Skip to main content

Reizen naar Karimunjawa stond eigenlijk helemaal niet bij mij op de planning, maar oh wat ben ik blij dat ik er naartoe ben gereisd! In Bandung ontmoette ik namelijk een Nederlands stel die op Karimunjawa waren geweest en die spraken over het eiland alsof het een paradijs was. Herken je dat, dat je je reisroute omgooit naar aanleiding van tips van mensen die je ontmoet tijdens het reizen? Nou, dat is dus precies wat ik deed tijdens mijn reisroute door Java. Ik zal je zeggen dat het een hele goede keuze is geweest om mijn route te wijzigen en om Karimunjawa te bezoeken!

Ook benieuwd naar een complete reisroute door Indonesia voor 2 maanden? Je leest ‘m hier.

Want jemig, over de schoonheid van het eiland hadden ze zeker niet gelogen. Hier vind je nog witte zandstranden met een azuurblauwe zee zónder hoopjes toeristen die liggen bruin te bakken in de zon. Hier rijd je nog met de motorbike door kleine dorpjes waar de mensen enthousiast naar je zwaaien. De toeristen die Karimunjawa bezoeken komen veelal uit eigen land en er zijn nog maar weinig westerse toeristen.

Ik reisde eerst van Yogyakarta naar Jepara met de bus en nam vervolgens de boot naar Karimunjawa. Deze fastboat is prima, maar ik werd toch misselijk na een uurtje. Als je snel zeeziek wordt, is de kans aanzienlijk dat je dit gebeurd op deze boot. Maar.. je moet er iets voor over hebben!

Want eenmaal aangekomen op het eiland keek ik al m’n ogen uit. Het water was er zó blauw. En hoe verder ik van de pier afging, hoe blauwer het werd, ongelooflijk!

Weg-Karimunjawa

Wat te doen op Karimunjawa

Huur een motorbike

Het beste is om een motorbike te huren en gewoon op eigen houtje het eiland te verkennen. De wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit maar redelijk smal. Er is daarentegen nauwelijks ander verkeer wat het rijden heel aangenaam maakt.

Een tropisch eiland bezoek je natuurlijk ook om de stranden. En Karimunjawa beschikt over heel wat pareltjes! Wanneer je naar het noorden rijdt, sla je linksaf nog voordat de weg zich naar het oosten vervolgd. Hier kom je uiteindelijk uit bij Pantai Batu Topeng en Pantai Ujung Gelam die zich praktisch naast elkaar bevinden. Dít zijn de mooiste stranden van Karimunjawa.

Pantai-Ujung-Gelam

De lokale bevolking vraagt soms om een kleine bijdrage wanneer je één van de stranden bezoekt. Dit wordt volgens hen gebruikt voor het schoonhouden van de stranden.

Er bevinden zich een aantal kleine eettentjes waar je wat noedels, chips en drinken kunt kopen. Vaak verkopen ze ook verse kokosnoten die je in de schaduw van de palmbomen kunt nuttigen met uitzicht op de azuurblauwe zee. Wat wil je nog meer?

Wanneer je de weg verder volgt naar het noorden en het oosten kom je uiteindelijk uit bij Pantai Alano en Pantai Annora. Toen ik er was lag er behoorlijk wat aangespoeld afval wat de tropische sfeer er een beetje vanaf haalde. Wat een aanrader is, is om de heuvel te beklimmen zodat je kunt genieten van een mooi uitzicht over de stranden en de zee.

Annora-Beach

Een mooie snorkel-spot en tevens een prachtige plek voor het zien van de zonsondergang was bij een steiger aan de westkust. Het bevond zich vlakbij het guesthouse waar ik verbleef.

Hiervoor rijd je naar Mangrove Inn en loop je het terrein op totdat je bij een graspad uitkomt met aan beide kanten water. Wanneer je doorloopt naar het einde kom je uit bij een steiger vanwaar je zo het water in springt en tussen de tropische vissen het koraal zwemt!

Snorkelspot-Mangrove-Inn-KarimunjawaZonsondergang-vissershutje

Snorkel-dagtour

Een hele dikke aanrader is het doen van een snorkel-dagtour. Je bezoekt dan verschillende eilandjes waar je gaat snorkelen en lunchen. Zo’n dagtour is in principe bij elke accommodatie te boeken voor een prijs van rond de 100.000 per persoon.

Ik boekte een dagtour en werd ’s ochtends opgehaald en naar de pier gebracht. De groep bestond uit niet meer dan 10 personen. We bezochten een aantal snorkelspots met super mooi koraal en kleurige vissen. Ik zag er o.a. papegaaivissen, clownsvissen, maar ook het spotten van zeeschildpadden, baracuda’s en zelfs haaien kan hier!

