Skip to main content

Mijn reisroute door Java startte in het grote en chaotische Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Hier reisde ik zo snel mogelijk weg met de trein naar Bandung. Bandung is kleiner en minder chaotisch dan Jakarta, maar desalniettemin een erg grote stad met veel gebouwen en verkeer. De stad zelf vond ik niet zo bijzonder, maar de omgeving daarentegen wel. Bandung bevindt zich op een hoogte van 770 meter boven zeeniveau en kent om deze reden een koeler klimaat.

In Bandung zijn nog veel invloeden van de Nederlandse kolonisatie zichtbaar. Zo staan er verspreid door de stad oude koloniale gebouwen, wordt er door sommige locals Nederlands gesproken en vind je er echte Hollandse lekkernijen in sommige restaurants. Denk aan poffertjes en bitterballen, maar je vindt er ook speculaasjes in de winkels!

Check dit artikel voor een complete reisroute door Indonesië van 2 maanden.

Bezienswaardigheden Bandung

Zoals ik al benoemde is de stad zelf niet erg bijzonder. Het is juist de omgeving die een bezoekje aan Bandung waard maakt. Je kunt de omgeving van Bandung prima verkennen met de scooter, maar ook het doen van een tour is een grote aanrader.

In mijn hostel ontmoette ik een aantal backpackers die de volgende dag een tour zouden doen met Fanji, een local uit Bandung en besloot om mee te gaan.

1. Kawah Putih

We werden ’s ochtends vroeg opgehaald bij het hostel door Fanji en zijn collega. Allereerst bezochten we de rijstvelden en reden vervolgens door naar het grote witte kratermeer Kawah Putih. Kawah Putih heeft een hoge zuurgraad en verandert afhankelijk van de zwavelconcentratie van kleur. Dit loopt uiteen van blauwachtig naar witachtig groen of bruin. Het landschap direct om het meer heen is wit gekleurd. Doordat het meer zich op een hoogte van 2430 meter bevindt, is het er best frisjes.

Ondanks de schoonheid van het meer en de omgeving, leek het alsof wij westerlingen nog de grootste bezienswaardigheid waren. Veel locals keken ons geïnteresseerd aan en velen wilden met ons op de foto. Normaal ben ik altijd wel in voor foto’s, maar als je er hier eenmaal aan begint, dan sta je er morgenochtend nog!

Kawah-Putih-Bandung

2. Theeplantages

Vanaf het kratermeer maakten we een hike van ongeveer een half uurtje naar de theeplantages. We hadden een geweldig uitzicht over de kilometers grote groene plantages op de glooiende heuvels. Het is leuk om een stukje door de plantages te wandelen.

Een andere plek in Zuidoost-Azië waar je ook kunt genieten van gigantische theeplantages is in Maleisië, zoals in Cameron Highlands.

Theeplantages-Bandung

3. Hotsprings

Onze volgende bestemming was een prettige ontspannen afwisseling na het wandelen, namelijk de Cibuni Rengganis Crater Hotsprings. Hier komt op sommige plekken kokend water uit de grond wat wordt gemixt met koud water met een heerlijk warm bad als resultaat. De geur is er alleen wat minder fijn, want het ruikt er naar zwavel (een beetje te vergelijken met rotte eieren). Maar ach, je moet er iets voor over hebben toch? Draag hier trouwens geen zilveren sieraden, deze worden namelijk zwart!

Ook wordt het gewaardeerd door de locals als je gepaste kleding draagt tijdens het baden. Dit komt neer op het dragen van een t-shirt en een broekje over je zwemkleding.

Hotsprings-Bandung

4. Bruiloft

Het is zeker geen voor de hand liggende activiteit in Bandung, maar het is wel iets wat ik nooit zal vergeten! Tijdens het opdrogen vertelde Fanji ons namelijk dat we waren uitgenodigd op een Javaanse bruiloft. Dat gebeurd je natuurlijk niet elke dag, dus zeiden we unaniem ja! We waren helemaal niet netjes gekleed, maar dat maakte volgens hem helemaal niks uit. Het feit dat we westers waren, was reden genoeg om welkom te zijn.

De trouwlocatie was prachtig gelegen tussen de theeplantages. We hoorden de luide muziek al vanaf een afstand en werden uiteraard door iedereen aangestaard toen we aan kwamen lopen. De familie verwelkomde ons hartelijk en we feliciteerden het bruidspaar voordat we plaatsnamen op een aantal stoeltjes. We kregen al direct borden aangereikt en mochten van het buffet pakken. Wát een gastvrijheid!

