Skip to main content

Na mijn fantastische reisroute door Noord-Sumatra in Indonesië, reisde ik door naar het eiland Java. Java is met zijn 132.000 km² en meer dan 145 miljoen inwoners, het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Er bevinden zich verschillende grote, ongezellige steden op Java, waaronder de hoofdstad Jakarta. Ik ben absoluut geen stedenliefhebber, maar ik vond mijn reisroute door Java fantastisch! Het eiland beschikt namelijk over prachtige natuur én cultuur. Zo bevinden zich er maar liefst 45 actieve vulkanen op het eiland.

Java leent zicht perfect voor een reisroute van ongeveer 2 weken. Perfect voor een vakantie of backpack reis, maar ook om te combineren met een reisroute door Bali. Benieuwd naar een complete reisroute door Indonesië voor 2 maanden, die lees je hier.

Wat mij eigenlijk behoorlijk verbaasde tijdens mijn reisroute op Java, was dat veel locals nog helemaal niet zo gewend waren aan blanke toeristen. Ik ben daarom op verschillende plekken met heel wat mensen op de foto geweest!

Reisroute JavaReisroute Java itinerary Indonesie

 

Jakarta ➤ Bandung ➤ Pangandaran ➤ Yogyakarta ➤ Karimujawa ➤ Surabaya ➤ Bromo ➤ Banyuwangi

Jakarta

Mijn reisroute door Java begon in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië in het westen van het eiland. In deze gigantische, chaotische stad alleen al wonen maar liefst meer dan 10 miljoen mensen. Omdat ik van te voren had gehoord dat Jakarta beter overgeslagen kan worden, besloot ik er maar 1 nachtje te blijven. Ik reisde daarom de volgende ochtend direct door met de trein naar Bandung.

Bandung

Bandung is een grote stad, maar is een stuk minder chaotisch dan Jakarta. Het bevindt zich op zo’n 770 meter boven zeeniveau en kent daarom een iets koeler klimaat dan bijvoorbeeld Jakarta. Bandung kent redelijk veel Nederlandse invloeden. Zo vind je er oude koloniale gebouwen en hebben veel restaurants Nederlandse gerechten op de menukaart staan, zoals bitterballen en poffertjes. Ook vond ik er speculaasjes in de supermarkt!

Eenmaal aangekomen op het treinstation van Bandung nam ik een Grab-taxi naar mijn hostel; Buton Backpackers, een grote aanrader trouwens! Ik ontmoette in het hostel een aantal mensen die de volgende dag een tour zouden doen met Fanji, een local uit Bandung en besloot om mee te gaan. We bezochten er het witte kratermeer Kawah Putih, maar ook de theeplantages en werden zelfs uitgenodigd op een bruiloft!

Hoe kom je er: Treinen vertrekken dagelijks vanaf het station Gambir in Jakarta. De rit duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur en kost niet meer dan €10.

Alles over de leukste bezienswaardigheden in Bandung lees je hier.

Kawah-Putih-Bandung

Pangandaran

Het dorp Pangandaran bevindt zich aan de zuidelijke kust tussen Bandung en Yogyakarta in. Het is één van de mooiste kustplaatsen van Java. Je hoeft er alleen geen tropische stranden te verwachten, máár wel goede golven om op te surfen! Daarnaast kun je rondwandelen in het Pangandaran National Park op het schiereiland, een boottocht maken door de Green Canyon en het vissersdorp Batu Karas bezoeken.

Hoe kom je er: Je bereikt Pangandaran met de bus of met de trein en taxi/bus. De bus vertrekt van station Cicaheum in Bandung en doet er ongeveer 7 uur over. Met de trein reis je vanaf Bandung naar station Sidareja waar je vervolgens de bus of een Grab-taxi van drie kwartier kan nemen naar het dorp.

Yogyakarta

Yogyakarta wordt voor velen als één van de leukste steden van Java gezien. Het is daarnaast ook een echte studentenstad. Er zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden in Yogyakarta om een paar dagen zoet te zijn. Zo kun je er verschillende paleizen bezoeken maar ook een tour boeken naar de Merapi, aanrader! Maar de bekendste bezienswaardigheden zijn toch wel de Prambanan en Borobudur buiten de stad. Huur een motorbike en ga zelf op pad, of neem een chauffeur om je een dag rond te rijden.

Er bevinden zich ontzettend veel leuke hostels, guesthouses en luxe hotels in Yogyakarta. Zo is Laura’s Backpacker Hostel vrij populair. Ik verbleef een paar nachtjes in Wood Stone Hostel en in het geweldige Palem Kipas Homestay met een supervriendelijke eigenaar en heerlijke kamers.

Hoe kom je er: Vanaf Bandung reis je eenvoudig met een directe trein naar Yogyakarta. Deze rit van maar liefst 400 kilometer duurt ongeveer 8 uur, maar is verbazingwekkend mooi. Als je vanaf Pangandaran reist, kun je de trein nemen van station Sidareja vanaf waar je een directe trein naar Yogyakarta kunt nemen.

