Skip to main content

Over iets meer dan twee weken is het dan zo ver. Dan vlieg ik in zo’n 15 uur (met één overstap) naar een verre, warme en nieuwe bestemming… Panama!

Een nieuwe bestemming!

Na mijn reis in Costa Rica had ik gelijk al weer zin om opnieuw te reizen en het liefst lekker ver weg, zoals naar Midden-Amerika. Wat een super land is Costa Rica zeg! Lekker warm (soms wel iets te warm en vochtig) en de natuur is echt ge-wel-dig. Ik hou ontzettend veel van dieren en van de natuur, dus dit land is de perfecte bestemming voor mij. Maar natuurlijk kan ik geen genoeg krijgen van reizen (wie wel?) en begon het reisgevoel alweer te kriebelen.

Hoe komen we nou op Panama?

Nou, we wilden graag naar een Spaanstalig land in verband met het leren van de taal. Ik heb eerlijk gezegd niet eens goed gekeken naar vliegtickets naar Spanje, maar gelijk naar de ‘exotischere’ bestemmingen. En daar begon onze zoektocht op google; we zochten eerst naar de landen waar Spaans de officiële taal is. Vervolgens was het zoeken naar landen met een redelijk positief reisadvies en, niet heel onbelangrijk, de vliegticketprijzen.

Reizen is helaas een dure hobby, en dus is het fijn om zo voordelig mogelijk te kunnen zijn. De meeste vliegtickets waren onwijs prijzig, dus veel landen vielen al snel af. Ik heb toch stiekem even gekeken naar de prijzen van de tickets naar Costa Rica. Tja, ik ben er dit jaar in april al geweest… maar toch! Ooit wil ik weer terug, maar dat moment komt nog wel. Maar voor nu, een nieuwe bestemming!

Toen vielen de prijzen van de tickets naar Panama ons op. Deze waren toch een stukje goedkoper dan de rest die we hadden gevonden. We hadden een leuk prijsje gevonden voor 10 hele dagen Panama (plus 2,5 dag vliegen in totaal met overstap). Maar voordat we de knoop doorhakten zochten we eerst naar leuke steden die we zouden kunnen bezoeken in Panama. Na een aantal dagen druk googelen vonden we genoeg leuke steden en plekken om te bezoeken in deze 10  dagen.

Voorbereiding van de reis

Ik ben nogal een planner en vooral voor deze reisduur plan ik toch wel graag de meeste dingen en zoek ik het één en ander uit zodat we geen grote verrassingen hebben. Als we langer weg zouden gaan, zou ik misschien wat minder plannen. Maar als we nu net dat ene tripje niet kunnen doen op die ene dag, hebben we helaas weinig uitwijkmogelijkheid, want we hebben onze dagen behoorlijk volgepland.

Natuurlijk is het ook belangrijk om voor een nieuwe bestemming uit te zoeken of je een visum nodig hebt, er vaccinaties verplicht zijn of worden aangeraden en ook of er malaria voorkomt in Panama in verband met het meenemen van pillen of een noodbehandeling. Malaria komt voor in bepaalde streken, zoals in de provincies aan het oosten van Panama City. Kijk hier voor een malariakaart van Panama. Een visum is niet nodig voor een toeristisch bezoek korter dan 180 dagen. De vaccinaties tegen gele koorts, DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Kijk voor meer info over de vaccinaties op de website van de GGD.

De reisroute

De steden/plekken die we gaan bezoeken zijn de hoofdstad Panama City (waar we aankomen met het vliegtuig), Santa Catalina en de beroemde San Blas eilanden. Ook hebben we gekeken naar het bezoeken van het prachtige Bocas Del Toro in het westen van Panama, maar dit was te onhandig voor onze reisduur van 10 dagen. Om daar te komen vanaf Panama City ben je bijna een hele dag aan het reizen. We zouden natuurlijk een stad/dorp kunnen uitkiezen als tussenstop, maar hiervoor zouden we geen tijd hebben. We willen namelijk ook de San Blas eilanden bezoeken en die liggen weer helemaal in het oosten van Panama. Bocas Del Toro zou perfect zijn als doorreisroute van en naar buurland Costa Rica.

We hebben in totaal dus 10 dagen te besteden. We landen aan het einde van de middag in Panama City en vertrekken de volgende ochtend (zeer vroeg!) richting Santa Catalina, wat zo’n 6,5 uur rijden is. Dit moet een relaxed dorpje zijn waar je onwijs goed kan surfen en hier verblijven we 3 hele dagen. Hier willen we heel graag een snorkeltour doen naar het Coiba eiland. Na Santa Catalina gaan we weer terug naar Panama City. Op verschillende blogs heb ik gelezen dat er in Panama City niet super veel te zien is qua natuur, dus hier blijven we 2 hele dagen (plus de dagen van aankomst en vertrek). Op die twee hele dagen willen we het Soberania Nationaal Park bezoeken en het Metropolitan Nationaal Park. En last but not least verblijven we 3 dagen op de prachtige San Blas eilanden in een hutje op het strand.

Nou, dat is onze reisroute. Ik ben heel erg benieuwd naar de nieuwe bestemming en heb er vooral onwijs veel zin in. Ook ben ik erg benieuwd naar het verschil tussen Panama en Costa Rica. Het artikel over de reis volgt 😉

Wat zijn jouw ervaringen met Panama?

Alle posts over Panama