Skip to main content

“Swimming with Bio Luminescent Plankton”. Dat klinkt behoorlijk vet, dacht ik toen ik tijdens een strandwandeling de tourinformatie. Ik was op het paradijselijke eiland Koh Rong Samloem in Cambodja voor enkele dagen. Voor maar $10 zou ik ’s avonds kunnen zwemmen met lichtgevend plankton. Dát ga ik doen.

Volgens verschillende mensen die ik had gesproken zou het diezelfde dag donker genoeg zijn, omdat de maan niet zichtbaar was. En hoe minder licht, hoe beter. Dat beloofd veel goeds!

De Tour

De tour begon alleen niet helemaal soepel. We vertrokken later dan gepland en vaarden eerst ook nog naar de andere kant van de baai om een paar toeristen op te halen terwijl de motor van de boot er onderweg regelmatig mee stopte. Ik was er bijna van overtuigd dat dit een flop zou worden.

Toen iedereen was opgehaald, vaarden we zó ver uit de kust dat je op een gegeven moment geen onderscheid meer kon maken tussen de lucht en het water. Alles was zwart!

Na ongeveer 15 minuutjes varen stopten we, kregen we snorkelmaskers en mochten we het water in springen. Dat was toch wel even spannend, omdat het pikzwart was! Ik zag helemaal niks. Mijn angst voor enge vissen die aan mijn tenen knabbelen was aanwezig.

Het licht van de boot ging uit en iedereen stond een beetje afwachtend op de boot terwijl de gids ons in gebroken Engels probeerde aan te moedigen. Ik liet eerst een paar andere mensen het water ingaan, voordat ik er zelf in zou gaan. Al snel hoorde ik ze enthousiaste kreten maken tegen elkaar en tegen ons. Misschien is het toch geen flop en ik besloot ook het water in te springen met mijn snorkelmasker.

Veel bewegen!

Ik keek onder water en zag eerst helemaal niks, behalve duisternis. Maar toen de gids vertelde dat ik moest bewegen terwijl ik onder water keek, zag ik het! Oplichtende witte bubbeltjes vormden zich na mijn bewegingen. Wat tof! Naarmate mijn ogen meer gewend waren aan het donker, zag ik het steeds beter.

De gids sprong uiteindelijk ook zelf in het water en maakte grote bewegingen waardoor het lichtgevend plankton ook vanaf de boot super goed te zien was. Het lichtgevend plankton vormde een spoor in het water van zijn bewegingen.

Ongeveer 15 minuten lang was ik met mijn benen aan het trappelen en met mijn armen aan het zwaaien terwijl ik met mijn snorkelmasker onder water keek. Het oplichten van het plankton duurde maar kort, want zodra ik stopte met de grote bewegingen, zag ik na een seconde enkel de duisternis. Zolang ik bleef bewegen zag ik het plankton oplichten. Het was zelfs behoorlijk vermoeiend!

Ik probeerde nog foto’s en filmpjes te maken met mijn actioncam, maar deze zijn helaas mislukt. Het beeld is compleet zwart! Wel kan ik een mooi plaatje toevoegen van het prachtige Saracan Bay op het eiland Koh Rong Samloem, van waar ik deze tour deed.

Koh Rong Samloem

Verwachting

Ik had de ervaring van te voren wat anders verwacht. Op internet zag ik allemaal foto’s en filmpjes van blauw gekleurd lichtgevend plankton dat bij het minste geringste oplicht. Maar dit plankton was meer wit en was eerst niet duidelijk vanaf de boot te zien, behalve bij zeer grote bewegingen. Desalniettemin vond ik het een onwijs toffe ervaring en zou ik het zo weer opnieuw willen meemaken!

Zwemmen met lichtgevend plankton was namelijk één van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Koh Rong Samloem. Dit is echt een aanrader als je op Koh Rong Samloem verblijft!

Lichtgevend plankton

Bioluminescent plankton, oftewel lichtgevend plankton is alleen waarneembaar tijdens beweging. Het is ook alleen zichtbaar op plekken waar weinig tot geen lichtvervuiling is.

Soms is het plankton zelfs al op het strand te zien. Als je mazzel hebt, kan je dit op sommige stranden op Koh Rong Samloem én op Koh Rong zien. Zoals op Sunset Beach en Lazy Beach op Koh Rong Samloem waar weinig accommodaties zijn. Dit is echter alleen mogelijk als het volledig donker is. Dat betekent geen verlichting van de hotels en restaurants in de buurt, maar ook geen licht van de maan.