Skip to main content

Bezoek je Indonesië, overweeg dan zeker om het Komodo National Park te bezoeken! Dit national park bestaat uit drie grotere en een aantal kleinere eilanden en beslaat in totaal een gigantische 1817 km². Witte stranden, roze stranden, azuurblauwe zee vol met kleurrijk zeeleven en geweldige uitzichtpunten. Om deze prachtige eilanden te ontdekken, maakte ik een geweldige vierdaagse boottrip vanuit Labuan Bajo in Flores met Lombok als eindbestemming. Voordat ik op de boot stapte, maakte ik een roadtrip over het eiland Flores om nooit te vergeten. Een hele grote aanrader! Deze roadtrip is hartstikke goed te combineren met de boottrip, omdat de boottocht start (of eindigt) in Labuan Bajo in het westen van Flores.

Een complete reisroute door Indonesië van 2 maanden vind je hier.

Enthousiast geworden van deze travel video? Lees dan snel verder!

Boottrip Komodo National Park

Dag 1 (Komodo National Park)

De dag begon al vroeg. Toen mijn wekker rond een uurtje of 6:00 ging, scheen het licht al door het raam in de slaapzaal. Om 7:15 stond ik klaar bij het kantoor van de organisatie in Labuan Bajo met al mijn spullen.

Omdat ik aan het einde van het hoogseizoen reisde (in september) gingen er dacht ik 30+ mensen mee die over drie boten werden verdeeld. Ik werd samen met 9 anderen ingedeeld op de kleinste boot. Best een mazzel, want de grootte van de groepen kunnen oplopen van 25 – 40 personen. Omdat we met een klein groepje waren, had iedereen genoeg ruimte op het dek.

Rinca eiland

We voeren langs ontelbaar kleine eilandjes die één voor één opdoken uit de azuurblauwe zee. Het eerste eiland waar we voet aan wal zetten, was Rinca eiland. Rinca eiland is één van de twee eilanden in het Komodo National Park waar de bekende komodovaranen leven.

En het duurde niet lang voordat we de eerste draken gespot hadden. Jemig, wat zijn die beesten groot! Na 10 minuten op het eiland gelopen te hebben, waren we zelfs getuige van het paarritueel van twee varanen.

We maakten een korte hike op het eiland totdat we bij een uitzichtpunt uitkwamen. Gelukkig was de hike kort, want het was er bizar heet. Gelukkig konden we daarna weer bijkomen op de boot met een flinke lunch.

Rinca-eiland-viewpoint

Pink Beach

Uitbuiken van deze lekkere lunch deden we op Pink Beach. En zoals de naam al doet vermoeden, is dit strand een beetje roze. Dit komt door super kleine stukjes rood koraal die zich hebben gemengd met het witte zand. In combinatie met de azuurblauwe zee is dit een lust voor het oog.

Maar niet alleen het strand is mooi, ook de onderwaterwereld mag er wezen. Tijdens het snorkelen zwom ik tussen de kleurigste vissen gewapend met mijn action camera. Op een gegeven moment kwam er zelfs een zeeschildpad even gedag zeggen.

Pink-Beach-Komodo-National-Park

Komodo eiland

Op Komodo eiland zouden we voor de tweede keer de komodovaranen gaan spotten. Tijdens de korte hike hebben we er een aantal gezien, maar niet zoveel als op Rinca eiland. Naast de komodovaranen komen er ook verschillende vogel- en slangensoorten voor. Eén van de gidsen zag een cobra wegschieten, maar helaas waren wij te laat om deze te zien.

Na ons bezoek aan Komodo eiland voeren we richting Padar eiland waar de boot voor de nacht werd geankerd.

De eerste nacht op zee was best even wennen. Ik word gewoonlijk namelijk redelijk snel wagen- en zeeziek en zelfs al is de boot geankerd, dan zit er toch nog veel beweging in. Gelukkig was er op het dek voldoende frisse lucht waardoor ik naar omstandigheden redelijk heb kunnen slapen op mijn dunne matje.

Komodovaranen

Dag 2 (Komodo National Park)

Padar eiland

Dag twee begon nóg een stukje vroeger dan dag één, want vandaag klommen we voor de zonsopgang naar het hoogste punt van Padar eiland. We waren echter niet de enigen, maar deelden het eiland met honderden andere toeristen. Het was ongeveer een half uurtje omhoog lopen en na een redelijk onrustige nacht viel mij dit zeker wat zwaarder dan verwacht.

