Skip to main content

In augustus maakte ik een geweldige reis door Noord-Sumatra. Mijn hoofddoel en bucket list activiteit was natuurlijk het spotten van orang-oetans in Bukit Lawang, maar ook Berastagi stond op de planning. De leukste activiteiten in Berastagi lees je hier!

Ook benieuwd naar een complete reisroute door Indonesië van 2 maanden? Check ‘m hier!

Wat te doen in Berastagi

Berastagi is een dorp dat bekend staat om de nabijgelegen vulkanen: de Gunung Sibayak (2212 meter) en Gunung Sinabung (2460 meter). Het dorp ligt een stuk hoger dan veel andere steden in Sumatra (op zo’n 1300 meter hoogte), waardoor de temperatuur er een stuk aangenamer is. Het kan er ’s nachts ook goed afkoelen, dus het meenemen van een lange broek en vest zijn aan te raden.

Zowel de Sibayak als de Sinabung vulkaan zijn vanaf Berastagi te bezoeken. De Sibayak kun je eenvoudig op eigen houtje beklimmen, maar voor de Sinabung heb je daarentegen wel een gids nodig.

Gunung Sibayak

Ik besloot om alleen de Gunung Sibayak op eigen houtje te beklimmen en ik ging aan het eind van de ochtend op pad. Vanaf het centrum van Berastagi nam ik voor 4000 IDR een gedeeld taxi-busje die me afzette bij de busstop. Ik had de optie om vanaf hier te gaan lopen (zo’n 3 uur) of een shuttle bus te nemen naar het startpunt (100.000 IDR per shuttlebus). Ik besloot samen met mijn reisgenootje voor de laatste optie te gaan. Vanaf het startpunt was het nog ongeveer een uur lopen naar de krater.

In de ochtend heb je over het algemeen de beste kans op helder weer en een mooi uitzicht. Omdat ik er aan het eind van de ochtend was, zat het weer niet helemaal mee en was het bewolkt.

De route was best duidelijk en vrij eenvoudig. Het eerste gedeelte loopt een stukje door het bos. Onderweg kwam ik enkele locals tegen die graag een kort praatje maakten en ook nog even op de foto met mij wilden. Halverwege kreeg ik gezelschap van een vriendelijke hond. Wat deze hier te zoeken had, wist ik niet precies, maar hij leek het hier prima naar zijn zin te hebben.

De geur van zwavel kwam me tijdens het lopen al tegemoet en vlakbij de krater was dit natuurlijk nog veel erger. Na ongeveer een uurtje lopen kwam ik uit bij de krater. De zwavel spoot met een flink kabaal op verschillende plekken uit de grond. Het laatste stuk lopen viel wat zwaarder dankzij de vele losse stenen van verschillende formaten. Het was bijzonder om te zien dat de stenen verschillende kleuren hadden, wit, grijs en geel van de zwavel.

Ondanks de bewolking besloot ik het pad af te lopen naar het hoogste punt. Af en toe dreven de wolken een beetje weg waardoor ik een goed zicht had op de krater. In de krater lagen stenen die mensen in verschillende figuren of letters hadden neergelegd. Ik heb me er maar niet aan gewaagd om de krater in te lopen.

Toen ik weer terugliep naar beneden en aankwam bij het startpunt, besloot ik om het shuttlebusje af te huren om mij naar het guesthouse te brengen. Ik had namelijk niet meer zoveel zin om te switchen van busje en te lopen.

Gunung-Sibayak-Berastagi

Algemene tips voor het beklimmen van de Sibayak

  • Ga op tijd op pad voor de grootste kans op helder weer. Het liefst aan het begin van de ochtend.
  • Draag een mondkapje of een sjaal. De geur van zwavel is behoorlijk misselijkmakend en ook niet bepaald goed voor je longen.
  • Draag schoenen met goede grip.
  • Neem voldoende water mee en wellicht wat snacks.

Andere bezienswaardigheden in Berastagi

Naast het beklimmen van de vulkanen kun je ook in het centrum van de stad rondwandelen. Op de lokale markten kun je goed terecht voor vers fruit en groente. Het centrum vond ik echter niet heel gezellig, maar de omgeving is prachtig.

Bij het Deep Art Cafe heb ik erg lekker gegeten en verse gemberthee gedronken. Ik was onder de indruk van de verschillende kunst aan de muren en het gezin wat de zaak runt was super vriendelijk.

Je zou nog een bezoekje kunnen brengen aan de Gundaling Hill waarvan je een mooi uitzicht hebt op de vulkaan.

Daarnaast is de Sipiso Piso waterval een hele grote aanrader. Deze 120 meter hoge waterval bevindt zich vlakbij Lake Toba waardoor het een perfecte bezienswaardigheid is voor onderweg. Ik nam daarom ook met drie andere backpackers een taxi richting Lake Toba met als tussenstop de Sipiso Piso waterval. Onderweg stopten we ook nog bij een viewpoint met een geweldig uitzicht over het meer.

Omdat het Onafhankelijkheidsdag was, moesten we al vroeg op pad om de grootste drukte voor te zijn. We betaalden 700.000 IDR voor de taxi die we deelden met 4 personen. De rit van Berastagi naar Parapat (waar de boot gaat) duurde ongeveer 4 uur.

Accommodaties in Berastagi

Er bevinden zich best wat accommodaties in Berastagi, maar de kwaliteit is over het algemeen niet erg goed. Ik verbleef 2 nachtjes in Hotel Kalang Ulu wat in mijn ogen een goede prijs-kwaliteit verhouding had. Vanaf hier heb je vanaf de achterkant zicht op de vulkanen.


Booking.com