Skip to main content

De Nusa eilanden vlakbij Bali zijn een populaire bestemming in Indonesië. Elk eiland heeft zo zijn eigen charme en het leukst is om beide eilanden te bezoeken. Maar natuurlijk heb je daar niet altijd genoeg tijd voor. Ik bezocht beide Nusa eilanden tijdens mijn reisroute door Indonesië van 2 maanden en vertel je precies wat je moet weten zodat jij jouw keuze kunt maken!

In dit artikel stip ik vooral de twee populairste Nusa eilanden aan, namelijk Nusa Penida en Nusa Lembongan, maar ook Nusa Ceningang is onderdeel van de Nusa eilanden. Dit eiland is eenvoudig te bereiken vanaf Lembongan.

Nusa eilanden: Nusa Penida of Nusa Lembongan?

Nusa Penida

Penida is met zijn 203 km² het grootste Nusa eiland. Het eiland wordt gekarakteriseerd door hoge kliffen, enkele prachtige stranden en een droog heuvelachtig landschap. Veel toeristen bezoeken Nusa Penida door middel van een tour en rijden dan een hele dag rond met een chauffeur. Het is een prima optie als je weinig tijd hebt, maar ik raad toch wel echt aan om er een paar dagen te blijven. Wil je graag alles zien op Nusa Penida, dan heb je minimaal 3 hele dagen nodig, maar met 2 hele dagen kom je ook een heel eind.

Wat te doen?

wat betreft bezienswaardigheden wint Nusa Penida het duidelijk van Nusa Lembongan. Het eiland is daarentegen ook stukken groter. Er bevinden zich ontzettend veel rots- en zandstranden. Wat je het best kunt doen, is een hele dag uit te trekken voor de (noord)oostkust en één tot twee dagen voor de (zuid)westkust.

Een veel gebruikte optie is het huren van een chauffeur voor enkele dagen. Vaak kun je dit bij je accommodaties regelen en met een beetje mazzel ook de kosten splitten met andere reizigers. De prijs ligt rond de 500.000 IDR voor de auto voor een hele dag. De leukste optie is in mijn ogen rondrijden op de scooter. Echter hebben de wegen op Nusa Penida niet de allerbeste reputatie. Deze zijn vaak smal en niet altijd van goede kwaliteit. Het is daarom super belangrijk om voorzichtig te rijden. Het huren van scooter kost ongeveer 75.000 IDR. Bij sommige bezienswaardigheden betaal je een kleine bijdrage van 5.000 IDR voor het parkeren van je scooter.

Tip: Wil je Nusa Penida op de scooter verkennen? Huur dan je scooter alvast bij de haven. Dit scheelt weer een taxiritje heen en weer.

Nusa-Penida-Kelingking-Beach

In de noordoost-kust vind je een aantal pareltjes van stranden waaronder Atuh Beach, Diamond Beach, Suwehan Beach waarvan Diamond Beach in mijn ogen de allermooiste is. Maar ook het Thousand Islands Viewpoint is erg mooi. Ook zijn de Bukit Teletubbies (ofwel Teletubbies heuvels) erg gaaf om te bezoeken. Als je naar de oostkust rijdt, kies dan voor de weg die helemaal langs de kust in het noorden loopt. Deze is namelijk van de beste kwaliteit.

In de zuidwest-kust bevinden zich de meeste bezienswaardigheden van Nusa Penida. Als eerste zul je Crystal Bay tegenkomen. Vervolgens vind je Smoky Beach waar de golven tegen de rosten aanslaan en het bijzondere Broken Beach met de typerende rotsboog. Het bekendste strand is Kelingking Beach met de karakteristieke rots in de vorm van een t-rex. Ben je in goede conditie, dan raad ik het zeker aan om naar beneden te klimmen naar het strand. Met een goed tempo duurt dit zeker een half uur en geloof me, je zult flink zweten. Doe dit bij voorkeur in de ochtend.

Wanneer je nog verder naar het zuidoosten rijdt, kom je verschillende watervallen tegen waaronder de Seganing Waterfall en de Peguyangan Waterfall. Maar ook Banah Cliff Point, Tembeling Beach and Forest en Saren Cliff Point zijn een grote aanrader. Ik zou je aanraden om al deze bezienswaardigheden op een aparte dag te bezichtigen.

Daarnaast is het ook een aanrader om een tour te boeken om te gaan snorkelen of duiken. De riffen rondom de Nusa eilanden zijn erg mooi en je maakt kans om reuzen manta’s te spotten!

Sunset Viewpoints

By far de mooiste sunset viewpoints op Nusa Penida zijn Crystal Bay vanaf het strand en Amok Sunset. De laatst genoemde is een restaurant met infinity pool waar je perfect kunt relaxen.

Nusa-Penida-Crystal-Bay

Waar verblijven?

Er bevinden zich over het hele eiland accommodaties voor verschillende prijsklassen. De leukste plekken om te verblijven zijn aan de noord- en de westkust. Maar ook helemaal aan de oostkust bevinden zich veel accommodaties en restaurants. Kijk hier voor een overzichtje van alle accommodaties in Nusa Penida.

Verder reizen

  • Nusa Penida naar Bali: Om naar Bali te reizen kun je kiezen voor een fast boat naar Kusamba van rond de 100.000 IDR of naar Sanur. De goedkoopste optie is echter de ferry naar Padang Bai van 30.000 IDR die om 8:00 vertrekt.
  • Nusa Penida naar Lombok: Om snel naar Lombok te reizen kun je kiezen voor een fast boat naar Bangsal van 350.000 IDR die een stop maakt in Padang Bai in Bali. Indien je de tijd hebt en low-budget reist, dan is de ferry de beste optie. Je neemt dan eerst de ferry naar Padang Bai voor 30.000 IDR en vervolgens de ferry naar Lembar voor 46.000 IDR die er zo’n 5 uur over doet.

