Skip to main content

De Bromo vulkaan is een bezienswaardigheid in Java, Indonesië die je absoluut niet mag missen! Het was voor mij één van de hoogtepunten van mijn reis door Indonesië en ik denk wel de gaafste activiteit tijdens mijn rondreis door Java. Alle handige informatie over een bezoek met of zonder tour en zonder entreekosten lees je in dit artikel!

Voordat dat ik Bromo bezocht, bevond ik me in Surabaya. Geen hele bijzondere stad, maar prima om een nachtje bij te komen. De volgende dag werd het tijd om de grote stad in te ruilen voor een dorpje tussen de bergen.

Daarom reisde ik naar het dorpje Cemoro Lawang dat zich naast het Bromo Tengger Semeru National Park bevindt op maar liefst 2217 meter hoogte. De weg er naar toe vond ik waanzinnig mooi. Je rijdt dwars door de bergen en kunt genieten van hele mooie uitzichten.

Het dorpje zelf stelt niet zoveel voor, maar ik vond het er prima. Het was weer even wat anders dan die grote Javaanse steden. We arriveerden in de middag en zouden diezelfde avond het viewpoint en de vulkaan bezoeken.

Bromo viewpoint

Zonsopgang vanaf het viewpoint

Om de zonsopgang te kunnen zien vanaf het viewpoint moesten we om 3:00 op. De koude douche zag ik niet bepaald zitten met een buitentemperatuur van ongeveer 10 graden, dus die sloeg ik maar even over.

Niet veel later vertrokken we dik aangekleed met een mondkapje, een hoofdlamp en Maps.me als hulp richting het King Kong Viewpoint. Al snel kwamen we andere wandelaars tegen die hetzelfde idee hadden en liepen we een stukje met ze samen.

Bij het eerste viewpoint was het al behoorlijk druk en het uitzicht leek ons niet zo mooi (dat is natuurlijk best lastig inschatten in het donker), dus liepen we nog een stuk omhoog. Toen was ik wel erg blij dat ik mijn hoofdlamp bij me had, want het was er pikkedonker en de route was niet altijd even makkelijk te zien in het donker.

Bij ons guesthouse vertelden ze ons dat het toch wel ruim 2 uur lopen zou zijn, maar we deden er uiteindelijk 1,5 uur over met een stevig tempo en af en toe een adempauze. Ook bij het King Kong Viewpoint stonden mensen, maar gelukkig hadden wij een heel mooi plekje. Er moet ook een nog hoger viewpoint zijn, maar omdat ik op internet had gelezen dat alle tours hier heen gaan, leek me dat geen slim idee.

Het King Kong Viewpoint bevindt zich op ongeveer 2600 meter hoogte en oei wat was het koud daarboven. Dikke kleding is zeker een aanrader!

Rond 5:20 kwam de zon uiteindelijk op en het uitzicht werd met de minuut mooier en mooier. Er lag een wolkendeken over de ‘Sea of Sand’ en de lucht was hartstikke helder. De vulkanen werden ook steeds duidelijker zichtbaar dankzij de warme gloed van het zonlicht. Vanaf het viewpoint hadden we een geweldig uitzicht op de rokende Bromo krater, Mount Semeru, en Mount Batok.

Bromo vulkaan viewpoint

Ik las verschillende verhalen op internet over het wel of niet betalen voor de viewpoints. Wij liepen vanaf het centrum naar King Kong Viewpoint en hoefden niks te betalen. Je volgt gewoon de weg die uiteindelijk omhoog loopt. Het is eenvoudig te volgen op Maps.

Op naar de Bromo vulkaan!

Toen de zon al wat meer op was, liepen we vanaf het viewpoint terug naar ons guesthouse, weer ongeveer 1,5 uur lopen. Daar legden we even wat spullen neer en vervolgden onze weg naar de Bromo krater.

Entree voor de Bromo vulkaan is behoorlijk prijzig, namelijk 220.000 IDR (zo’n €14) doordeweeks en 310.000 IDR (€20) in het weekend. Als je al een tijdje door Zuidoost-Azië en Indonesië reist, dan is dit redelijk duur. Maar gelukkig kun je de krater ook gratis bezoeken!

Om de entreekosten te vermijden, volg je een pad dat niet langs het entreehuisje komt. Het pad begint bij het Cemara Indah Hotel. Wanneer je het hotelterrein oploopt, zie je rechts achterin een klein parkeerwachters huisje staan.

Cemara Indah routeGratis route naar de Bromo vulkaan

Wanneer je hier rechts langsloopt, kom je uit op een zigzaggend assig pad. Na ongeveer 10 minuten naar beneden lopen bereik je de Sea of Sand. Bekijk de route op Maps.me, daar staat het namelijk erg duidelijk aan gegeven.

Ik vond het erg tof om over de Sea of Sand te lopen. Het voelde net alsof ik op een maanlandschap liep. Af en toe zagen we jeeps voorbij rijden, maar niemand anders nam dezelfde route als wij te voet.

Sea of sand

Hoe dichterbij we bij de krater kwamen, hoe meer toeristen we zagen. Ook stonden er ontzettend veel paarden die de mensen een stukje omhoog tilden. De arme beestjes hebben het erg zwaar en staan de hele dag in de brandende zon. Zelf omhoog lopen is al best pittig, dus je kunt je voorstellen dat deze paarden het nog veel zwaarder hebben. Er is zonder twijfel sprake van dierenmishandeling, maar helaas snappen veel toeristen dit niet.

