Skip to main content

De Gili eilanden in Lombok zijn een hele populaire bestemming in Indonesië: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Deze drie Gili eilanden worden voornamelijk vanaf Bali veel bezocht en hebben allemaal zo hun eigen charme. Maar welk eilandje is nou het leukst? Het is begrijpelijk dat je ze door een tekort aan tijd niet alle drie kunt bezoeken. Ik heb in totaal 5 maanden in het land rondgereisd waarvan een reisroute van 2 maanden door Indonesië en ruim 3 maanden op Lombok. Ik maakte regelmatig een tripje naar de Gili’s waardoor ik jou dus precies kan vertellen welke Gili het allerleukst is!

Gili eilanden

Zoals ik al benoemde wordt met de Gili eilanden de eilandengroep ten noordwesten van Lombok bedoeld: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Het woord “Gili” betekent “klein eiland” in het Sasak, de lokaal gesproken taal in Lombok. Maar deze drie kleine eilandjes zijn niet de enige Gili eilanden in Lombok. Ook in het oosten en zuidwesten bevinden zich kleine eilandjes waaronder bijvoorbeeld Gili Nanggu die in populariteit toeneemt.

Op alle eilandjes is geen gemotoriseerd vervoer wat zorgt voor een heerlijk rustige sfeer. De afstanden zijn absoluut niet groot en lopen is de meest voorkomende optie. Ook kun je overal fietsen huren en sommige locals rijden rond op een elektrische scooter. Daarnaast is een paardenwagen, bekend als Cidomo, een veel gebruikt vervoersmiddel. Een aanrader is het echter niet, want de paarden worden vaak niet goed verzorgd.

De Gili eilanden worden gekarakteriseerd door een vlak landschap met mooie stranden. Voor de natuur hoef je de eilanden niet bepaald te bezoeken, dan zijn de Nusa eilanden een betere optie. De onderwaterwereld is daarentegen wel erg mooi en snorkelen en duiken zijn populaire activiteiten. Het is vanaf elk eiland mogelijk om een tour te boeken. Dankzij de redelijk constante watertemperatuur van rond de 30° C komen er veel soorten vissen voor, waaronder kleine haaien. Maar ook zeeschildpadden zijn eenvoudig te spotten in de wateren rond de Gili’s!

Gili-Trawangan-strand-indonesie

Gili Air

Het eiland dat zich het dichtstbij Lombok bevindt is Gili Air. Ik kan dit eiland het best omschrijven als een plek met een super relaxte sfeer, waar je af en toe een leuk feestje kunt pakken en heerlijk kunt eten en drinken bij kleine café’s en restaurants. Het heeft hele fijne stranden, maar deze zijn niet zo paradijselijk als op de andere Gili’s.

Elke avond kun je wel ergens genieten van (live) muziek, voornamelijk aan de zuidkust. Hier bevinden zich ook de meeste restaurants en café’s. Drie keer per week vindt er een tof feestje plaats in één van de beach-clubs. Het is er dan vaak gezellig druk met toeristen én met locals die dansen op het strand.

De voornaamste activiteiten op Gili Air zijn snorkelen en duiken, yoga en gewoon relaxen op het strand.

Accommodatie tips: Op Gili Air bevinden zich hostels, guesthouses, relaxte bungalows, maar ook villa’s die je kunt afhuren. Heb je een ruim budget (€70 – €120 p.n.) dan zijn Pinkcoco Gili Air en The Koho Air Hotel één van de beste keuzes. Voor een budget tussen de €30 – €70 p.n. zijn Jago Gili Air en Cinta Palanta, beide met zwembad, hele chille opties. Maar er zijn ook spotgoedkope tweepersoonskamers van rond de €12 bij bijvoorbeeld Gili Ku Bungalow met super goed lokaal restaurant en Matahari Bungalow 3. De leukste hostels met dorms zijn Begadang, Tipsea Turtle en Gili Buana, allen met zwembad.

Voor wie: Rustzoekers, solo-reizigers, koppels, vriendengroepen, families, mensen die af en toe van een feestje houden.

Gili-Air indonesie

Gili Meno

Gili Meno is het kleinste eiland van de drie. Dit eiland wordt ook wel het honeymoon-island genoemd omdat er voornamelijk koppels heenreizen. De stranden zijn er erg mooi en er bevinden zich geen luidruchtige clubs. Gili Meno bezoek je puur voor de rust. Wandel lekker het eiland rond in ongeveer een uurtje en ga relaxen op het strand.

De bekende beelden in de zee bevinden zich voor de kust van Gili Meno, maar eigenlijk ga je hier met elke snorkel tour wel naar toe. Je hoeft hiervoor dus niet per see voor naar Gili Meno.

Accommodatie tips: Er bevinden zich maar een paar hostels met dorms op Gili Meno, namelijk Gili Meno Eco Hostel en The Rabbit Tree Hostel. De rest van de accommodaties zijn guesthouses, bungalows en resorts. Als solo-reiziger kun je het best naar Gili Air of Gili Trawangan.

