Skip to main content

Kampot, het slaperige stadje in het zuiden van Cambodja is zonder twijfel een highlight van het land. De stad staat bekend om de mooie omgeving en de Kampot-peper die je op de peperplantages kunt proeven. Kampot was één van mijn eerste bestemmingen in Cambodja en heeft genoeg te bieden voor een aantal dagen. Het is een bestemming waar je niet alleen in de stad moet blijven, maar er zeker op uit moet trekken!

Op zoek naar een toffe route door Zuidoost-Azië in ongeveer 3 maanden? Bekijk hem hier!

Cambodja Kampot

5 dingen om te doen in Kampot

1. Bokor Hill

Eén van de must do’s in Kampot is het bezoeken van de Bokor Hill westelijk van de stad. In de 19de eeuw bouwden Franse hier hun koloniale gebouwen en de overblijfselen hiervan zijn nog steeds te bezoeken.

Vanaf het centrum is het ongeveer een uur rijden op de kronkelende weg naar de top. Je kunt met de taxi gaan, of op eigen gelegenheid met de scooter wat een tikkeltje leuker is.

Tijdens het rijden zul je uiteindelijk door de wolken/mist rijden. Ik vond het ontzettend gaaf om te zien hoe mistig het ineens kon worden en hoe deze mist ook binnen no time weer weg kon worden geblazen door de wind. Wij reden alleen wel erg lang door de wolken, totdat ik opeens besefte dat deze niet weg zouden gaan. Helaas hadden we ook bovenop de berg geen uitzicht. Balen!

Dit kwam door de tropische storm die over het zuiden van Thailand trok (en dus ook langs de kust van Cambodja raasde). Bezoek de Bokor Hill dus het liefst op een heldere dag. Neem een vest en eventueel een lange broek mee, want bovenop de berg kan het behoorlijk koud zijn, ook met helder weer.

Kampot Bokor Hill

2. Banteay Srey Project Spa

Een ontzettend mooi initiatief in Kampot is Banteay Srey Project aan de westelijke zijde van de rivier. Hier worden kwetsbare Khmer vrouwen opgeleid om hen een betere toekomst te geven. Je kunt er elke dag (behalve op dinsdag) yogalessen volgen voor $5 om 9:00. Ook bieden ze treatments en verschillende heerlijke massages. Daarnaast kun je er ook terecht voor veganistisch eten.

Er heerste een ontspannen sfeer en ik voelde me er heerlijk in de watten gelegd. Bij de Banteay Srey Spa zijn alleen vrouwen welkom, maar mannen kunnen wel deelnemen aan de yogalessen.

3. Epic Arts Café

Een ander mooi project is het Epic Arts Café in het centrum van Kampot. In dit café werken locals met een beperking. Epic Arts is een Engelse kunstorganisatie, o.a. gevestigd in Cambodja. Ze bieden lokale mensen met een handicap de kans om te participeren in de samenleving. Ze gebruiken kunst als een vorm van expressie om mensen met en mensen zonder handicap samen te brengen.

In het café kun je lekker vegetarisch en veganistisch eten én je steunt de organisatie.

4. Peperplantages

Bezoek je Kampot, dan is het zeker een aanrader om de bekende peperplantages te bezoeken. Oostelijk van Kampot vind je namelijk La Plantation, een organische peperplantage aan het meer. Volg er een rondleiding en proef verschillende soorten peper. Daarnaast kun je er ook lunchen in het restaurant.

Het is ongeveer een uurtje rijden naar La Plantation, over een stoffige weg met losliggende stenen en kuilen. Maar de omgeving is wel fantastisch!

5. Kep

Op ongeveer 30 km oostelijk van Kampot bevindt zich het kleine plaatsje Kep. Deze kustplaats staat bekend om de visserij, en dan voornamelijk de krabbenvisserij. De gevangen krabben worden vers voor je neus bereid. Loop rond over de markt om verschillende visgerechten te proeven.

Voor de kust van Kep bevindt zich ook een eilandje: Koh Tonsay, oftewel Rabbit Island. Overdag kun je de boot nemen naar het eiland om er even te relaxen, maar je kunt er ook een nachtje blijven.

Het is leuk om een dagtripje te maken naar Kep, maar je kunt er ook goed een paar dagen blijven. Er zijn genoeg accommodaties in Kep te vinden.

Waar verblijven in Kampot

Kampot is een klein stadje, maar de accommodaties liggen behoorlijk verspreid. Zo kun je kiezen voor een basic bungalow aan de rivier waar je in alle rust zit, maar niet meer op loopafstand van het centrum. Je zou dan een tuk tuk moeten nemen om in het centrum te komen.

Je kunt ook kiezen voor een accommodatie in het centrum. ’s Avonds kun je dan naar de nightmarket lopen én er is voldoende keus aan eettentjes. Als je graag in het centrum wil verblijven, zoek dan een accommodatie hier in de buurt.Booking.com

Kampot bereiken

  • Phnom Penh: Het is ongeveer 4 tot 5 uur rijden tussen Kampot en Phnom Penh. Bereid je voor op een hobbelige weg!
  • Sihanoukville: Het is ongeveer 2,5 uur rijden naar Sihanoukville. Je reist daarna gemakkelijk op dezelfde dag door naar Koh Rong en Koh Rong Samloem. Informeer bij je ho(s)tel voor een busticket naar de pier.
  • Ho Chi Minh: Je kunt ook prima van Ho Chi Minh in Vietnam naar Kampot reizen. Al met al duurt deze reis minimaal 8 uur. Kies bij voorkeur voor Giant Ibis. Deze busmaatschappij is over het algemeen veiliger en levert een goede service.

Alle posts over Cambodja