Paarden bij de Bromo vulkaan

Eenmaal aangekomen bij de voet van de krater begint het zwaarste stuk. De steile stenen trap is bedolven met as en de treden staan bijna schuin. Toen ik zwetend boven aankwam, ontsnapte er toch een ‘wow’ uit mijn mond tussen het hijgen door. Wat een gigantische krater! Vanaf het viewpoint is het al goed te zien hoe groot de Bromo krater is, maar wanneer je er zelf op staat zie je het pas echt goed. Heel indrukwekkend!

Vanaf Cemoro Lawang is het ongeveer een uur lopen naar de krater in een goed tempo, zonder pauze.

Bromo vulkaan krater

En nu weer terug

Op de terugweg hadden we, na zo’n 4 uur te hebben gelopen, écht geen zin meer om terug te wandelen. Gelukkig stonden er genoeg motorbikes klaar om ons een rit te geven. Ze vroegen 50.000 IDR per persoon en na wat onderhandelen betaalden we uiteindelijk 30.000 IDR per persoon. Een prima prijs. De rit duurde ongeveer 10 minuten en scheelde ons zeker een uur lopen!

Doordat we zo snel weer terug waren in het dorp, konden we ook het busje naar Probolinggo halen. Hiervoor betaalden we 65.000 IDR per persoon voor 8 personen.

Bromo vulkaan bereiken

Met tour

Wil je Bromo graag met een tour bezoeken, dan kan dat vanuit verschillende plaatsen waaronder Probolinggo, Surabaya, Malang en zelfs Yogyakarta en Bali. Met de meeste tours bezoek je het viewpoint gedurende de zonsopgang en rijd je vervolgens per jeep naar de Bromo vulkaan.

De prijs voor een tour hangt volledig af vanaf welke plek je het boekt. Yogyakarta ligt er ver vandaan, dus dan kun je verwachten dat je er meer voor moet betalen.

Zonder tour

De Bromo vulkaan bezoeken zonder tour is wat mij betreft een echte aanrader. Wil je dit ook graag doen, dan is het ’t makkelijkst om naar het dorpje Cemoro Lawang te reizen, dat zich naast het nationaal park bevindt. Om het dorpje te bereiken reis je naar Probolinggo (met de trein), neem je voor een paar duizend Rupiah een lokaal busje naar het busstation en pak je vervolgens een kleurig bemobusje naar Cemoro Lawang.

Het busje kost 525.000 IDR in totaal. Volgens mij passen er theoretisch gezien maximaal 14 mensen in, maar ik zou zeggen max 11 mensen. Het zit namelijk erg krap. De bus gaat pas als hij vol zit. In overleg kun je ook wat meer betalen om eerder te vertrekken.

De bus dropt je in het centrum. Vanaf daar loop je meestal enkele minuten naar je guesthouse.

Accommodaties in Cemoro Lawang

De kwaliteit van de meeste accommodaties is niet veel soeps omdat het dorp nog niet zo is ingesteld op toeristen. Zo ver ik weet zijn er geen hostels met slaapzalen en ben je aangewezen op een tweepersoonskamer. Een tweepersoonskamer kost tussen €13 en €30 voor 1 nacht.

Ik verbleef in Bromo Otix Guesthouse wat best een prima optie was voor een nachtje. Geen warm water, maar wel schone simpele kamers.

Ook Bromo Deddy Homestay moet prima zijn, maar daar ben ik zelf niet geweest. Bij het Cafe Lava Hostel kun je prima een hapje eten.

Cemoro lawang bromo

Bromo vulkaan en Ijen vulkaan combineren

De Bromo en de Ijen vulkaan zijn eenvoudig te combineren met een tour. Het nadeel hiervan is dat het erg prijzig is, dat de rit erg lang en oncomfortabel is en je gewoonweg amper slaap hebt. En slaap is wel zo fijn als je vulkanen gaat beklimmen, want het vergt aardig wat energie.

Ik reisde daarom vanuit Probolinggo door naar Banyuwangi waar ik twee nachtjes verbleef. In de tweede nacht deed ik de tour. Je vertrekt dan rond 0:00 vanuit je guesthouse. Het is zeker te pittig om achter elkaar te doen als je het mij vraagt.

Handige tips

  • Draag warme kleding wanneer je het viewpoint en de vulkaan bezoekt. Het wordt er zo’n 10 graden in de nacht. Overdag is het er wel warm.
  • Neem ook een mondkapje mee tegen de stof en het as.
  • Een hoofdlamp is ook zeker een aanrader. Op deze manier houd je je handen vrij en kun je toch genoeg zien.
  • Neem voldoende water en snacks mee. Deze kun je in een van de kleine winkeltjes in Cemoro Lawang de dag van te voren kopen.
  • Mijn route was Yogyakarta > Surabaya > Probolinggo > Cemoro Lawang > Probolinggo > Banyuwangi. Ik raad het persoonlijk af om in Probolinggo te overnachten. Ik vond het een hele ongezellige stad waar niks te beleven is. Overnacht in plaats daarvan liever in Surabaya en in Banyuwangi.
  • Als je overdag naar het Cemara Indah Hotel loopt, heb je er ook al een super gaaf uitzicht op de vulkaan.
  • Ik bezocht het viewpoint in de ochtend en vervolgens de Bromo vulkaan. Wat je ook kunt doen is de vulkaan bezoeken op de dag van aankomst en de ochtend daarop het viewpoint bezoeken. Op deze manier bespaar je wat tijd en red je makkelijk het eerste bemobusje naar Probolinggo.
  • Erg handige websites om je treintickets te kopen in Java is Traveloka en Tiket.