Ook al had ik het uitzicht vanaf Padar eiland ontelbare keren op foto’s gezien, het voelde toch heel bijzonder om in het echt mee te maken. Vanaf het hoogste punt heb je namelijk een prachtig zicht op de drie grote stranden van Padar eiland. Wist je dat alle drie de stranden een verschillende kleur hebben?

Helaas was het eiland behoorlijk droog en bruin omdat ik er aan het eind van het droge seizoen was. Desalniettemin was het volledig de moeite waard om hier de zonsopgang te bekijken.

Zonsopgang-Padar-eilandPadar-eiland-Komodo-National-Park

Long Beach

Als je denkt dat Pink Beach het meest roze strand is van het Komodo National Park, dan heb je het mis. Long Beach is namelijk nog veel rozer! Long Beach is onderdeel van Padar eiland. Ook hier was het prachtig snorkelen en zalig zwemmen in het kraakheldere water.

Na ons bezoek aan Long Beach zetten we koers naar Moyo eiland dat onderdeel is van Sumbawa, zo’n 14 tot 17 uur varen. Ik relaxte op het dek en genoot van het voorbijtrekkende landschap.

Na een poosje varen passeerden we Sangeang eiland waar zich een actieve vulkaan op bevindt. Om de zoveel tijd spuwt deze gigant een flinke rookpluim uit. Heel gaaf om te zien!

Ook zagen we op een gegeven moment tientallen dolfijnen in de verte zwemmen die steeds dichtbij kwamen. Totdat ze vlak voor onze boot meezwommen en speelden met de golven. Ontzettend gaaf om te zien!

Na het diner was het nog zeker 8 uur varen. Dat beloofde een pittige nacht te worden. Uit voorzorg nam ik een reisziektepilletje met voordelig bijkomstig effect dat ik er suf van werd. We besloten de matjes op het dek te draaien zodat we in de lengte van de boot lagen en we als het ware door de golven in slaap werden gewiegd. Dat werkte een stuk beter dan in de breedte slapen waardoor je hoofd continue omhoog en omlaag beweegt op de deining.

Long-Beach-Komodo-National-ParkVulkaan-Sangeang-Indonesie

Dag 3 (Sumbawa)

Ook deze ochtend was het vroeg opstaan, echter ongepland. Rond een uurtje of 5 werd er namelijk “MANTA, WHITE MANTA, WAKE UP!” van benedendeks geroepen. Dat lieten de meesten zich geen twee keer zeggen en binnen no time stonden we met onze slaperige koppen beneden.

En het was niet zomaar een manta, maar een witte reuzenmanta! En nee, het was er niet één, maar het waren er twee. Iedereen keek vol verbazing toe hoe deze twee metersgrote reuzen door het water ‘vlogen’. Wat was dát magisch. Ken je dat gevoel van blijdschap, enthousiasme en bijkomende adrenaline bij het zien van iets bijzonders?

Omdat Manta Point een paar weken voor onze trip was gesloten voor grote boten, achtten we de kans op het spotten van manta’s erg klein. Daarom waren we nu nóg enthousiaster.

Uit de verbazing van de crew te zien en te horen, was dit ook voor hen de eerste keer dat ze een witte reuzenmanta zagen. En omdat deze dieren onbekend voor hen waren, dachten ze eerst dat ze gevaarlijk waren. Na wat snelle online research bleken deze witte reuzenmanta’s net zo ongevaarlijk te zijn als een gewone reuzenmanta.

Dus besloten we met onze snorkels het water in te gaan. Heel voorzichtig lieten we ons in het water zakken om de manta’s niet af te schrikken. Er is echter altijd wel iemand bij die niet heel tactisch is en zich pontificaal het water in laat plonzen… Zodra ik me in het water bevond voelde ik overal kleine steekjes op mijn huid, maar dan ook echt óveral. Toen ik onder water keek, zag ik ontelbaar veel kleine roze dingetjes in het water. Jakkes, kwallen!

Toen we allemaal stil in het water dreven en we de constante steken probeerden te negeren, kwamen de manta’s recht op ons afgezwommen en maakten ze op het laatste moment een bocht. Fantastisch!

Na ongeveer 10 minuten in het water te hebben gelegen, kon ik de steken niet meer aan. Ze werden met het moment pijnlijker en ik werd er ook niet vrolijk van toen die kwalletjes tegen mijn lip aankwamen, auw!

Witte-reuzenmanta-Komodo

Moyo eiland

Tijdens het ontbijt op de boot sprak iedereen nog dolenthousiast over deze geweldige ervaring. Eén ding was zeker, onze dag kon niet meer stuk.