Nusa Lembongan (en Nusa Ceningan)

Nusa Lembongan wordt getypeerd door koraalriffen met witte zandstranden en lage kalkrotsen. Het eiland is ongeveer 8 km² groot en heeft een inwonersaantal van ruim 5.000. Het eiland door middel van een gele brug verbonden met Nusa Ceningan, de kleinste van de drie Nusa eilanden. Wanneer je een scooter huurt, kun je dus eenvoudig beide eilanden op dezelfde dag bezoeken. Ik zou je aanraden om ongeveer 1 – 2 hele dagen uit te trekken voor Nusa Lembongan.

Nusa-Lembongan-Sandy-Bay-Beach

Wat te doen?

Nusa Lembongan kun je het beste verkennen op de scooter. Rijd je liever geen scooter, dan zou je ook bij je accommodaties kunnen informeren voor een taxi.

Nusa Lembongan beschikt over veel (lage) kliffen en een aantal relaxte stranden. Bij Devil’s Tear kun je de golven met grote kracht tegen de rotsen aan zien komen, maar ook bij het Sunset Point in het noordwesten kun je genieten van een soortgelijk spektakel. De mooiste stranden op het eiland zijn Dream Beach en Sandy Bay Beach in het zuidwesten, maar ook het uitgestrekte Jungutbatu Beach in het noorden is erg relaxt. Mushroom Beach is vrij populair en er bevinden zich veel accommodaties, maar Hidden Beach vlakbij is nog veel mooier. Je bereikt dit strand door vanaf de klif het pad naast het restaurant naar beneden te volgen. De kans is groot dat je dit strand met weinig anderen deelt.

Daarnaast zijn snorkelen en duiken rondom de eilanden een grote aanrader. Tours hebben verschillende spots bij zowel Nusa Lembongan als Nusa Penida. Bij Manta Bay en Manta Point heb je zelfs een flinke kans om Reuzen manta’s te zien! Een groot nadeel is echter dat er honderden mensen en tientallen boten in het water liggen. Een hele unieke ervaring is het daarom niet meer echt…

Daarnaast beschikt Nusa Lembongan ook over verschillende spa’s en massagesalons waar je heerlijk kunt relaxen. Ook kun je op een aantal plekken yogalessen nemen om even helemaal zen te worden.

Rijd ook zeker een keertje naar Nusa Ceningan waar je de azuurblauwe Blue Lagoon kunt bewonderen. Dit is een baai met ongelooflijk blauw water. Je kunt er helaas niet zwemmen, maar het zicht is er geweldig! Iets meer naar het oosten bevindt zich Secret Beach. Om hier te komen volg je een kleine weg naar beneden totdat je bij een resort uitkomt. Eigenlijk is Secret Beach een privéstrand van het resort, maar je kunt er (soms tegen betaling) relaxen. Verwacht geen zandstrand, maar een rotsstrand. Het resort beschikt ook over een zwembad waar je kunt relaxen.

Sunset Viewpoints

De mooiste spots voor het kijken van de zonsondergang op Nusa Lembongan is bij het Sunset Point, maar ook bij Devil’s Tear is het prachtig.

Waar verblijven?

Het eiland beschikt over 3 kleine dorpjes, namelijk Jungut Batu, Mushroom Bay en Lembongan village. Als toerist is het ’t leukst om in de omgeving van Mushroom Bay of Jungut Batu te verblijven. Hier bevinden zich namelijk de meeste restaurantjes én zit je dichtbij het strand. Naar mijn mening is Mushroom Bay het leukst om te verblijven vanwege de vele opties aan restaurants en accommodaties én omdat het zich op loopafstand bevindt van de meeste bezienswaardigheden. Maar je kunt er ook voor kiezen om op Nusa Ceningan te verblijven. Hier bevinden zich ook genoeg accommodaties in verschillende prijsklassen. Bekijk hier een overzicht van alle accommodaties op Nusa Lembongan.

Verder reizen

  • Nusa Lembongan naar Bali: Er varen een aantal boten per dag van Lembongan naar Sanur haven. Tickets kosten 100.000 – 300.000 IDR. De prijs is erg afhankelijk van je onderhandelingskills. Indien je van Bali naar Lembongan reist, loont het om een bus-boot combiticket te kopen vanaf Bali.
  • Nusa Lembongan naar Lombok: Om naar Lombok te reizen, kun je een fast boat nemen naar Bangsal of de Gili eilanden.

Mijn favoriet

Beide eilanden hebben hun eigen charme. Ik zeg wel alvast, mocht je genoeg tijd hebben, breng dan beide Nusa eilanden een bezoekje. In geval van tijdstekort, dan gaat mijn voorkeur uit naar het grotere Nusa Penida. De stranden die er zijn, zijn over het algemeen stukken mooier dan die op Lembongan. Ik vond de hele natuur en het landschap werkelijk waar adembenemend.

Tip: Neem voor beide eilanden genoeg cash mee. Vaak werken de ATM’s niet.

Gili eilanden of Nusa eilanden?

Niet alleen de Nusa eilanden zijn een populaire bestemming, ook de Gili eilanden bij Lombok zijn in trek bij veel toeristen. Onder de Gili eilanden vallen Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Deze kleine eilandjes zijn weer heel anders dan de Nusa eilanden. Wil je graag veel mooi natuur zien, bezoek dan de Nusa eilanden. Ben je meer in de stemming om te relaxen en te feesten, bezoek dan de Gili eilanden!