We lunchten op één van de kleine eilandjes met rijst, noedels, groenten en natuurlijk verse vis. Uitbuiken op het witte zandstrand met zicht op de kraakheldere blauwe zee was zeker een genot.

Met de zonsondergang bezochten we Pantai Ujung Gantungan dat bekend staat om de grote zandbank met mangrovebomen. Op de terugweg was het eb en kwam onze boot vast te zitten in het zand. Gelukkig waren er genoeg locals in de buurt die ons te hulp schoten.

Karimunjawa eiland

Restaurants Karimunjawa

Als je op Karimunjawa bent en je houdt wel van een visje, bezoek dan zeker een keer de vismarkt in het centrum vlakbij de haven. Je kunt er spotgoedkoop verse vis eten. Ook de niet vis-eters kunnen er prima terecht, want er bevinden zich genoeg kleine kraampjes die andere maaltijden verkopen.

Zin in een lekkere pizza? Die kun je eten bij Eat&Meet in het centrum. De sfeer is er super gezellig en ook grote groepen kunnen er terecht.

Voor lekker lokaal eten breng je een bezoekje aan Saung Odang Warung. Je kunt er spotgoedkoop heerlijk Indonesisch eten.

Vismarkt-Karimunjawa

Accommodaties Karimunjawa

Karimunjawa is geen heel groot eiland, maar toch bevinden er zich genoeg accommodaties voor ieder wat wils. Je kunt ervoor kiezen om in het centrum te verblijven, maar als je een scooter huurt kun je ook prima ergens anders op het eiland verblijven. De afstanden zijn niet heel groot.

Heel veel hostels bevinden zich er niet, maar een populair en gezellig hostel is The Bodhi Tree Hostel. Het is centraal gelegen en het personeel is er erg vriendelijk. Het hostel beschikt over tweepersoonskamers, een familiekamer en een dorm met 8 bedden.

Op zoek naar iets meer luxe, dan zit je bij het super goed beoordeelde Happinez Hills Hotel helemaal goed. Ze beschikken over hele mooie tweepersoonskamers én een zwembad met geweldig uitzicht.

Reis je met een iets kleiner budget, maar wil je wel graag in een tweepersoonskamer, dan is Karimunjannah House een hele goede optie. Het bevindt zich iets buiten het centrum, maar dat is geen enkel probleem als je een scooter huurt.



Booking.com

Karimunjawa bereiken

Als je naar Karimunjawa reist, dan neem je de boot vanaf Jepara. Vaak kom je er ’s avonds of juist ’s ochtends vroeg aan, afhankelijk van welke bus je neemt en waar je vandaan reist. Het fijnste is wel om een nachtje in Jepara te blijven. Het is een prima vissersdorpje met een aantal restaurantjes en guesthouses. Zo verbleef ik er in La Famille Apartments mét zwembad. Grab taxi is beschikbaar in Jepara waardoor je gemakkelijk naar en van je accommodatie reist naar bijvoorbeeld de pier.

Tip: Ga in Jepara zeker eten bij Yam Yam Resto, het nummer 1 restaurant van Jepara.

Tickets voor de boot zijn ter plekke te kopen bij het loket in Jepara. Zorg ervoor dat je er minimaal een uur van te voren bent om je ticket te kopen. Het is ook mogelijk om je ticket vooraf bij je accommodatie te kopen, maar dit is in principe niet nodig. Hiervoor betaal je tenslotte onnodig meer. In het hoogseizoen waren er nog genoeg plaatsen op de boot.

Op de terugweg hoorde ik bij het hostel dat het toch lastig bleek om boottickets te kunnen bemachtigen terug naar Jepara, dus regelden zij die voor mij.

Voor Karimunjawa betaal je 25.000 IDR toeristenbelasting wat wordt gebruikt voor het onderhoud.

Zonsondergang

Yogyakarta – Karimunjawa

Vanaf Yogyakarta kun je met de bus naar Jepara (130.000 IDR) met Daytrans. Deze bus boek je een dag van te voren bij het Daytrans kantoor in Yogyakarta. Deze rit duurt zo’n 6 uur en de bus vertrekt ’s avonds en ’s ochtends. Vervolgens neem je de fastboat (164.000 IDR incl verzekering) die er 2 uur over doet of de slowboat die er 6 uur over doet naar het eiland.

Surabaya – Karimunjawa

Ik reisde van Jepara door naar Surabaya met de bus, een rit van 8+ uur. Ik ben ook meerdere mensen tegengekomen die direct doorreisden naar de Bromo vulkaan en zelfs nog dezelfde nacht de vulkaan gingen beklimmen. Dit is echt geen aanrader, want deze rit duurt 12+ uur. Toen ik aankwam in Surabaya was ik helemaal gesloopt.

Karimunjawa heeft ook een klein vliegveld. Er gaat twee keer per week een vliegtuigje vanaf Surabaya en drie keer per week vanaf Semarang.