Borobudur-Yogyakarta

Karimunjawa

Een bestemming die voor mij niet op de planning stond, maar waarvan ik ontzettend blij ben dat ik er naartoe ben gereisd, was het tropische eiland Karimunjawa. Ik kreeg deze bestemming als tip van een Nederlands stel dat ik had ontmoet in Bandung en wouw, over de schoonheid hadden ze niks gelogen. Op dit eiland kun je nog met de motorbike door kleine dorpjes en paradijselijke strandjes rijden zónder honderden toeristen tegen te komen. Zelfs tientallen toeristen kom je er niet tegen.

Hoe kom je er: Vanaf Yogyakarta reis je eerst in zo’n 6 uur met de bus naar Jepara. Hier kun je een nachtje blijven om vervolgens de volgende ochtend de fastboat te nemen naar het eiland die er ongeveer 2 uur over doet.

Alles over het Karimunjawa, het mooiste eiland van Java lees je hier!

Karimunjawa-island

Surabaya

Na Karimunjawa reisde ik met een shuttlebus door naar Surabaya in meer dan 8 uur. Ik kon er ook voor kiezen om vanaf het eiland naar Probolinggo of Malang te reizen, maar dat vond ik iets te veel van het goede.

In Surabaya is niet heel veel te beleven, maar het is vooral een prima tussenstop om vervolgens verder te reizen naar de Bromo vulkaan. Ik verbleef in Hotel 88 Embong Kenongo met relaxte kamers dat zich vlakbij het treinstation bevindt, ideaal dus!

Hoe kom je er: Surabaya is gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende grote steden in Java met de trein waaronder Yogyakarta (6 uur), Malang (2 uur) en Probolinggo (1,5 uur).

Bromo (Cemoro Lawang)

De volgende ochtend reisde ik met de trein naar Probolinggo en nam een shuttlebusje naar Cemoro Lawang. Dit kleine dorpje is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoekje aan de Bromo vulkaan én het viewpoint vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over het landschap. Bromo was zonder twijfel één van mijn hoogtepunten van mijn reisroute door Java.

Hoe kom je er: Vanaf Surabaya neem je de trein vanaf station Gubeng naar Probolinggo. Vervolgens kun je een gedeeld shuttlebusje nemen naar Cemoro Lawang. Je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde tour te doen. Dit kan zowel vanaf Surabaya, Malang of Probolinggo.

Ik heb de Bromo vulkaan gratis bezocht zónder tour! Je lees er hier alles over.

Bromo viewpoint

Banyuwangi

Vanaf Cemoro Lawang reisde ik naar Banyuwangi. In de stad zelf is niet heel veel te beleven, maar toch vond ik het best gezellig op sommige plekjes. Daarnaast is het eten er spotgoedkoop. Banyuwangi is dé uitvalsbasis voor het bezoeken van de Ijen vulkaan. Een sunrise tour naar de Kawah Ijen is behoorlijk populair omdat je de kans krijgt om het blauwe vuur te zien dat uit de grond komt. Daarnaast krijg je een goed beeld van het zware leven van de mijnwerkers die dagelijks honderden kilo’s zwavel naar boven tillen vanuit de krater (zónder bescherming!).

Hoe kom je er: Vanaf Cemoro Lawang neem je een shuttlebus naar Probolinggo waar je vervolgens een directe trein naar Banyuwangi neemt. Maar Banyuwangi is ook gemakkelijk met de trein te bereiken vanaf bijvoorbeeld Surabaya (7 uur) en Malang (7 uur).

Kawah-Ijen-Java

Bali

Vanaf Banyuwangi kun je met Gojek of Grab taxi naar Ketapang haven en vervolgens met de lokale boot naar de Gilimanuk haven in Bali. De vaart duurt niet langer dan een uurtje en kost minder dan een euro.

Vervoer reisroute Java

De meest gangbare manier van vervoer op Java is de trein. Reizen met de trein is snel en goedkoop. Tickets koop je op het station zelf, maar ook eenvoudig online via Tiket, maar ook via Traveloka.

Wanneer je een treinticket koopt, heb je keuze uit verschillende klassen: economy, business en executive. Economy is het simpelst en het goedkoopst en bij de executive heb je bijvoorbeeld ontzettend veel beenruimte waardoor die klas het duurst is.

Vaak kun je ook met een (shuttle)bus reizen, maar dit is toch een stukje minder comfortabel en vaak scheelt de prijs niet veel met de trein.

Beste reistijd reisroute Java

De beste reistijd voor je reisroute op Java is in het droge seizoen tussen mei – september. In het regenseizoen kun je Java ook prima bezoeken, maar je heb dan gewoon een stuk meer kans op regen en het is vaak bewolkt. En dat kan jammer zijn als je graag wilt genieten van een mooi uitzicht.