Tijdens het eten kwamen al verschillende familieleden naar ons toe die maar wat graag met ons op de foto wilden. Vooral de 2 meter lange Engelsman en de roodharige Nederlander waren populair. Maar ook ik met mijn blanke huid en blonde haren sta op heel wat foto’s. Na een paar honderd kiekjes werden we het podium op gevraagd en daar kun je natuurlijk geen nee tegen zeggen. Dus klommen we met z’n allen het podium op waar we onze dans-skills hebben laten zien.

Voordat we vertrokken gingen we met z’n allen nog even op de foto met het bruidspaar en de familie.

Javaanse bruiloft

5. Aardbeien farms

Het iets koelere klimaat in Bandung is uitstekend geschikt voor het groeien van aardbeien. Om deze reden vind je in de omgeving van Bandung meerdere aardbeien farms waar je het fruit kunt plukken en heerlijke smoothies kunt drinken. Toegangsprijzen liggen rond de 25.000 IDR voor de verschillende aardbeienfarms.

6. Bragaweg

Zoals ik al vertelde, vind je in Bandung veel koloniale art-deco gebouwen. De meeste van deze gebouwen bevinden zich aan de Bragaweg in het centrum. Deze weg was namelijk de belangrijkste winkelstraat in het toenmalige Nederlands-Indië. De Nederlanders wilden destijds de straat een Europees karakter geven toen er plannen waren om Bandung de nieuwe hoofdstad te maken. In de straat vind je ook enkele “Nederlandse restaurants” met Hollandse gerechten en snacks op de menukaart.

7. Taman Hutan Raya

Dit 590 hectare beschermde natuurgebied bevindt zich in het noorden van Bandung. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van een wandeling en te kunnen genieten van de omgeving. Er bevinden zich grotten, waaronder een Nederlandse en Japanse grot, maar ook watervallen (Curug Omas Maribaya en Air terjun Marbella) en een viewpoint (Tebing Keraton). Entreetickets kosten 55.000 IDR per persoon.

8. Saung Angklung Udjo

Een hele andere type bezienswaardigheid in Bandung is de voorstelling Saung Angklung Udjo. Tijdens deze voorstelling maak je kennis met traditionele Javaanse dans en muziek met als hoofdinstrument de Angklung. Dit Indonesische instrument is gemaakt van bamboekokers die zich in een houder vinden. Elk instrument maakt slechts één toon. Je kunt je voorstellen dat tientallen verschillende gestemde Angklungs bij elkaar voor een prachtig orkest kunnen zorgen. Het extra leuke van deze voorstelling is dat je zelf ook een poging mag wagen voor het bespelen van het instrument.

Tickets voor de show kunnen ter plekke worden gekocht.

Angklung show Bandung

Accommodaties in Bandung

Bandung is een grote stad en er bevinden zich ook genoeg leuke accommodaties in Bandung, voor ieder budget.

Zo verbleef ik in Buton Backpacker Lodge, een super leuk hostels met zowel nette dorms als tweepersoonskamers. De sfeer is er hartstikke relaxt en het personeel ontzettend vriendelijk. Maar ook Ostel by Ostic wordt door veel mensen aangeraden en heeft een hartstikke hoge beoordeling.

Bandung bereiken

Bandung bevindt zich in het westen van Java en is gemakkelijk te bereiken vanaf verschillende steden.

  • Jakarta: Zo reis je vanaf Jakarta eenvoudig met de trein in zo’n 3 tot 3,5 uur naar Bandung. Een ticket kost niet meer dan €10.
  • Yogyakarta: Er gaan ook een aantal directe treinen van Bandung naar Yogyakarta. Deze treinrit duurt ongeveer 8 uur en je kijkt je ogen uit vanwege het mooie voorbijrazende landschap. Tickets kosten tussen €5 en €30 afhankelijk van de klasse.
  • Pangandaran: De route naar Pangandaran kun je zowel met de bus als met de trein en taxi afleggen. De goedkoopste optie is de bus. Deze vertrekt van station terminal Cicahuem en doet er ongeveer 7 uur over. Reis je liever met de trein, dan kun je vanaf Bandung naar station Sidareja reizen en vervolgens de bus of een Grab-taxi van drie kwartier nemen naar het dorp.