden een échte aanrader. Deze rijstvelden bevinden zich aan de voet van de Gunung Batukaru en beslaan een gebied van maar liefst 600 hectare. Ze worden niet voor niets de mooiste rijstvelden van Bali genoemd!

Tegallalang-Rice-Terraces

Bezoek een traditionele dansvoorstelling

Een populaire activiteit in Ubud is het aanschouwen van de traditionele Fire and Trance Dance, ook bekend als Kecak. De voorstelling is een Balinese en Hindu dans en muziek drama waarbij de dansers een verhaal vertolken in hun dans. Ik vond het een bijzondere show en een echte aanrader als je geïnteresseerd bent in de cultuur!

Wandel over de campuhan Ridge Walk

Voor een mooie wandeling door de natuur, vlakbij de stad, ga je naar de Campuhan Ridge Walk. Dit verharde pad van zo’n 2 kilometer loopt dwars door de vallei en de palmbomen. Rond zonsondergang is het er vaak erg druk, maar als je er graag op een rustig moment rondloopt, dan kun je het best rond zonsopgang komen.

Campuhan-Ridge-Walk-Ubud