Voor wie: Rustzoekers, koppels, families.

Gili-Meno-Indonesie-Lombok

Gili Trawangan

Van de drie Gili eilanden, is Trawangan de grootste. Het eiland is in de volksmond vooral bekend als Gili T. Gili Trawangan is het enige eiland waar zich een kleine heuvel op bevindt. De stranden zijn er ontzettend mooi met wit zand en kraakhelder blauw water. Helaas liggen er wel op veel plekken boten in het water. Ook is het eiland redelijk volgebouwd, met name de oostkust.

Gili Trawangan staat bekend om het feesteiland en daar is weinig over gelogen. Het is ook by far het drukste eiland met de meeste toeristen. Soms leek het wel alsof ik op Bali was. Er zijn op Gili Trawangan elke avond feestjes waarbij het grootste feest elke avond in een andere club is, voornamelijk in clubs aan de oostkust. De enige avond dat de feestjes niet tot in de vroege ochtend doorgaan, is op donderdag.

Daarnaast kun je ook prima wandelen op het eiland, yogalessen volgen, maar ook stand up paddle boarden uitproberen aan de oostkust. De beste plek om zeeschildpadden te spotten is in de noordkust. Hier loop je zo het water in en bevind je je binnen no time tussen de schildpadden die zich te goed doen aan het zeegras.

Op Gili Trawangan kun je genieten van de mooiste zonsondergang van de Gili’s. Vanaf Trawangan heb je namelijk een geweldig uitzicht op Bali met helder weer. Eén van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien, was op Gili Trawangan. Ga hiervoor naar de westkust en plof neer op een zitzak bij één van de beach clubs.

Accommodatie tips: De accommodaties op Gili T zijn het goedkoopst van alle drie de Gili eilanden. Wil je graag in de hotspot verblijven, dan is de oostkust de beste optie. Er bevinden zich hier de meeste hostels met dorms waaronder Atlas Gili, My Mate’s Place (party hostel) en Compass Divers Hostel populair. Maar er zijn ook meer dan genoeg goedkope bungalows, guesthouses, prijzige resorts en villa’s te vinden.

Voor wie: Party-animals, solo-reizigers, koppels, vriendengroepen.

Gili-Trawangan-strand indonesieGili-Trawangan-Zonsondergang

Gili eilanden bereiken

  • Vanaf Lombok: Alle drie de Gili’s zijn heel eenvoudig te bereiken vanaf de Bangsal Haven in het noordwesten van Lombok. Een ticket koop je gewoon bij het officiële public ferry ticketoffice voor 15.000 IDR (€1). Laat je niet misleiden door verkopers van fast boat tickets. Voor Gili Air kun je het best je tickets ergens anders kopen. Wanneer je de straat uitloopt en op het parkeerterrein komt, ga je naar rechts, i.p.v naar links. Op het strand staat een klein huisje waar je je public ferry tickets goedkoop kunt kopen voor Gili Air. Het is hier in de buurt.
  • Vanaf Bali: Er zijn verschillende havens vanwaar je een fast boat kunt nemen naar de Gili’s, namelijk Padang Bai, Sanur en Serangan. Het makkelijkst is vanaf Padang Bai omdat deze het snelst is en geen tussenstop heeft.
  • Vanaf de Nusa eilanden: Ook vanaf de Nusa eilanden bereik je eenvoudig de Gili’s met de fast boat. Vanaf Nusa Lembongan gaan de boten meestal direct en vanaf Nusa Penida met tussenstop.

Public-Ferry-Bangsal indonesie

Mijn Favoriete Gili eiland

Maar welke Gili is nou het leukst? Wat ik tijdens mijn reis in Indonesië vooral chill vond was om de eilanden af te wisselen, maar mijn persoonlijke favoriet is toch wel Gili Air. Het is er namelijk niet zo toeristisch als op Gili T en de feestjes zijn allemaal op het strand en ook iets alternatiever wat ik een stuk leuker vind. Op Gili T vond ik het vaak te toeristisch en Gili Meno is weer heel erg rustig. Gili Air is dus een mooie middenweg!

Het leukste eiland om oud- en nieuw te vieren is naar mijn mening ook Gili Air. Het is er dan gezellig druk. Op Gili Meno is namelijk niet zoveel te beleven en Gili T is belachelijk druk en het hele eiland is afgeladen vol rond die tijd.

Kun je of wil je niet kiezen, no worries! Je kunt natuurlijk ook drie de Gili’s bezoeken! Er gaat namelijk elke dag een public boot waarmee je erg cheap tussen de eilanden reist. Vaak is het nog ’t goedkoopst om eerst terug te gaan naar Bangsal in Lombok en vanaf daar een ticket te kopen, maar dat is wat meer gedoe.