Niet veel later was het tijd om Moyo eiland te bezoeken en de waterval op dit eiland te beklimmen. Dankzij bepaalde mineralen in het water blijft er een ruw laagje achter op de stenen waardoor de waterval redelijk eenvoudig is te beklimmen. Bovenaan de waterval konden we zwemmen en met behulp van een touw het water inslingeren.

Gili Bedil

Vanaf Moyo eiland was het een paar uur varen naar Bedil eiland; een piepklein eilandje vlakbij de kust van Sumbawa. Op dit paradijselijke plekje woont slechts één familie. Het was er een middagje heerlijk vertoeven op het witte strand tussen de palmbomen.

In de avond voeren we naar het onbewoonde Kanawa eiland. Hier sloten we onze laatste avond af met een beachparty.

Gili-Bedil-Sumbawa

Dag 4 (Sumbawa & Lombok)

Kanawa eiland

Op de laatste dag stonden we zoals gewoonlijk weer vroeg op (na een brakke nacht). Deze keer om de zonsopgang te bekijken op Kanawa eiland. Dit keer was het niet de crew die ons wakker maakte, maar wij die de crew vrolijk uit hun nest sleepten.

De hike op Kanawa eiland was gelukkig niet zo zwaar en we genoten met z’n allen van onze laatste zonsopgang samen.

Na hooguit een paar uur varen meerden we aan in Lombok. We stapten in verschillende busjes en werden naar het hoofdkantoor in Mataram gereden. Vanaf daar werden we naar onze zelfgekozen eindbestemming gebracht. Zo kwam ik aan het eind van de middag aan in Gili Air.

Kanawa-eiland-Sumbawa

Flores ➤ Lombok of Lombok ➤ Flores?

Ik maakte deze vierdaagse boottrip door het Komodo National Park met Wanua Adventures. Zij bieden enkel trips aan van Flores naar Lombok en van Lombok naar Flores. Wil je graag een een- of meerdaagse boottrip maken beginnend én eindigend in Flores, dan heb je meer dan genoeg keuze in Labuan Bajo.

Het maakt niet heel veel uit in welke richting je boottrip maakt. Op beide routes zie je namelijk dezelfde dingen. Over het algemeen is de boottocht van Flores naar Lombok wel iets relaxter. Dit komt doordat je op deze route grotendeels met de golven meevaart. Daarnaast vaar je op de eerste dagen niet ontzettend lang waardoor je wat makkelijker kan wennen aan de deining.

Na zoveel uren en dagen geleefd te hebben op een boot, merkte ik dat ik ‘landziek’ werd wanneer ik me op één van de eilandjes bevond. Ook de eerste nacht op Gili Air lag ik nog na te deinen in bed.

Deck of Cabin Class?

Voordat ik de boottrip maakte, kon ik kiezen om te slapen in Deck of de iets duurdere Cabin Class. Met Deck Class slaap je vanzelfsprekend op het dek (weliswaar overdekt) met andere toeristen. Aan boord waren echter ook een aantal Cabins; super kleine kamertjes met een tweepersoonsbed. Deze Cabins bevinden zich benedendeks vlakbij de motor en het is er erg warm. Als je het niet heel erg vindt om met anderen in een ruimte te slapen, dan zou ik zeker Deck Class aanraden.

Verwacht absoluut geen luxe aan boord. We sliepen allemaal op een dun matje met een klein kussentje en een dekentje. Het was misschien maar beter om niet te weten wanneer deze voor het laatst waren gewassen. Aan boord bevinden zich echter wel de noodzakelijke dingen zoals een wc en watertank en met een beetje mazzel een douche.

bootDeck-Class-Komodo

Wat neem je mee?

Omdat je met deze boottrip door het Komodo National Park begint op Flores en eindigt op Lombok, neem je al je bagage gewoon mee op de boot. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg (zwem)kleding en zonnebrand mee hebt.

Een action camera kan ook leuk zijn als je graag de prachtige onderwaterwereld van het Komodo National Park wilt vastleggen.

Daarnaast was het advies van de GGD om preventief malariapillen te slikken. Omdat ik dit ook al moest doen tijdens mijn rondreis op Flores, slikte ik ze tijdens de aansluitende boottocht gewoon door.

Word je soms wagen- of zeeziek? Vergeet dan geen reisziektepilletjes mee te nemen.

Het kan ook zeker geen kwaad om een flinke hoeveelheid snacks in te slaan, want deze kun je aan boord niet krijgen. Ook frisdrank en bier worden aangeraden om zelf van te voren te kopen. In principe is het ontbijt, de lunch en het diner voldoende, maar na het zwemmen heb ik vaak wel trek in een snack.